Business Hi-Tech

Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj care a ajuns la 136 de angajaţi în 14 ani de activitate. „Studioul din Bucureşti şi cei 289 de angajaţi ai săi rămân un activ important în lista de studiouri Gameloft. În prezent, studioul din Bucureşti lucrează la o serie de proiecte”

Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din...

Autor: Alexandra Cepăreanu

19.05.2024, 15:02 17202

Producătorul şi dezvoltatorul de jocuri video Gameloft România a anunţat închiderea studioului pe care îl deţine în Cluj, în cadrul căruia lucrează 136 de angajaţi. Studioul din Cluj a fost deschis în 2010.

„La nivel de companie trebuie să reevaluăm în mod constant capacităţile noastre de producţie. După o analiză atentă şi răspunzând condiţiilor unei piete în continuă schimbare, a devenit necesar să implementăm o reducere a forţei de muncă. Din păcate, acest lucru ne aduce în situaţia de a închide punctul nostru de lucru din Cluj şi de a ne despărţi de cei 136 de angajaţi. Această decizie nu a fost una uşoară şi înţelegem impactul pe care îl are asupra angajaţilor afectaţi. Vom lucra alături de ei, de la caz la caz, pentru a găsi cea mai bună modalitate de a gestiona situaţia”, au spus pentru ZF reprezentanţii Gameloft România.

Gameloft România, care şi-a început activitatea în anul 2000, mai deţine un studio şi în Bucureşti, în cadrul căruia lucrează în prezent o echipă de 289 de angajaţi.

„Suntem una dintre companiile care au pionierat dezvoltarea de jocuri pe piaţa din România. Intenţionăm să păstram poziţia noastră aici. Studioul nostru din Bucureşti şi cei 289 de angajaţi ai săi rămân un activ important în lista de studiouri Gameloft. În prezent, studioul lucrează la o serie de proiecte”, au mai spus pentru ZF reprezentanţii companiei.

În luna martie a acestui an, Alexandre de Rochefort, director general al GAMELOFT SE - companie cu sediul central în Franţa -, a decis revocarea lui Friciu Paul Valentin din funcţia de administrator  şi vicepreşedinte al consiliului de administraţie al Gameloft România, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.

„Revocarea din funcţia de administrator şi vicepreşedinte al consiliului de administraţie, cu puteri depline, de administrare, reprezentare, angajare a societăţii şi gestionare a patrimoniului social al S.C. GAMELOFT ROMANIA - S.R.L., a dlui Friciu Paul Valentin (...). Numirea în funcţia de administrator şi vicepreşedinte al consiliului de administraţie, cu puteri depline, de administrare, reprezentare, angajare a societăţii şi gestionare a patrimoniului social al S.C. GAMELOFT ROMANIA - S.R.L., a dlui Dragusin Bogdan (...) calitate de Asociat unic al GAMELOFT ROMANIA - S.R.L., şi în acest scop să îndeplinească toate formalităţile de semnare a Actului Constitutiv al GAMELOFT ROMANIA - S.R.L. actualizat cu hotărârile adoptate prin prezenta Decizie a Asociatului unic şi orice alte formalităţi necesare pentru a da efect deplin hotărârilor adoptate”, potrivit sursei citate anterior.

Gameloft România a închis anul 2022 (ultimul an pentru care există date publice) cu afaceri de peste 113,3 mil. lei, înregistrând o creştere de 1% faţă de anul precedent. Compania a raportat un profit net de puţin peste 3,7 mil. lei, în scădere cu 16% comparativ cu anul 2021.  

La finalul anului 2022, Gameloft România raporta un număr mediu de 507 angajaţi, în scădere cu peste 500 de persoane comparativ cu anul 2015, când compania avea circa 1.181 de angajaţi, arată datele publice. Anul 2015 a fost cel mai bun pentru Gameloft România din punct de vedere al numărului de angajaţi, având în vedere că din 2016 compania a început să renunţe treptat la oameni. Astfel, în 2016, Gameloft România raporta un număr mediu de 1.060, în 2017 avea 1.033, iar în 2018 a ajuns la 738. Potrivit sursei citate anterior, în 2019, Gameloft România raporta un număr mediu de 687 de angajaţi, în 2020 avea un număr mediu de 588, iar în 2021 compania a ajuns la 530 de oameni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels