Business Internaţional

Un tribunal rusesc a decis confiscarea de active în valoare de 463 milioane de euro de la banca italiană UniCredit

Un tribunal rusesc a decis confiscarea de active în...

Autor: Alexandru Nanu

18.05.2024, 11:05 1314

Un tribunal din Sankt Petersburg a pus sechestru pe active în valoare de 463 de milioane de euro aparţinând băncii italiene UniCredit, creditorul european cu cea de-a doua cea mai mare expunere la Rusia, potrivit unor documente judiciare, informează Financial Times.

Suma confiscată este echivalentă cu aproximativ 4,5% din activele UniCredit din Rusia, potrivit celei mai recente declaraţii financiare a principalei subsidiare a băncii din această ţară.

Confiscarea marchează una dintre cele mai mari acţiuni de acest gen împotriva unei bănci occidentale de când invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina a determinat majoritatea creditorilor internaţionali să se retragă sau să îşi lichideze afacerile din Rusia. Aceasta survine după ce Banca Centrală Europeană le-a spus creditorilor din zona euro cu operaţiuni în această ţară să îşi accelereze planurile de retragere.

Măsura de vineri vine în urma unei cereri din partea Ruskhimalliance, o filială a Gazprom, gigantul rus de petrol şi gaze care deţine monopolul asupra exporturilor de gaze.

Disputa a început în august 2023, când Ruskhimalliance s-a adresat unei curţi de arbitraj din Sankt Petersburg, cerând ca UniCredit să plătească garanţii bancare în cadrul unui contract cu compania germană de inginerie Linde.

Ruskhimalliance este operatorul unei uzine de prelucrare a gazelor şi al unor instalaţii de producţie de gaze naturale lichefiate în Ust-Luga, în apropiere de Sankt Petersburg. În iulie 2021, a semnat un contract cu Linde pentru proiectarea, furnizarea de echipamente şi construcţia complexului. Un an mai târziu, Linde a suspendat lucrările din cauza sancţiunilor UE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels