Ce îşi doresc liderii de business de la liderii politici în acest an electoral

Campanie Fundaţia Romanian Business Leaders: Ce îşi doresc liderii de business de la liderii politici? Tema #3 Aderarea completă la Schengen

06.05.2024, 08:39

România de mâine se configurează în acest an prin alegerile pe care le vom face în cadrul scrutinelor electorale. În acest context, Romanian Business Leaders (RBL) lansează campania: Ce îşi doresc liderii de business de la liderii politici prin care propune către dialog şi pe agenda publică cele mai importante 7 teme pentru antreprenorii români.

Campania se va derula în cele 7 săptămâni ce preced Summitul RBL din 29-30 mai. În fiecare săptămână, vom aborda într-un articol dedicat câte o temă, alături de care vom prezenta şi opiniile membrilor comunităţii RBL prin materiale video.

#3: Aderarea completă la Schengen

România a îndeplinit încă din 2011 condiţiile tehnice, este pregătită şi merită să intre complet în spaţiul Schengen. Ne-am bucurat la 31 martie a.c. pentru ridicarea barierelor de circulaţie pentru frontierele aeriene şi navale, dar în acelaşi timp ne-am uitat cu tristeţe la cozile care încă se formează la graniţele terestre din vestul României.

Liderii de business susţin ferm şi inechivoc aderarea completă a României la Spaţiul Schengen

Ne dorim o strategie comună şi unitară la nivelul tuturor instituţiilor publice din România pentru aderarea completă la spaţiul Schengen. În opinia comunităţii RBL, avem nevoie să:

  • Continuăm combaterea fenomenului de corupţie în vămi, prin sporirea controalelor
  • Întărim eforturile pe lângă reprezentanţii statelor care se opun aderării României

 

Aproape 90% din exporturile româneşti merg către pieţele Uniunii Europene, în valoare de circa 60 de miliarde de euro, din care 85% sunt maşini şi produse manufacturate, transportate prin puncte vamale terestre.

Aproximativ 72 de ore trebuie să petreacă la frontiera terestră a României cu Ungaria transportatorii, ceea ce evident are un impact negativ asupra comerţului de mărfuri şi asupra întregului sector de transporturi.

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a lansat împreună cu România şi Bulgaria o serie de cadre de cooperare bazate pe proiecte-pilot şi proceduri rapide de azil şi returnare. Astfel, contribuim la eforturile europene comune de abordare a securităţii UE la frontierele externe si a provocărilor legate de migraţie. În plus, ne-am raliat iniţiativei regionale privind cooperarea poliţienească între statele membre aflate de-a lungul Balcanilor de Vest şi a rutei est-mediteraneene, compusă din Bulgaria, România, Austria, Grecia, Ungaria şi Slovacia.

Am demonstrat şi continuăm să arătăm, alături de Bulgaria, un angajament susţinut pentru asigurarea unei protecţii adecvate a frontierelor externe ale UE şi am jucat constant un rol important în securitatea internă a spaţiului Schengen.

Ce efecte va genera aderarea completă a României la Schengen?

Aderarea completă a României la Schengen va fi recepţionată ca un semnal pozitiv pentru partenerii europeni şi va accelera procesul de intrare în zona Euro. Totodată, acest vot de încredere se va face resimţit în economia naţională cu impact net pozitiv pentru creşterea competitivităţii în domeniul producţiei, transporturilor, industriei alimentare, turism şi nu numai.

Având în vedere întreg contextul geopolitic, ţara noastră se poate poziţiona ca actor strategic pentru zona Balcanilor prin virtutea apartenenţei la NATO, rol ce poate fi consolidat de aderarea completă la spaţiul Schengen.

Citiţi şi: 

Tema #1: Menţinerea parcursului pro-european şi pro-atlantic

Tema #2: Aderarea la OCDE

*Sursele de informare pentru datele prezentate în acest articol sunt: Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (untrr.ro)  şi Comisia Europeană (european-union.europa.eu).