Companii

Clima schimbă agricultura românească: curmale, kiwi, kaki şi fistic la Dăbuleni, livezi de smochini în Roşiori, Teleorman sau fructe de goji la Braşov. Ce mai urmează? „Se schimbă clima şi atunci ar fi bine să vedem ce se produce acum în Grecia, în Italia, Spania. Nu vedem grâu sau porumb acolo, ci milioane de hectare cu livezi de măslini.“

Clima schimbă agricultura românească: curmale, kiwi,...

Autor: Florentina Niţu

18.05.2024, 11:39 350

Adaptarea în România a cul­turilor mediteraneene vine în contextul în care schim­bările climatice pun sub semnul întrebării producţii­le culturilor tradiţionale. Iernile blânzi, primă­verile cu temperaturi ridicate, cum au ajuns în acest an la maxime de 300 C în aprilie, verile foarte călduroase şi toamnă cu secetă sunt semne ale viitoarei clime din România.

„Noi urmărim schimbările climatice, pen­tru că suntem foarte expuşi în zona aceasta şi ne pregătim să facem faţă. Una dintre măsurile pe care le-am luat a fost să găsim specii potrivite condiţiilor climatice actuale şi viitoare. Temperaturile ridicate din iarna aceasta, mult peste media lunară multianuală, au pornit vegetaţia culturilor cu 9-24 de zile mai devreme, foarte multe. Din experienţa noastră, am dovedit că se pot face curmale, kiwi, kaki şi fistic la Dăbuleni. Chiar şi măslinul vegetează aici, înfloreşte, leagă, dar încă nu a dat fructe“, spune Aurelia Diaconu, director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.

Ea mai spune că există riscul dispariţiei culturilor tradiţionale din cauza schimbării condiţiilor climatice, comunitatea ştiinţifică explorând deja două direcţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro