Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Andreea Popa şi Lucia Sigmirean, două surori cu studii în horticultură şi marketing, au deschis un atelier floral în Bucureşti, pe care l-au mutat ulterior la Tecuci, oraşul lor natal, unde creează aranjamente florale pentru evenimente

17.05.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

The Sisters Flower Studio creează aranjamente şi buchete pentru nunţi, botezuri, evenimente corporate şi se ocupă şi de partea de amenajare de birouri cu plante  Preţul mediu pentru un buchet este de 200-300 de lei, iar pentru aranjamentele de nuntă, preţul ajunge la 2.500 de lei.

Andreea Popa, absolventă de horticultură, şi Lucia Sigmirean, cu studii în marketing, au îmbinat pasiunea pentru flori şi artă într-un atelier floral pe care l-au deschis în 2015 în Bucureşti, în apropiere de Sala Palatului, sub brandul The Sisters Flower Studio.

„Am pornit împreună cu sora mea proiectul The Sisters Flower Studio în 2015. Am deschis în Bucureşti un mic atelier floral, unde am încercat să îmbinăm arta şi arta florală. Sora mea lucrase o perioadă îndelungată în corporaţie, iar eu eram studentă la Facultatea de horticultură.

Am decis să deschidem un studio floral pe strada Ion Câmpineanu, lângă Sala Palatului. Investiţia a fost de 4.000 de euro din surse proprii“, a povestit Andreea Popa.

Viaţa le-a dus în direcţii geografice diferite, Lucia Sigmirean mutându-se la Cluj-Napoca, astfel că Andreea Popa a hotărât să renunţe la atelierul din Bucureşti, a lucrat o perioadă într-o firmă de consultanţă în agricultura bio şi s-a întors, în cele din urmă, în Tecuci, oraşul natal, unde a continuat povestea The Sisters Flower Studio.

„Gândul meu era tot la flori. Părinţii noştri deţin serele de flori Magic Garden şi în weekenduri lucram acolo, iar în timpul săptămânii eram la birou. Am decis în cele din urmă să renunţ la job şi să revin la pasiunea mea pentru flori, aşa că m-am mutat la Tecuci şi am continuat acolo proiectul The Sisters Flower Studio“, a detaliat ea.

Andreea Popa spune că şi-a cultivat abilităţile de florist mergând la cursuri atât în ţară, cât şi în străinătate şi consideră că în tot acest timp a fost vorba de 99% muncă şi doar 1% talent.

Cele două surori au scris mai departe povestea The Sisters Flower Studio, chiar dacă au fost la distanţă şi au deschis şi la Cluj-Napoca un atelier sub acelaşi brand, de care s-a ocupat Lucia Sigmirean care locuia acolo la vremea respectivă. Atelierul a funcţionat până în 2020, când a venit pandemia.

„Acum, sora mea locuieşte la Târgu-Mureş. Ne dorim să deschidem un sediu şi acolo. În viitor, ne dorim să redeschidem un punct de vânzare în Cluj, iar visul meu rămâne să mă întorc şi în Bucureşti cu un atelier“, a mai adăugat cofondatoarea.

The Sisters Flower Studio creează aranjamente şi buchete pentru nunţi, botezuri, evenimente corporate şi se ocupă şi de partea de amenajare de birouri cu plante. Nunţile predomină în business, precizează ea, iar pentru perioada următoare sunt programate evenimente aproape în fiecare weekend.

În acest moment, aranjamentele florale preferate de clienţi sunt cele simple şi cu buget redus. În topul preferinţelor clienţilor sunt bujorii, hortensiile şi trandafirii.

„Clienţii comunică bugetul la început. Preţul mediu pentru un buchet este de 200-300 de lei. Pentru o nuntă, preţurile diferă în funcţie de florile folosite, de sezon şi de complexitatea aranjamentelor sau a buchetelor, dar în general preţul mediu este în jur de 2.500 de lei.“

Anul trecut, menţionează Andreea Popa, toate weekendurile au fost ocupate cu evenimente, iar câteva au fost în deplasare, astfel că aranjamentele florale au ajuns la Tulcea, Braşov şi Bucureşti.

Astăzi, proiectul The Sisters Flower Studio funcţionează cu o echipă formată din trei persoane - cele două fondatoare şi o angajată care lucrează în atelierul din Tecuci.

„Experienţa de antreprenor este grea, dar şi frumoasă, cu suişuri şi coborâşuri. Am învăţat să am încredere că totul va fi bine şi am înţeles că nu trebuie să încetez să mă dezvolt, aşa că în fiecare an merg la câte un curs nou“, a mai spus Andreea Popa.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania