Bănci și Asigurări

Banca Transilvania a început anul 2024 cu o creştere de 35% a profitului net în T1, până la 913 mil. lei. Ömer Tetik, CEO, BT: „Începutul anului este încurajator şi ne arată că suntem în grafic cu obiectivele. Ne concentrăm pe creşterea volumelor”

Ömer Tetik, director general, Banca Transilvania

Ömer Tetik, director general, Banca Transilvania

Autor: Mircea Nica, Liviu Popescu

13.05.2024, 00:08 355

Veniturile operaţionale s-au majorat cu 32% în primele trei luni din 2024, până la 1,9 mld. lei Activele băncii au fost de 167,6 mld. lei la finalul lunii martie 2024, faţă de 161,2 mld. lei la final de 2023 La nivelul grupului, activele au ajuns la 176 mld. lei, iar nivelul creditelor nete la 77,1 mld. lei.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a terminat primele trei luni din 2024 cu un avans consistent al profitului net de 35%, până la 913,2 mil. lei, în timp ce pe parcursul primului trimestru instituţia de credit a acordat aproape 74.000 de credite noi în valoare de 5,2 mld. lei, în creştere cu 26% faţă de primele trei luni ale anului trecut, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii BT.

„Începutul anului este încurajator şi ne arată că suntem în grafic cu îndeplinirea obiectivelor noastre pentru prima parte din 2024. Ne concentrăm pe creşterea volumelor, a numărului de clienţi, pe atragerea de business pe toate segmentele pe care operăm, dar şi pe consolidarea companiilor din grupul Banca Transilvania. Creştem astfel bilanţul şi anvergura grupului BT, contribuind semnificativ la bancarizarea românilor. Macroeconomic, anul rămâne provocator atât ca nivel ridicat de incertitudine şi volatilitate internaţională, cât şi în ceea ce priveşte indicatorii economici. Inflaţia se dovedeşte mai rezistentă decât am fi sperat, iar creşterea economică este încă redusă. Suntem însă optimişti şi investim susţinut în dezvoltarea businessului”, a transmis ömer Tetik, director general, Banca Transilvania.

În primul trimestru din 2024, eficienţa operaţională a băncii a atins nivelul de 45,1%, calculat cu un impact anualizat al contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie. Venitul net din dobânzi al băncii este cu 28% mai mare faţă de primul trimestru din 2023. Venitul net din taxe şi comisioane a crescut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, pe fondul creşterii activităţii BT.

Depozitele clienţilor au crescut până la 137 miliarde lei la nivelul băncii, dintre care 88,1 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 48,8 miliarde lei, depozitele companiilor.

Raportul credite brute/depozite la nivel de bancă este de 56,3%. Rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,01% la 31 martie 2024.

Anul acesta, Banca Transilvania a ajuns la un acord pentru achiziţia OTP Bank pentru 347,5 milioane de euro. Tranzacţia nu este încă finalizată, astfel că cele două entităţi încă funcţionează separat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro