Business Hi-Tech

Cum se vede din Cluj noua criză din oraş: „exitul“ abrupt al Gameloft, cu concedierea a 136 de oameni. Bianca Muntean, Transilvania IT Cluster: Nu este o criză sistemică a IT-ului din Cluj, sunt restructurări punctuale într-un context dificil economic, catalizate şi de creşterea poverii fiscale pentru IT-işti de la finele anului trecut

Bianca Muntean, cofondator şi CEO al Transilvania IT Cluster: Dacă ne uităm la nivel naţional şi chiar internaţional, există peste tot această tendinţă de reconfigurare a industriei IT - deci nu doar în Cluj, ci şi în alte centre tehnologice importante, inclusiv din România.

Bianca Muntean, cofondator şi CEO al Transilvania IT Cluster: Dacă ne uităm la nivel naţional şi chiar internaţional, există peste tot această tendinţă de reconfigurare a industriei IT - deci nu doar în Cluj, ci şi în alte centre tehnologice importante, inclusiv din România.

Autor: Alexandra Cepăreanu, Adrian Seceleanu

19.05.2024, 20:00 25381

 Antreprenorul clujean Mihai Filip: În cazul unor companii de IT din Cluj, a fost pur şi simplu management defectuos, ele crezând că situaţia de criză manifestată la nivel internaţional va ocoli România.

După o lungă perioadă de creştere, în care părea că firmele de tehnologie au o singură direcţie - expansiunea şi angajarea a zeci şi sute de oameni, Clujul - unul dintre polii industriei locale de IT - traversează un nou şoc după restructurările realizate şi de alte companii - decizia gigantului global din industria jocurilor Gameloft de a-şi închide abrupt biroul din oraş, cu concedierea tuturor angajaţilor, 136 de persoane.

„La nivel de companie trebuie să reevaluăm în mod constant capacităţile noastre de producţie. După o analiză atentă şi răspunzând condiţiilor unei piete în continuă schimbare, a devenit necesar să implementăm o reducere a forţei de muncă. Din păcate, acest lucru ne aduce în situaţia de a închide punctul nostru de lucru din Cluj şi de a ne despărţi de cei 136 de angajaţi“, au transmis sec reprezentanţii Gameloft.

Semnalizează această restructurare abruptă o criză mai puternică pentru industria de IT din Cluj, care ar putea duce la noi decizii similare ale altor companii? A devenit Clujul prea scump pentru industria de IT?

Piaţa de IT din Cluj nu se află într-o criză sistemică, consideră Bianca Muntean, cofondator şi coordonator al Transilvania Digital Innovation Hub şi cofondator şi CEO al Transilvania IT Cluster.

„Cred că este important să analizăm aceste evenimente într-un context mai larg pentru a înţelege adevărata lor amploare şi impactul real. În primul rând, trebuie subliniat faptul că aceste concedieri nu reprezintă o criză sistemică a sectorului IT din Cluj, ci mai degrabă o serie de măsuri punctuale adoptate de anumite companii, în contextul unei reconfigurări a industriei la nivel global“.

Restructurările operate de unele companii în Cluj sau decizii radicale precum cea a Gameloft vin pe fondul unei reaşezări globale a industriei, dar şi al impactului negativ al eliminării parţiale a scutirilor de impozite pentru IT-işti, decisă de guvernul PSD-PNL, spune Bianca Muntean.

„Presiunea economică şi necesitatea de a eficientiza procesele interne au determinat aceste organizaţii să îşi ajusteze structura de personal. Creşterea constantă a salariilor, de aproximativ 10-15% anual, combinată cu eliminarea scutirilor de impozitare pe piaţa muncii de anul trecut, au impus o povară suplimentară asupra companiilor într-un moment dificil din punct de vedere economic. Transilvania IT a publicat încă din iunie 2023 o analiză prin care companiile din cluster avertizau asupra efectelor negative pe care le vor avea măsurile de eliminare a facilităţilor fiscale în această industrie. Am înaintat adrese oficiale şi am invitat autorităţile la dialog. Ceea ce se întâmplă acum este şi rezultatul acelor măsuri, nu este nimic surprinzător sau care nu a fost anticipat. De asemenea, după pandemie, când cererea pentru forţa de muncă din această industrie s-a accentuat, am fost martorii unei accelerări prin creşterea angajărilor în această zonă, care acum are nevoie de o regândire şi reaşezare“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro