ZF 24

Delgaz Grid, parte a grupului E.ON România, a realizat anul trecut investiţii de 177 milioane euro în retele de gaze naturale şi energie electrică. Investitiile din 2024 sunt estimate la 154 milioane euro

Delgaz Grid, parte a grupului E.ON România, a realizat...

Autor: Roxana Rosu

15.05.2024, 12:56 60

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON România, a realizat anul trecut cele mai mari investiţii din ultimii 18 ani în reţelele de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice, acestea depăşind 874 milioane de lei (circa 177 milioane euro), susţinute din surse proprii şi fonduri europene.

Sumele alocate au fost cu 31% mai mari faţă de cele din anul precedent.

În distribuţia de gaze naturale, compania a investit 419 milioane de lei (circa 85 milioane euro), fiind modernizaţi peste 250 km de conducte şi branşamente gaz.  Reţeaua de distribuţie a fost extinsă cu 417 km, fiind racordaţi aproape 40.000 de noi consumatori. Totodată, în parteneriat cu autorităţile locale, au fost înfiinţate 14 distribuţii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, în localităţi din judeţele Iaşi, Bacău, Satu Mare, Suceava, Botoşani, Cluj şi Harghita.

Au fost modernizate şapte staţii de reglare-măsurare a gazelor naturale în judeţele Sibiu, Suceava, Bacău, Satu Mare şi Bihor, care au dus la îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie.

Tot anul trecut, compania a derulat proiectul pilot 20HyGrid, o premieră în România, care a arătat că reţelele actuale de gaze naturale, instalaţiile de utilizare şi aparatele clienţilor sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a transporta şi a folosi amestecul de 20% hidrogen şi 80% gaze naturale.

Pe partea de energie electrică au fost realizate investiţii de circa 455 milioane de lei (aproape 92 milioane euro). Reţeaua a fost modernizată pe o lungime de peste 1.920 km, iar branşamentele realizate au totalizat 65 km. Totodată, au fost montate circa 190 de echipamente telecomandate (separatoare şi reclosere) în reţelele aeriene de medie tensiune. Reţeaua a fost extinsă cu 203 km şi au fost realizaţi aproximativ 250 km branşamente, fiind racordaţi peste 18.000 de noi consumatori.

În zona urbană, au fost modernizate şi integrate în SCADA un număr de 33 de posturi de transformare. Au fost realizate lucrări de modernizare în 39 de staţii de transformare, au fost construite 86 de posturi de transformare noi, iar 337 au fost modernizate.

În 2024, Delgaz Grid şi-a propus să investească 788 milioane de lei (aproape 154 milioane euro), din surse proprii şi fonduri UE atrase. Adiţional, vor fi executate lucrări în valoare de aproximativ 61 milioane de lei pentru extinderile de reţele şi branşamente noi. Dintre acestea, 365 milioane de lei vor fi destinatei zonei de gaze naturale, iar 423 milioane lei celei de nergie electrică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels