Companii

ANUAR ZF: Top 100 companii antreprenoriale din România, prima ediţie. Ziarul Financiar a lansat vineri prima ediţie a anuarului Top 100 companii antreprenoriale din România, un produs care este disponibil atât fizic, cât şi în e-paper

Prima ediţie a Top 100 companii antreprenoriale este disponibilă atât în format fizic, cât şi în e-paper.

Prima ediţie a Top 100 companii antreprenoriale este disponibilă atât în format fizic, cât şi în e-paper.

Autor: Dana Ciriperu

15.05.2024, 00:05 66

Ziarul Financiar a ales ca la această primă ediţie a Top 100 companii antreprenoriale să prezinte un clasament bazat pe raportările pe care le realizează companiile către două surse publice: Registrul Comerţului şi Bursa de Valori Bucureşti. Ca reper de ierahizare a acestor companii am ales cifra de afaceri din anul 2022 tocmai pentru că acel rezultat este astăzi disponibil pentru peste 880.000 de firme din România. Deşi unele firme au comunicat deja şi rezultatele din 2023, la nivelul întregii economii aceste rezultate vor fi disponibile abia din toamna acestui an.

Topul realizat de ZF are în spate acest criteriu, cifra de afaceri din 2022, un criteriu simplu. Noi nu analizăm situaţiile financiare ale firmelor, gradul lor de solvabilitate sau de îndatorare, este posibil ca firme cu cifre de afaceri mari să intre în dificultate, reorganizare sau insolvenţă.

Clasamentul este unul al cărui criteriu îl reprezintă cifra de afaceri, el nu analizează companiile antrepreno­riale din perspectiva activelor deţinute de antreprenori, a valorii brandurilor sau a valorii averii pe care o are un antreprenor. Este un top al firmelor antreprenoriale după cifra de afaceri, nu este un top al antreprenorilor sau al activelor lor. În top nu sunt incluse instituţiile financiare. Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, un business antreprenorial, este prezentată în catalog din perspectiva poveştii de început a businessului, dar nu este ierarhizată ca o companie.

 

Sursele folosite pentru date

Datele de la Registrul Comerţului permit o ierarhie a companiilor după cifra de afaceri, ierarhie în care fiecare companie este identificată printr-un CUI, un „certificat de naştere“, iar criteriul de departajare este cifra de afaceri din 2022 tocmai pentru că acel rezultat este astăzi dis­ponibil pentru peste 880.000 de firme din România.

În cazul firmelor listate, raportările sunt şi ele publice, datele sunt transparente. În cazul unei companii listate la BVB, ZF a folosit în acest clasament rezultatele raportate la BVB, şi nu pe cele de la Registrul Comerţului.

Din păcate, numărul companiilor antreprenoriale listate la BVB este încă redus, astfel că un top 100 companii antreprenoriale folosind exclusiv bilanţurile depuse la BVB este astăzi irelevant.

Păstrarea unui criteriu de selecţie unitar, public face ca cele două surse - Registrul Comerţului şi BVB - folosite pentru a întocmi acest clasament să fie complementare.

Dincolo însă de aceste două surse publice transparente, businessul românesc de talie mare are şi grupuri de firme, al căror rezultat consolidat nu este publicat în surse publice.

Pentru a arăta dimensiunea grupurilor de firme, ZF a trimis chestionare firmelor mari şi a solicitat datele consolidate, iar răspunsurile sunt strânse într-un capitol dedicat grupurilor de firme. Nu toate companiile mari au comunicat rezultate consolidate la nivel de grup, în unele situaţii datele comunicate sunt cele cumulate. Sunt antreprenori români care au două sau trei firme în Top 100, dar care nu raportează datele consolidat. Fiecare companie din aceste grupuri apare astfel cu datele din bilanţul depus la Registrul Comerţului.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels