Business Construct

Cristian Popa, membru CA al BNR: De peste zece ani, preţurile proprietăţilor cresc constant, în pofida numeroaselor „analize” ce anunţă o dată la câteva luni o nouă cădere iminentă a pieţei imobiliare

Cristian Popa, membru CA al BNR: De peste zece ani,...

Autor: Cristina Bellu

16.05.2024, 09:16 14272

Preţurile locuinţelor la nivel naţional s-au dublat în ultimi zece ani, cel mai important factor de creştere fiind majorarea salariului mediu net din economie, care aproape s-a triplat în ultimul deceniu, notează într-o analiză Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR.

Potrivit acestuia, în prezent, preţurile imobilelor ating noi maxime post-criză, rămânând încă sensibil sub nivelul maxim înregistrat în bula din 2008

“Salariile din economie reprezintă cel mai important factor ce explică evoluţia preţului la case şi apartamente, iar în ultimele 12 luni am asistat la o creştere de aproape 15%. Astfel, creşterile preţurilor proprietăţilor din ultima perioadă nu par deloc absurde”, spune Cristian Popa într-o postare pe LinkedIn.

Al doilea cel mai important factor în creşterea preţurilor la locuinţe sunt dobânzile pe termen lung pentru credite ipotecare, iar un al treilea factor, deşi mai puţin relevant, este demografia.

“Chiar dacă populaţia ţării scade, marile oraşe devin tot mai populate”.

O altă justificare, similară, are legatură cu oferta. Astfel, costurile mai mari cu forţa de muncă, alături de costurile crescute cu materialele suportate de constructori, duc inevitabil la preţuri finale mai mari.

“Bineînţeles, pot apărea şi perioade cu dezechilibre, cu cerere mai redusă, care să ducă la o corecţie a preţurilor, dar atâta timp cât există factori structurali care justifică preţuri mai mari, piaţa va corecta aceste dezechilibre”, concluzionează Cristian Popa.

În primele trei luni din 2024 au fost acordate credite ipotecare noi în valoare de aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel naţional, în creştere cu circa 29% faţă de nivelul înregistrat în primele trei luni din 2023, potrivit unui raport realizat de către compania de consultanţă financiară SVN Romania - Credit & Financial Solutions, din acest volum fiind excluse refinanţările, conversiile, transferurile şi restructurările.

În total, raportările realizate de Banca Naţională a României (BNR) indică un volum de credite ipotecare acordate în România în trimestrul întâi din acest an de 2,15 miliarde de euro, în creştere cu peste 95% faţă de volumul de 1,1 miliarde de euro raportat pentru trimestrul I din 2023, acestea incluzând însă şi refinanţările, conversiile, transferurile şi restructurările.

Creşterea pieţei de creditare ipotecară din primele luni ale acestui an s-a înregistrat într-un context în care dobânzile fixe, majoritare în ceea ce priveşte tipul de credite ipotecare contractate în 2024, au înregistrat noi scăderi, fiind ‚doborât’ şi pragul de 5% pe an, cea mai bună ofertă ipotecară cu dobândă fixă existentă în acest moment pe piaţă fiind cu o dobândă de 4,9% pe an.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels