Companii

Contra curentului. Cine sunt antreprenorii care şi-au vândut businessurile create în capitalism şi le-au recuperat când acestea au întâmpinat probleme?

În 2022, Innova şi BERD au făcut exitul de la EnergoBit. Fondatorii au preluat din nou 100% businessul. Sursele din piaţă spun că Innova nu a încasat niciun ban din această vânzare, fondatorii acceptând în contul pachetului minoritar creditele de la bănci ale Innova.

În 2022, Innova şi BERD au făcut exitul de la EnergoBit. Fondatorii au preluat din nou 100% businessul. Sursele din piaţă spun că Innova nu a încasat niciun ban din această vânzare, fondatorii acceptând în contul pachetului minoritar creditele de la bănci ale Innova.

Autor: Cristina Roşca

31.05.2024, 23:42 25710

♦ La fel ca în antreprenoriat, unde nu toate ideile se dovedesc a fi bune sau nu toate ajung afaceri de succes, nici în domeniul fondurilor de investiţii sau al multinaţionalelor, nu toate pariurile sunt câştigătoare.

Fondurile de private equity sau cele de tip venture capital sunt gân­dite ca nişte „maşinării“ capa­bile să multiplice banii inves­ti­torilor. Mai exact, aceste structuri strâng capital de la instituţii sau persoane fi­zice „generoase“, bani pe care apoi îi pla­sea­ză în companii cu potenţial mare de cre­şte­re. Fon­durile intră în acţionariatul businessurilor cu gândul de a sta, în medie, 3-5 ani, perioadă în care pompează cash şi know-how în dezvoltare, pentru ca apoi să vân­dă compania în câştig. Nu întotdeauna însă planul de acasă se potriveşte cu cel din târg.

Cel mai recent exemplu este cel al fondului de investiţii Greenbridge din Suedia, care în 2019 a cum­părat pachetul majoritar (75%) din grupul Rus Savitar-Casa Rusu, activ în producţia şi retailul de mobilă, pentru ca în 2022 să preia şi restul de acţiuni. Investitorul a ieşit recent din această afacere, asumându-şi eşecul şi pierderea suferite.

„Am avut de ales între a declara fali­mentul şi a lăsa 1.000 de oameni fără loc de muncă şi a vinde către foştii acţionari (fon­datorii businessului - n.red.)“, a răspuns un reprezentant al fondului la solicitările ziarului suedez Dagens Industri (di.se).

Cristian Rusu, antreprenorul care a răscumpărat grupul Casa Rusu-Rus Savitar de la fondul de investiţii Greenbridge, căruia i-l vânduse în 2019, spune că de la finalul lunii octombrie anul trecut, de când a reintrat în acţio­nariat, a luat o serie de măsuri prin care treptat să readucă businessul pe o pantă ascendentă. Rus Savitar, divizia de producţie a grupului, intrase în concordat preventiv la jumătatea anului trecut, şi a fost timp de doi ani, în 2022 şi 2023, pe pierderi.  Reţeaua Casa Rusu, divizia de retail, mai are şase magazine şi 200 de angajaţi, faţă de circa 1.000 de oameni în anii de creştere a businessului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro