Eveniment

Avertisment sumbru de la Ray Dalio, legendarul investitor din spatele Bridgewater, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii: Lumea este mult prea îndatorată. Există riscul real al unui război civil

Avertisment sumbru de la Ray Dalio, legendarul investitor...
16.05.2024, 15:48 2474

Ray Dalio, fondatorul miliardar al gigantului fond de hedging Bridgewater Associates, a avertizat că nivelul tot mai ridicat al datoriei publice americane ar putea afecta obligaţiunile de trezorerie, susţinând că investitorii ar trebui să-şi mute o parte din bani pe pieţele externe.

Într-un interviu acordat Financial Times, Dalio a descris preocupările sale de amploare cu privire la SUA, inclusiv gradul de îndatorare, riscul a ceea ce el numeşte un „război civil” şi potenţialul ca ţara să se implice într-un alt conflict internaţional, ceea ce a avertizat că ar putea descuraja investitorii străini să cumpere obligaţiuni americane.

„Sunt îngrijorat în legătură cu obligaţiunile de trezorerie din cauza nivelului ridicat al datoriei, la care se adaugă ratele ridicate ale dobânzilor”, a declarat el.

„De asemenea, sunt îngrijorat de înmuierea cererii pentru a satisface oferta, în special din partea cumpărătorilor internaţionali îngrijoraţi de situaţia datoriilor SUA şi de posibilele sancţiuni”, a spus Dalio. Dacă SUA ar impune sancţiuni mai multor ţări - după ce au făcut-o împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina - atunci acest lucru ar putea reduce cererea internaţională pentru titluri de Trezorerie, a adăugat el.

Avertismentele lui Dalio vin în contextul în care unii comentatori sunt din ce în ce mai îngrijoraţi în legătură cu acumularea de datorii a SUA. Biroul de buget al Congresului prevede că datoria SUA în raport cu PIB-ul va depăşi nivelul maxim al celui de-al doilea război mondial, de 106%, până la sfârşitul deceniului şi va continua să crească, în timp ce directorul organismului de supraveghere a avertizat asupra unui şoc de piaţă de tip Liz Truss dacă deficitul federal va fi ignorat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels