ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Carmen Bobu, investitoare la BVB: Am vândut la Petrom şi am intrat pe acţiunile Electrica. La IPO-ul Premier nu particip, dar îmi îndrum prietenii să vină în piaţă cu banii pe care îi au în bănci

18.05.2024, 13:15 Autor: Eduard Ivanovici

„Îmi pare rău că oferta de acum din piaţă nu a fost peste o lună, când toţi investitorii am fi putut intra cu surplusul de cash din dividende“

Invitată la emisiunea ZF Des­chi­derea de Astăzi din 10 mai, Carmen Bobu, inves­ti­toare la Bursa de Valori Bucureşti, a spus că a vândut în ultima pe­rioadă pachetul de acţiuni pe care în deţinea la pro­ducătorul de energie electrică verde Hidroelectrica (H2O) şi a acumulat, în schimb, la Sphera Franchise Group (SFG) şi distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica (EL).

„Anul acesta am decis să ies (de la Hidroelectrica – n.r.) şi acu­mulat la Sphera Franchise Group. Am mai ieşit de pe acţiu­nea Petrom, acumulând în continuare la Sphera; am aproape 60% din portofoliu în această acţiune, care m-a bucu­rat foarte mult prin evo­luţie şi comunicarea managementului cu piaţa. şi divi­dendul acordat este destul de bun, promiţând un dividend suplimentar în toamnă“, afirmă Carmen Bobu.

De altfel, acţiunile operatorului în sistem de franciză au afişat cel mai ridicat randament din structura indicelui de referinţă în primele patru luni ale anului, respectiv 31,7%, pe un benchmark în urcare cu 11%, arată datele bvb.ro.

Înregistrând tranzacţii de 83 de milioane de lei, cotaţia este pe plus cu 97% în ultimele 12 luni, adică aproape a dublat banii investitorilor în acest interval. Valoarea de piaţă ajunge la 1,3 miliarde de lei.

„Am acordat atenţie unei acţiuni pe care nu am avut-o până acum în portofoliu, Electrica.“

„În rest, portofoliul este neschimbat: Transilvania Broker de Asigurare, Sphera, Petrom şi SafeTech, iar de pe piaţa AeRO am Grup Şerban Holding”, adaugă investitoarea.

Electrica a avut a şaptea cea mai mare dinamică din BET în ianuarie-aprilie 2024, adică 16%. Acţiunile Transilvania Broker de Asigurare (TBK) înregistrează de la începutul anului o scădere de circa 16%, pe un rulaj de 10 milioane de lei şi o capitalizare de 92 de milioane de lei.

„Îmi pare rău că oferta de acum din piaţă, cea a Premier Energy, nu a fost peste o lună, când toţi investitorii am fi putut intra cu surplusul de cash din dividende. Nu am foarte mult cash, sunt investită aproape 100%. Nu vând ca să intru în această ofertă, dar am prieteni pe care îi îndrum să vină în piaţă cu economiile pe care le au în bănci.“


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent