Business Construct

Alexandra Şica, TeraPlast: Avem cea mai mare capacitate de reciclare pentru deşeu PVC din România, dar importăm deşeuri din vestul Europei. Undeva se rupe lanţul reciclării

ZF ESG Summit 2024

Alexandra Şica, TeraPlast: Avem cea mai mare capacitate...

Autor: Alex Ciutacu

15.05.2024, 15:16 211

Lanţul reciclării şi valorificării deşeurilor nu funcţionează în România aşa cum ar trebui, ceea ce îi împinge pe cei care operează facilităţi de reciclare să importe deşeuri din Europa, a explicat Alexandra Şica, IR&Sustainabilty Manager, TeraPlast, prezentă la evenimentul ZF ESG Summit 2024.

„Noi la TeraPlast Recycling importăm o foarte mare pondere din deşeul PVC rigid pe care îl reciclăm. Îl aducem din vestul Europei mai ales, pentru că în România nu avem cantităţile necesare”.

România nu duce lipsă de legislaţie în domeniul reciclării, însă lanţul nu funcţionează aşa cum ar trebui pentru a încuraja cu adevărat economia circulară.

„Cantitatea de PVC rigid care ajunge la reciclare este încă foarte mică şi nu pentru că avem legislaţie, ci pentru că undeva nu se închide cercul, undeva există lacune. Ai nevoie de un cerc complet, ai nevoie de legislaţie, ai nevoie de un sistem de control pentru implementarea legislaţiei, ai nevoie de colectori în cazul deşeurilor, ai nevoie ca de la colectorii respectivi să ajungă la reciclatori, reciclatori să recicleze şi să aibă cui să dea mai departe”.

Pentru o economie circulară, România are nevoie de un lanţ funcţional, nu doar în domeniul materialelor de construcţii, ci în toate domeniile.

„Undeva se rup lucrurile. Mai vorbim de tranziţia către o economie circulară, toată lumea vorbeşt despre ce trebuie să facem, despre idealuri şi cum ar trebui să facem lucrurile, dar economia circulară nu înseamnă doar că predăm la reciclare şi colectăm selectiv şi atât, înseamnă şi să găsim un loc pentru materialele respective, înseamnă să găsim noi modalităţi de a folosi materialul reciclat”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF ESG Summit 2024:

  • În vestul Europei produsele care integrează material reciclat sunt favorizate, primesc puncte în plus. La noi lucrul acesta nu se întâmplă şi nu pentru că ne lipseşte legislaţia sau cadrul de implementare, ci pentru că nu se implementează îndeajuns de bine.
  • Produsele sunt atractive, cu toţii ni le dorim, cu toţii vrem să avem lanţuri valorice mai sustenabile, asta până ajungem la decizia de cumpărare unde există mult mai multe criterii, unul dintre ele fiind şi preţul.
  • Un produs reciclat nu înseamnă mai ieftin, poate însemna în unele cazuri chiar mai scump decât produsul făcut din materie primă virgină.
  • Procurăm foarte puţine materii prime din România. (...) Acordăm atenţie şi suntem mereu cu antenele ridicate şi atunci când se poate achiziţionăm local, preferăm să o facem.
  • Ar trebui să tratăm investiţiile ESG prin integrarea lor în businessul nostru şi nu să le privim ca un proiect pe care trebuie să îl facem pentru că vin agenţiile de rating sau vin investitorii şi se uită în raportul de sustenabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels