Eveniment

De ce sunt atât de multe tentative şi asasinate în Slovacia, o ţară cu numai 5,4 milioane de locuitori

De ce sunt atât de multe tentative şi asasinate în...

Autor: Iulian Tenchiu

15.05.2024, 17:53 1667

Slovacia, la fel ca multe alte ţări postcomuniste, a trecut prin transformări politice semnificative de la căderea comunismului. Această tranziţie a implicat crearea de instituţii democratice, a statului de drept şi dezvoltarea unui peisaj politic pluralist. Cu toate acestea, procesul nu a fost lipsit de provocări, inclusiv persistenţa corupţiei, a crimei organizate şi a polarizării politice.

Slovacia s-a confruntat cu probleme persistente legate de corupţie şi de legăturile dintre elitele politice şi crima organizată. Nivelurile ridicate de corupţie au subminat încrederea publică în instituţii şi pot contribui la un climat de impunitate, în care indivizii pot recurge la violenţă ca mijloc de soluţionare a disputelor sau de reducere la tăcere a disidenţei.

Slovacia este o societate multietnică şi multiculturală, iar tensiunile dintre diferite grupuri etnice sau naţionaliste au degenerat de multe ori în violenţă.

De asemenea, poziţia geopolitică a Slovaciei în Europa Centrală a expus ţara la influenţe externe din partea ţărilor vecine sau a unor puteri mai mari, care pot exacerba uneori tensiunile sau conflictele politice din interiorul ţării.

Miercuri, premierul slovac Robert Fico a fost împuşcat şi rănit în oraşul Handlová, potrivit politicienilor şi presei locale, scrie FT.

Martorii au declarat că mai multe focuri de armă au fost trase asupra lui Fico în timp ce acesta saluta oamenii după o şedinţă de guvern, au relatat agenţia naţională de ştiri a ţării, TASR, şi alte media locale.

El a fost transportat de urgenţă la spital, au precizat rapoartele. Presa locală a declarat că un suspect a fost reţinut în urma împuşcăturilor din faţa casei de cultură a oraşului.

Preşedinta Zuzana Čaputová s-a declarat şocată de atacul „brutal şi nesăbuit” şi i-a urat lui Fico „multă putere în acest moment critic pentru a-şi reveni”.

Un alt caz de asasinat în istoria recentă este cel al lui Ján Kuciak, un jurnalist de investigaţie din Slovacia, care a fost ucis în februarie 2018 împreună cu logodnica sa, Martina Kušnírová. Asasinarea lui Kuciak a şocat Slovacia şi a stârnit o indignare generalizată atât pe plan intern, cât şi internaţional. 

Kuciak era cunoscut pentru reportajele sale de investigaţie, în special pe teme legate de corupţie, crimă organizată şi legăturile dintre mediul de afaceri şi elitele politice din Slovacia. În momentul morţii sale, lucra la mai multe reportaje de mare anvergură, inclusiv la acuzaţii de fraudă şi deturnare de fonduri în care erau implicaţi politicieni şi oameni de afaceri slovaci.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels