Business Internaţional

Ministrul german al economiei ia apărarea strategiei guvernului de a investi miliarde în combinate siderurgice: Fabricile vor stabiliza democraţia germană

Ministrul german al economiei ia apărarea strategiei...

Autor: Catalina Apostoiu

20.05.2024, 21:58 272

Ministrul german al eco­no­miei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a evita prăbuşirea in­dustriilor din regiuni întregi şi de a asigura aprovizio­narea cu oţel în vremuri de nesi­guranţă geopoli­tică, notează Euractiv.

Anul trecut, producătorii ger­mani de oţel şi-au redus producţia cu 3,9% în ter­meni anuali, până la 35,44 milioane de tone. Acesta a fost cel mai redus volum al produc­ţiei de la criza financiară din 2009. Asociaţia din industrie, WV Stahl, indica la acea vreme că aceasta are nevoie de acţiuni specific din partea guver­nului, potrivit gmk.center.

În decursul anului trecut, Ger­mania a primit undă verde din par­tea Bruxelles-ului pentru susţi­nere totală de 7 miliarde de euro pentru industrie, scrie Euractiv.

Investiţiile au fost criticate însă de către eco­nomişti, care au indicat nece­si­ta­tea restructurării sectoarelor care depind de elec­tricitate subven­ţio­nată de guvern din cauza preţu­ri­lor mai ridicate la energie rege­ne­ra­bilă decât în alte părţi ale lumii şi au făcut apel la gu­vern să îmbră­ţi­şeze o relocare parţială a produc­ţiei cu grad ridicat de utilizare a energiei.

În cadrul unui interviu acordat WELT, Habeck a apărat strategia guvernului, argumentând că fabricile de oţel vor stabiliza în ultimă instanţă democraţia ţării eliminând riscurile ca partidele populiste să câştige teren din cauza nemulţumirii economice.

Fără producţie de oţel în Germania, regiuni întregi ar putea de fapt „pierde industrii cheie şi prin urmare clustere întregi de creare de valoare“, a avertizat Habeck.

Mai apoi, a adăugat acesta, „avem o dublă problemă, şi anume una democratică şi una de rezilenţă“.

După reunificarea germană în 1990, Germania de Est a înregistrat o dezindustrializare dramatică. Astăzi, regiunile estice ale ţării sunt o bază a partidului de extremă dreapta AfD, care ar putea câştiga alegerile regionale din acest an.

Totuşi, analiza lui Habeck, potrivit căreia regiuni întregi ar urma să fie dezindustrializate dacă oţelul nu poate fi procurat local, este disputată. Karl Hauesgen, preşedinte al asociaţiei germane VDMA, arăta recent că dacă „achiziţionez oţel din nordul Europei, centrul Europei sau sudul Europei este complet irelevant“.

Asociaţia Eurofer susţine însă argumentele ministrului german. „Vorbim de rezilienţa şi autonomia strategică a UE din multe motive“, a declarat Axel Eggert, secretar general al Eurofer.

În perioada ianuarie-martie din 2024, Germania şi-a crescut producţia de oţel cu 6% în termeni anuali până la 9,7 milioane de tone.

Germania ocupă primul loc în UE din punctul de vedere al producţiei de oţel.

În 2022, industria germană avea 80.220 de angajaţi, cât Italia, Franţa şi Polonia la un loc.

România se află pe locul cinci în UE după numărul de angajaţi ai industriei oţelului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels