Info

Cum este tratat cancerul de stomac prin intervenţii chirurgicale de ultimă generaţie?

Advertorial

Cum este tratat cancerul de stomac prin intervenţii...

Autor: Publicitate

13.05.2024, 07:00 314

Un cancer la stomac provoacă semne şi simptome care pot să apară şi în cazul altor afecţiuni digestive. De aceea, este indicată consultaţia de specialitate, la un medic gastroenterolog, şi realizarea unei endoscopii digestive, pentru stabilirea diagnosticului corect, imediat ce apar primele semnale de alarmă. Acestea includ durere abdominală, arsuri gastrice, balonare, durere la înghiţire şi lipsa poftei de mâncare.

Cea mai eficientă investigaţie pentru diagnosticul cancerului la stomac este o endoscopie digestivă superioară, numită şi gastroscopie. În timpul acestei proceduri, medicul poate efectua şi o biopsie, adică va preleva un fragment din ţesutul anormal observat, pentru realizarea unui examen histopatologic în laborator, biopsia fiind singura metodă prin care poate fi stabilit diagnosticul de certitudine pentru cancer.

În prezent, tratamentul chirurgical pentru cancerul gastric poate fi realizat şi prin proceduri minim invazive, laparoscopic sau robotic, atunci când există indicaţie medicală în acest sens. În funcţie de stadiul în care este descoperit cancerul, operaţia poate implica rezecţia completă sau doar parţială a stomacului. Chirurgia oncologică digestivă ocupă un rol important în tratamentul multimodal al unor forme de cancer, iar pentru a obţine cele mai bune rezultate, pacientul trebuie să se adreseze unui centru medical specializat în acest tip de intervenţii.

În cazul unui cancer gastric identificat într-un stadiu incipient, tratamentul chirurgical indicat poate fi gastrectomia parţială, care permite rezecţia tumorii şi a ţesutului afectat şi păstrarea unei părţi din stomac, cu respectarea marginilor de siguranţă oncologică. Datorită noilor tehnologii disponibile în prezent, operaţia poate fi efectuată şi prin laparoscopie sau chirurgie robotică, abordul minim invaziv asigurând o recuperare mai rapidă a pacientului, cu risc redus de complicaţii şi durată scurtă de spitalizare.

Atunci când afecţiunea este diagnosticată într-un stadiu avansat, operaţia poate implica rezecţia completă a stomacului (gastrectomie totală), tratamentul chirurgical fiind completat de cele mai multe ori şi de proceduri de tratament oncologic, în funcţie de indicaţia stabilită de Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), pentru fiecare pacient în parte. Prin urmare, managementul cancerului gastric trebuie să fie unul multimodal şi individualizat, astfel încât să fie obţinute cele mai bune rezultate pe termen lung, riscul de recidivă să fie cât mai mic, iar apariţia metastazelor să fie prevenită.

La SANADOR, pacienţii au acces la endoscopii digestive performante, efectuate în cele mai cele mai bune condiţii de siguranţă şi confort, la Spitalul Clinic SANADOR sau la Centrul de excelenţă în endoscopia digestivă diagnostică şi terapeutică SANADOR Floreasca. Endoscopia digestivă superioară poate fi folosită şi pentru screeningul cancerului gastric, la persoanele care au un risc crescut de a dezvolta această afecţiune.

Tratamentul chirurgical pentru cancerul gastric este realizat la Spitalul Clinic SANADOR într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din ţară, iar pacienţii primesc asistenţă medicală de specialitate pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, acreditată ca secţie ATI de categoria I – nivelul maxim de competenţă. În funcţie de indicaţia stabilită de Tumor Board, intervenţia chirurgicală poate fi completată de tratament pentru cancer prin diferite proceduri oncologice, precum radioterapia sau chimioterapia, disponibile la Centrul Oncologic SANADOR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels