Burse - Fonduri mutuale

Conferinţa anuală a AAFBR. Luca Niculescu, secretar de stat şi coordonator OCDE în România: Suntem evaluaţi de 26 de comitete care acoperă tot ce ne putem imagina din viaţa economico-socială din România. Am calculat că am primit peste 10.000 de întrebări până acum

Conferinţa anuală a AAFBR. Luca Niculescu, secretar de...

Autor: Tibi Oprea

16.05.2024, 18:42 199

Aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este un obiectiv strategic pentru ţară, al treilea după aderarea la UE şi la NATO, şi a fost început în 2004, acum exact 20 de ani. Secretarul de stat Luca Niculescu, coordonatorul OCDE în România, a ajuns să se ocupe de procesul de aderare când a fost numit ambasador la Paris în 2016 şi spune că a înţeles atunci că în mandatul unui ambasador nu intra numai relaţia bilaterală cu Franţa, ci şi începutul procesului de aderare la OCDE.

„M-am transformat dintr-un filolog francofon într-un om care trebuia să poarte discuţii cu o organizaţie economică internaţională foarte importantă, cele mai multe în limba engleză. Acum suntem în grafic. Suntem evaluaţi de 26 de comitete care acoperă tot ce ne putem imagina din viaţa economico-socială din România. Există un domeniu de care OECD nu se ocupă, securitatea, deşi industria de apărare intră în unele dintre aceste comitete care ne evaluează. Procesul este foarte alert”, a spus Luca Niculescu în timpul conferinţei anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), ediţia nr. XVI.

În iunie 2022, OCDE a trimis României o foaie de parcurs cu jaloanele care trebuiau îndeplinite pentru a adera. Am răspuns câteva luni mai târziu cu un memorandum iniţial, de aproape 1.000 de pagini, la care au lucrat cam toate instituţiile din România. În acesta, România estima cam cum se va alinia la practicile, procedurile şi standardele OCDE.

„Imediat după depunerea acestui document pe 15 decembrie 2022 au început să vină foarte multe întrebări de la cele 26 de comitete. Am calculat că am primit peste 10.000 de întrebări până acum, 36.000 de misiuni de evaluare şi multe audieri ulterior şi la Paris. Suntem în faza în care am terminat cu misiunile de evaluare şi au început deja audierile, unele finale, în faţa acestor comitete. După ce ai terminat, fiecare comitet îţi dă o aşa-numită opinie formală, un aviz formal. Când se adună cele 26, există din nou o decizie politică a ambasadorilor celor 38 de state care spun dacă poţi adera. Din cele şapte ţări în curs de aderare, România este cea mai avansată. În funcţie de cum răspundem recomandărilor, vom adera. Nu există un termen pentru aderare fixat în acest proces. Sunt unele ţări care au aderat în trei-patru ani, altele care au aderat în 10-11 ani”, a adăugat Luca Niculescu.

În rândul speakerilor la eveniment se regăsesc directorul adjunct al Direcţiei economice a OCDE, coordonatorul procesului de aderare la OECD din partea statului român, oficiali ai BNR, precum şi specialişti recunoscuţi în domeniul financiar-bancar din România în cadrul unor dezbateri de înaltă ţinută profesională.

„Am depus pentru prima dată cererea de aderare în 2004, exact acum 20 de ani. Am şi descoperit scrisoarea, foarte bine formulată de altfel, de premierul Adrian Năstase pe atunci. Ani mai târziu am tot revenit, cred că putem scrie o carte întreagă numai despre acest parcurs al nostru pentru a începe procesul de aderare. Multe dintre motivele pentru care nu am început nu au avut neapărat legătură cu România, cu procese mai ample, chestiuni geopolitice, echilibrul între ţări europene şi noneuropene, o dilemă pe care la un moment dat a avut-o OCDE şi o au şi alte instituţii internaţionale despre cum să privilegiezi extinderea şi cât să privilegiezi aprofundarea organizaţiei”, a mai spus secretarul de stat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels