Business Internaţional

Scenarii pentru cazul în care preşedintele Iranului nu va supravieţui prăbuşirii elicopterului

Scenarii pentru cazul în care preşedintele Iranului nu...

Autor: Laura Buciu

19.05.2024, 18:58 64

În cazul unui deces al preşedintelui iranian, constituţia iraniană prevede că primul vicepreşedinte - care este acum Mohammad Mokhber - va prelua funcţia de preşedinte, cu aprobarea liderului suprem.

Potrivit ierarhiei politice iraniene, şeful statului este liderul suprem Ali Khamenei, iar preşedintele este considerat şeful guvernului, al doilea la comandă.

În cazul în care al doilea la comandă moare, atunci primul vicepreşedinte va fi la conducere, iar în 50 de zile ţara trebuie să meargă la alegeri pentru a alege un nou preşedinte.

Un elicopter care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi s-a prăbuşit, a anunţat duminică televiziunea de stat iraniană.

În elicopter s-ar fi aflat preşedintele iranian Ebrahim Raisi, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, guvernatorul Azerbaidjanului de Est, Malek Rahmati şi Ayatollahul Mohammad Ali Ale-Hashem, reprezentantul liderului suprem iranian în Azerbaidjanul de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels