Companii

DP World a investit 21 mil. euro într-un terminal intermodal la Aiud, lângă Alba Iulia, conectat direct cu portul Constanţa

DP World a investit 21 mil. euro într-un terminal...

Autor: Bogdan Alecu

17.05.2024, 19:43 4472

DP World, unul dintre cei mai mari operatori portuari la nivel global, a inaugurat noul terminal multimodal de la Aiud. Noua facilitatea avut un buget de 21 milioane de euro, se alătură seriei de investiţii strategice ale companiei, consolidând poziţia României ca hub central în reţeaua de transport şi logistică a Europei.

Terminalul multimodal de la Aiud ocupă o suprafaţă de 8,2 de hectare şi este proiectat să gestioneze un volum de marfă de 50.000 TEU pe an, în primii trei ani de funcţionare. Acesta va sprijini nu doar regiunea, ci şi conectivitatea extinsă între Portul Constanţa şi pieţele din Europa Centrală şi de Est, având la bază servicii logistice îmbunătăţite.

"Investiţia de la Aiud subliniază angajamentul nostru pe termen lung faţă de extinderea amprentei pe plan local. În plus, reprezintă un pas major în strategia de a sprijini eficienţa în lanţul de aprovizionare pentru clienţii noştri, oferind soluţii logistice integrate care conectează eficient România cu coridoarele maritime şi terestre principale ale Europei", a declarat Rashid Abdulla, CEO şi Director General DP World Europa.

Pe lângă serviciile standard de manipulare şi depozitare ale containerelor, noul terminal din Aiud oferă şi servicii vamale, aspect ce îmbunătăţeşte procesul logistic pentru clienţi, permiţând o gestionare mai rapidă şi mai eficientă a mărfurilor importate sau destinate exportului.

În plus, beneficiind de o legătură feroviară de 2,8 km şi de manevre feroviare interne de 2,5 km, care facilitează accesul şi manipularea eficientă a mărfurilor transportate pe calea ferată, terminalul oferă şi servicii de transport feroviar de noapte pe ruta Constanţa – Aiud. Terminalul din Aiud va fi legat de cel maritim din Constanţa cu un serviciu de transport feroviar regulat, iar trenurile operate vor avea ca destinaţie sau origine toate marile hub-uri din Europa.

DP World a investit peste 250 de milioane de euro în România, începând din 2004, suma incluzând şi granturi din partea Uniunii Europene, evidenţiind creşterea şi dezvoltarea continuă a facilităţilor sale. În 2024, DP World îşi propune să îşi extindă activităţile şi serviciile, consolidându-şi astfel poziţia de lider în sectorul logistic şi portuar din Europa Centrală şi de Est.

"La aniversarea a 20 de ani de activitate în România, suntem mândri să aducem un avantaj semnificativ economiei regionale şi să contribuim la transformarea infrastructurii logistice locale. DP World continuă să inoveze şi să investească în soluţii care să redefinească eficienţa şi conectivitatea în comerţul global", a adăugat Cosmin Cârstea, CEO DP World România.

Noua investiţie de la Aiud vine în contextul altor iniţiative majore, cum ar fi noi facilităţi lansate în hub-ul companiei din Constanţa, incluzând un terminal project cargo şi un terminal RO-RO, dar şi startul lucrărilor pentru o nouă platformă multi-transport, care se va inaugura în 2025. Investiţiile cumulate ale acestora se ridică la peste 115 milioane de euro. Aceste noi dezvoltări sunt proiectate nu doar să sprijine creşterea continuă a portului Constanţa ca principal hub logistic din regiune, dar şi să asigure României un rol crucial în reţeaua de distribuţie şi comerţ european.

Impactul acestor investiţii în infrastructura logistică şi portuară va transforma modul în care bunurile sunt transportate şi gestionate în întreaga regiune, oferind oportunităţi semnificative pentru creşterea economică locală şi îmbunătăţirea conexiunilor comerciale între România şi restul Europei. Mai mult de atât, iniţiativele reflectă angajamentul DP World de a stimula comerţul şi de a sprijini economiile în care operează, consolidând în continuare poziţia companiei ca lider în soluţii de lanţ logistic integrat şi eficient.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels