ZF IT Generation

ZF IT Generation. Oana Bâra, coordonator programe de finanţare, BCR: Prin aplicaţia George SmartEU le oferim antreprenorilor acces la sinteze ale ghidurilor de finanţare, prin care pot identifica rapid dacă sunt eligibili să aplice sau nu

14 mai 2024 Autor: Adrian Seceleanu

Robert Tamaş,  CEO al companiei OceanoBe Technology din Iaşi, alături de care BCR a dezvoltat aplicaţia George SmartEU: Din momentul în care cerinţele de business au fost definite, dezvoltarea a durat aproximativ două luni.

George SmartEU, noua funcţionalitate din ecosis­temul George al BCR, care le facilitează antreprenorilor acces la informaţii complete despre programele de finanţare din fonduri europene sau naţionale, include şi sinteze ale ghidurilor de finanţare - documente care au sute de pagini - pentru a le oferi companiilor o metodă rapidă de a afla dacă un program este sau nu disponibil pentru ele. Toate informaţiile din cadrul George SmartEU sunt menite să ajute la creşterea gradului de absorbţie pentru cele 80 de miliarde de euro care sunt la dispoziţia României până în 2030.

„Contextul macro pe hârtie arată foarte bine în momentul de faţă, în sensul că oportunităţi sunt foarte multe. Putem discuta în acest moment de peste 80 de miliarde de euro pe care România le mai poate accesa până în 2030. Există însă provocări atât pentru autorităţi în gestionarea acestor fonduri, pentru că sursele lor sunt diverse,  regulile pe care se bazează sunt uneori diferite. O altă provo­care este şi pentru mediul privat, pentru că fiind atât de multe programe, foarte fragmentate,  nivelul de predictibilitate e mai redus decât ne-am dori, astfel încât antreprenorii resimt aceste probleme. Adică pe piaţă există oportunităţi, dar antre­prenorii nu află de ele la timp, nu le aleg întotdeauna pe cele mai potrivite,  şi circulă şi mituri cum că e greu, e complicat, fondurile europene sunt doar pentru unii, trebuie să cunoşti pe cineva ca să le accesezi. Prin lansarea George SmartEU noi am încercat să simplificăm acest proces, să-i oferim fiecărui proprietar de companie posi­bilitatea ca în mai puţin de 10-15 minute să aibă o radiografie la zi a oportunităţilor care există din sfera programelor de finanţare. Ideea o aveam de ceva timp, dar ea a fost rafinată ca urmare a unui proces de brain­storming intern. În momentul în care ne-am adunat mai mulţi colegi din bancă şi am început să discutăm despre strategia BCR 2026 şi cum ne-am dori să arate banca atunci, unul dintre pilonii strategici pe care am mizat a fost modul în care noi putem să contribuim la absorbţie mai bună şi mai de calitate a fondurilor europene”, a explicat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Oana Bâra, Coordonator programe de finanţare, BCR.

Funcţionalitatea George SmartEU este disponibilă pentru clienţii de business ai BCR. „Utilizatori intră în store-ul George, în zona de extraopţiuni, de unde accesează aplicaţia George SmartEU, în cadrul căreia sunt trei secţiuni majore: o secţiune de granturi, o secţiune de garanţii sau instrumente financiare, şi o secţiune de noutăţi.  Partea de granturi şi de garanţii este deja prefiltrată pe baza datelor companiei  respective şi practic nu îi afişăm decât programele care sunt relevante pentru businessul respectiv.“

„Noi ne uităm la datele companiilor de la Registrul Comerţului şi aici disponibilitatea datelor şi calitatea lor este ok. Partea un pic mai provocatoare pentru noi se referă la crearea unei hărţi a condiţiilor din toate programele de finanţare, pentru că practic colegii mei se uită în ghidurile solicitantului - documente de zeci sau de sute de pagini, cu tot cu anexe. Noi citim, structurăm aceste documente, şi vedem şi stabilim exact care sunt criteriile de eligibilitate şi aceasta este informaţia pe care o livrăm, oferibdu-i timp antreprenorului.  Petrecem noi timp studiind toate aceste documente astfel încât informaţia pe care o are antreprenorul să fie structurată, la obiect, concisă”, a explicat Oana Bâra.

BCR a apelat la compania OceanoBE Technology din Iaşi pentru a dezvolta noua funcţionalitate. „Pe lângă criteriile clasice, vorbim de preţ, rapiditate şi celelalte, pe noi ne-a interesat şi partea de calitate. Pentru că ştiam că vrem să facem ceva fără cusur, vrem să facem ceva rapid şi aşa am ajuns la alegerea partenerului - OceanoBE”, a spus reprezentantul BCR. „Noi cerinţa de business am definit-o foarte repede: nu cred că a durat mai mult de o săptămână. Până la lansare a durat 3 luni, cu tot cu testare”.

Din momentul în care cerinţele de business au fost definite, dezvoltarea a durat aproximativ două luni, a spus şi Robert Tamaş,  CEO al companiei OceanoBe Technology. Compania are circa 100 de angajaţi şi s-a speciazat în colaborări cu industria financiară. „Suntem o companie de dezvoltare de software din Iaşi,  100% românească,  înfiinţată în 2017 de un grup de programatori, de ingineri. Am fost 8 oameni la momentul acela, acum am ajuns undeva la 100 de colegi.  Dezvoltăm software  personalizat pentru companii, în principal în ultimii ani ne-am specializat pe industria financiară, fintech.  Avem un portofoliu extins de parteneri în România dar şi în străinătate, format atât din start-up-uri cât şi din bănci”.

 Oana Bâra, coordonator programe de finanţare, BCR: Prin lansarea George SmartEU noi am încercat să-i oferim fiecărui proprietar de companie posibilitatea ca în mai puţin de 10-15 minute să aibă o radiografie la zi a oportunităţilor care există din sfera programelor de finanţare.

Robert Tamaş, CEO, OceanoBe Technology: Dezvoltăm software  personalizat pentru companii, în principal în ultimii ani ne-am specializat pe industria financiară, fintech. Avem un portofoliu extins de parteneri în România dar şi în străinătate, format atât din start-up-uri cât şi din bănci.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR