ZF 24

Bloomberg: SUA analizează posibilitatea trimiterii unei baterii suplimentare de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina

Bloomberg: SUA analizează posibilitatea trimiterii unei...

Autor: Andrei Şerbănescu

15.05.2024, 13:02 91

Administraţia Biden lucrează la trimiterea unei baterii suplimentare de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, potrivit mai multor persoane familiarizate cu acest subiect, în timp ce SUA şi aliaţii săi se străduiesc să satisfacă cererea ţării de arme pentru a putea respinge ofensiva rusă, raportează Bloomberg.

SUA încearcă să trimită o singură baterie către Ucraina, împreună cu o serie de radare militare, în timp ce aliaţii europeni ai Ucrainei lucrează, de asemenea, la un plan de ajutor militar al Kievului, potrivit persoanelor menţionate. 

Săptămâna aceasta, la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus secretarului de stat Antony Blinken că ţara sa are nevoie de două sisteme Patriot doar pentru Harkov, locul unei noi ofensive ruseşti. 

Purtătorii de cuvânt ai Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe şi ai Pentagonului nu au comentat situaţia actuală.

Guvernul Zelenski a făcut un apel către aliaţii occidentali pentru a dona mai multe baterii, care costă aproximativ 1 miliard de dolari fiecare, alături de alte sisteme de apărare aeriană. 

La începutul acestui an, Kievul le-a cerut aliaţilor să furnizeze cel puţin şapte sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, până în prezent doar Germania răspunzând la această solicitare. România şi Italia se numără printre statele membre ale UE care iau în considerare trimiterea unor astfel de sisteme către Ucraina, au declarat persoanele în cauză. Alţi aliaţi caută să contribuie financiar pentru a sprijini eforturile de război ale Ucrainei. 

În afară de SUA, alte 16 naţiuni sunt echipate cu sisteme Patriot, inclusiv o serie de membri NATO - Germania, Grecia, Olanda, Spania, Suedia, Polonia şi România - alătui de alte state care nu sunt membre NATO, precum Japonia, Coreea, Israel, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain, potrivit Congressional Research Service.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels