Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Eliza Badescu, 8 ani, sah: Şahul mă ajută să îmi măresc puterea de concentrare, mai ales că unele partide pot dura şi câteva ore

17.05.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Eliza Bădescu a descoperit şahul la vârsta de cinci ani, de la fratele său care era deja pasionat de acest sport. Anul trecut, ea a devenit campioană europeană la şah blitz la categoria ei de vârstă, însă îşi doreşte să ajungă mare maestru în şah şi campioană mondială.

 

1. Cum ai descoperit şahul? La ce vârstă te-ai apucat de acest sport?

Am descoperit şahul la vârsta de 5 ani, când l-am văzut pe fratele meu geamăn foarte pasionat de acest sport. Am învăţat să joc şah de la el, a fost primul care a mers la un club de şah şi apoi m-am alăturat şi eu.

 

2. Ce te-a atras cel mai mult la şah? De ce ai ales acest sport?

Îmi place jocul de şah în sine şi mă pasionează combinaţiile în partide. Am ales acest sport pentru că mi-a plăcut de prima oară şi am devenit din ce în ce mai implicată prin intermediul clubului şi al concursurilor. Practic şi alt sport la nivel competitiv, schiul alpin, îmi doresc să continuu cu ambele cât mai mult.

 

3. Ce îţi place cel mai mult la acest sport?

Îmi place cel mai mult atunci când particip la concursuri, atmosfera de la competiţii, faptul că sunt foarte mulţi jucători care iubesc şahul în jurul meu.

 

4. Care a fost punctul în care te-ai decis să faci performanţă?

Am hotărât să fac performanţă după ce am participat prima oară la Campionatele Naţionale de Şah în 2022, când aveam 6 ani. Atunci am câştigat doar jumătate din partide, însă m-am ambiţionat să joc mai bine şi să ajung pe podium la următoarea ediţie.

 

5. Cum a fost parcursul tău în acest sport?

La început, jucam şah cu fratele meu, iar apoi am decis să merg şi eu la clubul unde era înscris el. Am trecut, în câteva luni, de la grupa de începători la avansaţi şi apoi la experţi. Primele competiţii au fost în Bucureşti, apoi am participat la Campionatele Naţionale de Şah în 2022 şi, în fiecare an de atunci, am început să particip şi la concursuri Open în afara ţării.

Îmi place să joc la toate tipurile de concursuri, la Open unde sunt jucători de toate vârstele, băieţi şi fete, precum şi la competiţiile internaţionale pentru grupa mea de vârstă. În 2022, am fost prima oară la Campionatele Europene pentru Copii, în Antalya, Turcia, apoi la cele din Mamaia (România) şi din Therme-Catez, în Slovenia. Acum, mă pregătesc pentru Campionatele Europene de Copii din Praga, în Cehia. Am trei antrenori cu care lucrez, toţi sunt mari maeştri şi mă bucur că mă ajută şi mă îndrumă în parcursul meu.

 

6. La ce club eşti înscrisă?

Sunt la cluburile Oxygen şi Arnia, din Bucureşti.

 

7. Care au fost cele mai grele momente ale tale în sport şi cum ai reuşit să treci peste ele?

Cel mai dificil moment cred că a fost anul trecut, în septembrie, la Campionatele Europenele de Copii de şah clasic de la Mamaia când m-am clasat pe locul al patrulea, la egalitate de puncte cu locurile 2 şi 3. Câştigasem în partidă cu jucatoarea care a ieşit pe locul al doilea. Am reuşit însă să mă motivez, fiindcă acest lucru se poate întâmplă în şah şi, uneori, departajarea funcţionează în favoarea ta, alteori nu. Mi-am revenit în aceeaşi lună la Campionatele Europene de şah rapid şi blitz din Slovenia, unde am devenit campioană europeană la şah blitz şi am luat medalia de bronz la şah rapid.

 

8. Cum reuşeşti să faci faţă cu sportul şi şcoala?

Sunt recunoscătoare fiindcă doamna învăţătoare şi profesorii mă ajută şi mă susţin pentru a recupera materia şi a progresa şi la şcoală. La şah particip de-a lungul anului la concursuri şi cantonamente, încerc că unele dintre ele să fie în vacanţe însă sunt şi în timpul şcolii. Sunt cât mai atentă în clasă, când sunt la şcoală, şi lucrez pe parcursul anului pentru a avea rezultate bune la şcoală.

 

9. Ce titluri ai obţinut până acum?

M-am întors acum de la Campionatele Mondiale de Şah Rapid şi Blitz, care s-au ţinut în Albania, unde am obţinut medalia de bronz la şah blitz la fete 8 ani. Sunt campioană europeană la blitz la 8 ani şi am obţinut medalia de bronz la Campionatele Europene la şah rapid. La Campionatele Naţionale, până acum am obţinut două medalii de aur la şah blitz, două medalii de argint la şah clasic şi rapid, precum şi o medalie de bronz la dezlegări. Am fost şi campioană balcanică la rapid şi blitz, la categoria mea de vârstă.

 

10. La ce titluri visezi?

Îmi doresc să devin Grand Master, apoi să obţin titlul de campioană mondială, mai întâi la fete şi după aceea la băieţi.

 

11. Care sunt sportivii tăi preferaţi şi cum te-au inspirat?

Îmi plac toţi jucătorii din top 10 mondial, plus Irina Bulmaga, cea mai bună şahistă din România. M-au impresionat fiindcă joacă foarte bine şah, sunt perseverenţi şi luptători, aşa cum îmi doresc să fiu şi eu în şah.

 

12. Ce te-a învăţat şahul? Cum te-a ajutat să te dezvolţi?

Şahul mă ajută să îmi măresc puterea de concentrare, mai ales că unele partide pot dura şi câteva ore. Acesta îmi permite să mă dezvolt în mai multe domenii, în special în matematică, unde studiez probleme dificile, de olimpiadă, pentru rezolvarea cărora este nevoie de atenţie deosebită, ca şi în şah.

 

13. După părerea ta, de ce ar trebui să se apuce un copil de şah?

În primul rând, ar trebui să se apuce de şah dacă i se pare un joc interesant. Apoi fiindcă te ajută să fii liniştit şi concentrat, să te întâlneşti cu mulţi copii din toate ţările şi să devii mai bun în fiecare zi.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet