Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Băncii Transilvania urcă la un maxim istoric la Bursa de Valori Bucureşti după o apreciere de 27% de la începutul acestui an. Cele ale BRD, maxim din 2022 încoace

Acţiunile Băncii Transilvania urcă la un maxim istoric...

Autor: Liviu Popescu

21.05.2024, 00:08 2484

De la începutul lui 2024 încoace acţiunile BRD au plus 11,6%, fără a lua în calcul corecţia ex-dividend care adaugă un randament de aproape 6% din dividende   Spre comparaţie, indicele principal BET a urcat cu 14%.

Acţiunile Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) se tran­zacţionează la maximul istoric la Bursa de Valori Bucureşti, iar cele ale BRD la cea mai ridicată valoare din 2022 încoace, în ambele cazuri peste aprecierea indicelui principal BET de la începutul lui 2024, în contextul în care investitorii apreciază rezultatele financiare pe T1/2024, care reflectă dobânzile ridicate.

„Maximele atinse de preţurile celor două acţiuni bancare, TLV fiind frontrunner-ul, sunt efectul creşterii activităţii de creditare, cu 58% pentru TLV şi 31% pentru BRD a veniturilor nete din dobânzi pentru ultimii doi ani, pe fondul eficientizării activităţii (cost/venit sub 50% la amândouă băncile), a dividendelor pe care cele două bănci le plătesc şi a estimărilor creşterii creditării în baza potenţialelor tăieri viitoare de dobândă coroborate cu o creştere a veniturilor clienţilor“, spune Costin Brumă, broker la Swiss Capital.

Iar la baza evoluţiei celor două acţiuni, cât şi a indicelui principal BET la un maxim istoric, mai stă un element pe lângă rezultatele financiare: eliberarea fondurilor de pe urma ofertei de listare a Premier Energy, companie care este progra­mată să debuteze la tranzacţionare pe 27 mai.

„Eliberarea unei părţi impor­tante din sumele alocate IPO Premier Energy este sursa creşterilor înregistrate la BVB în ultimele două zile“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, unul dintre veteranii pieţei de capital din România.

„În ceea ce priveşte atingerea unor maxime istorice pe TLV, consider că este o reacţie a pieţei, aflată deja pe un trend pozitiv, la rezultatele finan­ciare pe trimestrul I.“

În ultimele două zile indicele principal BET s-a apreciat cu 2% în contextul în care investitorii au întors o mare parte din fondurile rămase de la IPO-ul Premier în cumpărarea de acţiuni listate la BVB.

Premier Energy a ridicat circa 700 mil. lei de la investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti, din care 20% a fost tranşa micilor investi­tori, adică 140 mil. lei. Aceştia au subscris acţiuni de 1 mld. lei iar zilele acestea au primit restul banilor înapoi în conturi.

Astfel, luni după-amiază acţiunile TLV se tranzacţionau la 31,1 lei pe unitate, cea mai mare bancă din România în funcţie de activele gestionate fiind evaluată de investitori la 24,5 mld. lei, în creştere cu 28% sau 5 mld. lei de la începutul acestui an, în timp ce cotaţia acţiunilor BRD era de 20 de lei, adică 14 mld. lei.

Cea din urmă urmează să-şi remunereze investitorii cu dividende cu un randament de 6% în timp ce în cazul băncii de la Cluj data de înregistrare este 12 iunie.

Pe baza rezultatelor financiare din ultimele 12 luni, care le includ pe cele din primul trimestru al anului 2024, acţiunile TLV se tranzacţionează la o evaluare de 7,3 ori profitul net în timp ce în cazul BRD Soc Gen raportul dintre capitalizare şi rezultatul net (Price Earning Ratio - PER) este de 8,5 ori, arată calculele realizate de ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro