Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Romgaz a deschis o nouă sucursală în Republica Moldova, Sucursala Chişinău de furnizare gaze naturale

Bursă. Romgaz a deschis o nouă sucursală în Republica...

Autor: Tibi Oprea

16.05.2024, 15:22 734

Compania de stat Romgaz (simbol bursier SNG), producător şi furnizor de gaze naturale, a anunţat joi că a deschis o nouă sucursală în Republica Moldova – Sucursala Chişinău de furnizare gaze naturale, înregistrată pe 16 mai 2024 la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova.

„Demersul înregistrării Sucursalei ROMGAZ la Chişinău se înscrie în sfera acţiunilor pe care compania le derulează în scopul extinderii activităţii de furnizare gaze la nivel regional, obiectiv prevăzut în strategia companiei pentru perioada 2021 – 2030. ROMGAZ doreşte să contribuie la asigurarea securităţii în aprovizionare cu gaze naturale în Republica Moldova, iar pasul făcut azi asigură premisele atingerii acestui deziderat”, spune Răzvan Popescu, CEO-ul Romgaz.

Prin Hotărârea nr. 32/2024, Consiliului de Administraţie al ROMGAZ a aprobat înfiinţarea unei sucursale de furnizare gaze în Republica Moldova şi efectuarea demersurilor de înregistrare a acesteia sub denumirea „Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ SA Mediaş – Sucursala Chişinău”.

„În perioada imediat următoare, ROMGAZ va realiza demersurile necesare obţinerii licenţei de furnizare gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Suntem convinşi că prezenţa ROMGAZ în Republica Moldova şi tranzacţionarea gazelor naturale pe piaţa centralizată din Republica Moldova va contribui eficient la liberalizarea pieţei gazelor naturale din această ţară şi la crearea premiselor necesare stabilirii unui preţ real în beneficiul consumatorilor”, spune Aristotel Jude, Director General Adjunct al Romgaz.

Cu o zi în urmă, societatea a raportat un profit net de 1,24 mld lei în T1/2024, în creştere cu 28,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Comparativ cu T4/2023, rezultatul s-a majorat cu 93,6%. În valoare de 2,27 miliarde de lei, cifra de afaceri a scăzut cu 21,9% în T1/2024 comparativ cu intervalul similar de anul trecut, ca urmare a diminuării volumelor de gaze livrate de 6,68%, scăderii producţiei de energie electrică cu 18,33% şi a reducerii veniturilor din servicii de înmagazinare cu 9,1%.

Romgaz este controlat în proporţie de 70% de statul român prin Ministerul Energiei şi are 20,8 mld. lei capitalizare. Acţiunile SNG se tranzacţionează în creştere cu 6,4% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 336,1 mil. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels