Burse - Fonduri mutuale

Cu o creştere de 12,5% de la începutul anului, Bursa de Valori Bucureşti se încadrează peste performanţa marilor pieţe din vestul Europei şi Statele Unite

Cu o creştere de 12,5% de la începutul anului, Bursa de...

Autor: Eduard Ivanovici

18.05.2024, 11:30 241

♦ BVB, cu aproape cinci procente peste dinamica pieţelor dezvoltate şi emergente la nivel global ♦ BET, randament sub cel al indicelui principal al Bursei de la Budapesta ♦ Toţi indicii de la BVB afişează creşteri în 2024.

Indicele BET, de referinţă pentru Bursa de la Bucureşti şi piaţa de capital din România, s-a apreciat cu 12,5% de la începutul anului până în data de 10 mai, înregistrând astfel o dinamică peste cea a pieţelor vest-europene, a principalului indice de pe Wall Street şi a mediei la nivel global, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor de la BVB şi MarketWatch.

De altfel, pe 10 mai, BET a marcat un ma­xim istoric de aproximativ 17.300 de puncte, după ce, luna trecută, pieţele interna­ţionale s-au confruntat cu o volatilitate ridi­cată ca urmare a tensiunilor crescânde dintre Israel şi Iran, cât şi pe fondul estimărilor conform cărora Rezerva Federală (Fed) din Statele Unite va menţine ratele dobânzilor la nivelurile actuale mai mult decât se prognoza iniţial, ceea ce s-a reflectat inclusiv în creşteri pe randamentele titlurilor americane de stat.

Totuşi, indicele paneuropean Stoxx 600 a doborât recent un nou record pe fondul rezultatelor financiare ale companiilor şi es­ti­mărilor de scădere a inflaţiei, care ar putea duce la o scădere a ratelor dobânzilor în ca­drul şedinţei Băncii Centrale Europene din iunie. În Statele Unite, indicele S&P 500 a cochetat în ultima perioadă cu un nou ma­xim istoric, impulsionat de rezultatele emi­tenţilor listaţi şi de optimismul nou creat în rândul investitorilor privind economia americană şi politica monetară a Fed. Pe plan local, evoluţia BET a fost susţinută şi ea de situaţiile financiare ale companiilor, care au venit, în unele cazuri, peste aşteptările investitorilor şi s-au reflectat în maxime pentru blue chipuri precum Banca Transilvania (TLV) şi Petrom (SNP). Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) şi Aquila Part Prod (AQ) s-au apreciat cu 31% în primele patru luni din an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro