Business sportiv

Business sportiv. Câte echipamente sportive exportă România? Sub 0,1% din valoarea exporturilor din 2023 a fost generată de articolele şi echipamentele sportive

17.05.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Amer Sports, care deţine brandurile Salomon şi Wilson şi operează o fabrică la Orăştie, şi Eurosport DHS, care fabrică biciclete la Deva, sunt printre cei mai mari exportatori de echipamente sportive de pe plan local.

Valoarea exporturilor de echipamente şi articole sportive a reprezentant sub 0,1% din totalul exporturilor înregistrate anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Concret, valoarea exporturilor de echipamente sportive a fost de 81 milioane euro, în timp ce valoarea totală a exporturilor României a fost de 93 miliarde euro.

Valoarea exporturilor de echipamente sportive este una foarte mică şi puţini producători de astfel de articole se înscriu în categoria celor mai mari 500 de exportatori de pe plan local.

Printre aceste companii se numără şi Amer Sports, parte a grupului finlandezo-chinez Amer Sports, unul dintre cei mai importanţi producători de echipamente sportive din lume, care deţine brandurile Salomon şi Wilson. Grupul administrează fosta fabrică Chimsport din Orăştie, judeţul Hunedoara, unde gigantul produce clăpari Salomon şi componente pentru biciclete sub brandul Mavic. În 2022, ultimul an pentru care există date publice, compania a avut afaceri de aproape 230 milioane lei, după o dublare a veniturilor faţă de anul anterior, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

O altă companie producătoare de echipamente sportive care trimite la export produse este Eurosport DHS, producător de biciclete controlat de investitori chinezi şi germani. Eurosport DHS a fost înfiinţată în anul 2004 cu obiect principal de activitate producţia de biciclete, fiind controlată de investitori chinezi şi de germanii de la Prophete Gmbh, potrivit celor mai recente date. Aceştia din urmă sunt activi în producţia de biciclete din Germania, având o istorie de peste 100 de ani. Unitatea de producţie a bicicletelor DHS din Deva a fost inaugurată în urma unei investiţii iniţiale de peste 6 mil. euro, care ulterior a crescut la peste 20 mil. euro, potrivit datelor anterioare ale ZF.

Eurosport DHS face parte din grupul DHS, alături de compania DHS Bike Parts.

România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană la producţia de biciclete, o piaţă care a crescut de la 500.000 de unităţi produse la peste 2,6 milioane de biciclete fabricate într-un an, potrivit unei analize a Comisiei Europene. La finalul anului 2022, în România existau 35 de companii producătoare de care aveau ca obiect de activitate producţia de biciclete, acestea adunând afaceri de aproape 2 mld. lei. O bună parte din bicicletele produse în România merg la export.

Piaţa producătorilor de echipamente sportive în România este una mică, existând 70 de companii în acest sector, comparativ cu alte pieţe din regiune care numără sute de companii producătoare. Cu o producţie realizată de doar câteva zeci de companii, valoarea exporturilor nu poate creşte semnificativ în următorii ani.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet