ZF 24

Dezvoltatorul imobiliar NEPI Rockcastle şi-a majorat venitul operational cu 12,7% în T1 şi are planuri de investitii de 650 mil.euro în Europa Centrală şi de Est. Extinderea Promenada Mall rămâne stabilită pentru T1 2026

Dezvoltatorul imobiliar NEPI Rockcastle şi-a majorat...

Autor: Roxana Rosu

16.05.2024, 11:21 689

Dezvoltatorul imobiliar NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar şi administrator de centre comerciale din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat o creştere de 12.7% a venitului operaţional net în primul trimestru  din 2024 faţă de T1 2023, la 135 de milioane de euro.

Creşterea veniturilor operaţionale nete a fost de 9,4% în baza indicelui LFL (like-for-like), pe baza majorării chiriilor şi a cifrei de afaceri a chiriaşilor, precum şi a gestionării costurilor, se arată în comunicatul companiei.

Valoarea proiectelor aflate în construcţie sau în curs de autorizare la nivel regional se ridică de peste 650 de milioane de euro, din care un total de 206 milioane de euro au fost investiţi până la 31 martie 2024.

În România, extinderea Promenada Bucureşti este programată pentru inaugurare în T4 2026 şi au fost agreate condiţiile de închiriere pentru 52% din suprafaţa închiriabilă disponibilă în urma lucrărilor. De asemenea, extinderea de 5.900 mp a Ploieşti Shopping City urmează să fie terminată în T4 2024, iar termenii de închiriere au fost agreaţi pentru 79% din suprafaţa suplimentară.

De asemenea, prima fază a proiectului de energie verde al companiei, care presupune instalarea de panouri fotovoltaice în 27 de proprietăţi ale NEPI Rockcastle din România, este aproape finalizată. Până în prezent, investiţia în acest proiect se ridică la 34 de milioane de euro, cu o capacitate totală de energie instalată de 38 MW.

NEPI Rockcastle a început achiziţiile pentru cea de-a doua etapă a acestui proiect, care implică o extindere a programului pe alte pieţe unde este activă compania.

Vânzările chiriaşilor, excluzând hypermaketurile, au fost cu 10,5% mai mari în T1 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, numărul vizitatorilor din centrele comerciale deţinute de NEPI Rockcastle a crescut cu 14%, în timp ce valoarea medie a coşului de cumpărături a fost cu 8,8% mai mare, în pofida unui nivel al inflaţiei inferior comparativ cu T1 2023.  

“Înregistrăm în continuare o creştere importantă, care reflectă atât rezultatele solide ale chiriaşilor, cât şi o bună gestionare a proprietăţilor noastre din Europa Centrală şi de Est. Performanţele pieţelor pe care activăm pot fi observate prin creşterea consumului, care s-a tradus printr-o majorare de două cifre a vânzărilor chiriaşilor din centrele pe care le deţinem. Cererea de spaţii comerciale, în special din partea retailerilor internaţionali, rămâne foarte puternică, după cum arată numărul mare de noi contracte de închiriere semnate, precum şi rata de ocupare din centrele noastre, care este cea mai mare la nivel de industrie”, a declarat Rüdiger Dany, CEO al NEPI Rockcastle.

Rata de neocupare a spaţiilor comerciale, raportată la 31 martie 2024, era de 2,2%, nivel similar cu cel de la 31 decembrie 2023, ceea ce reconfirmă cererea puternică din partea chiriaşilor. De la finalul lunii aprilie, rata de colectare a chiriilor pentru T1 2024 a fost de peste 96%, iar pentru întregul an 2023, de 100%.

Grupul are o poziţie de lichiditate ridicată, cu 1,4 miliarde de euro în numerar şi facilităţi de credit angajate, disponibile la 31 martie 2024. Aceasta include prima tranşă, în valoare de 387 de milioane de euro, din facilitatea de împrumut verde negarantată obţinută de la Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), contractată în decembrie 2023. În aprilie 2024, NEPI Rockcastle a semnat o majorare cu 58 de milioane de euro a acestei facilităţi, ceea ce a dus valoarea totală a finanţării la 445 de milioane de euro. Facilitatea face parte dintr-un efort strategic de susţinere a iniţiativelor de sustenabilitate ale companiei, în România şi Bulgaria, şi de pregătire pentru rambursarea unei obligaţiuni de 500 de milioane de euro, cu scadenţa în noiembrie 2024. În afară de această obligaţiune, Grupul nu are alte datorii semnificative scadente în 2024.

NEPI Rockcastle are un portofoliu de 7 miliarde de euro. Principalele piete ale companiei sunt România şi Polonia, dar are proprietăti şi în Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Croaţia, Republica Cehă, Lituania şi Serbia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels