Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Promateris, companie cu fraţii Pavăl în acţionariat, a trecut pe profit de 11 mil. lei în primele trei luni din an. Venituri de 24 mil. lei, în scădere cu 33%

Bursă. Promateris, companie cu fraţii Pavăl în...

Autor: Eduard Ivanovici

14.05.2024, 18:14 221

În T1/2024, producătorul de ambalaje biodegradabile şi compostabile Promateris (simbol bursier PPL) a înregistrat un profit net de 10,6 milioane de lei, de la o pierdere de circa 920.000 de lei în perioada similară de anul trecut.

Veniturile din vânzări au însumat 24,3 milioane de lei, cu 33% mai mici decât în T1/2023. Cheltuielile cu materialele s-au diminuat, totodată, de la 24,7 milioane la 11,9 milioane de lei, potrivit raportului de la Bursă.

„Decizia de a trece de la producţia de granule PVC la cea de granule bio a avut un impact negativ asupra P&L-ului (cont de profit şi pierdere - n.r.) si în primul trimestru al anului 2024 în principal datorită întârzierilor avute în operaţionalizarea investiţiei de producere a biogranulelor şi implicit a dezvoltării pieţelor de desfacere pe acest segment, atât local, cât şi regional”, se arată în document.

Societatea a consemnat anul trecut o pierdere netă de 2,4 milioane de lei, de la un profit net de 2,8 milioane în 2022, în timp ce afacerile s-au diminuat cu 18% la 139,1 milioane de lei.

„Cu toate acestea, considerăm tranziţia ca fiind un succes. Considerăm că impactul pe cifra de afaceri va fi estompat în următoarele trimestre date fiind semnele de cerere din piaţă”, continuă reprezentanţii Promateris.

Cu 26% s-au depreciat acţiunile PPL în ultimele 12 luni, pe fondul unor tranzacţii în valoare de 1 milion de lei, la o evaluare bursieră de 221 de milioane de lei.  Grupul este deţinută în proporţie de 34,5% de Florin Pogonaru, în timp ce Pavăl Holding – vehiculul de investiţii al fraţilor Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman – deţine 24% din acţiuni, iar Nord SA are 21,1%

Din consiliul de administraţie al Promateris face parte Karina Pavăl, vicepreşedinte al holdingului şi fiica lui Dragoş Pavăl.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels