Eveniment

Războiul lui Macron pentru a transforma radical economia şi politica europeană pune băncile franceze în prima linie. ”Doar protejându-şi interesele, reducând reglementările şi deblocând puterea de foc financiară a blocului, UE are o şansă de a se lupta de la egal la egal cu China şi SUA”

Războiul lui Macron pentru a transforma radical economia...

Autor: Ştefan Stan

14.05.2024, 11:20 183

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat că ar fi deschis la preluarea unei bănci franceze importante de către un rival din Uniunea Europeană pentru a stimula o integrare financiară mai profundă pe care o consideră esenţială pentru viitoarea prosperitate a blocului, potrivit Bloomberg. 

„A face afaceri ca europeni înseamnă că ai nevoie de consolidare ca europeni”, a declarat Macron într-un interviu cu redactorul-şef al Bloomberg, John Micklethwait, în marja summitului de investiţii Choose France de la Versailles, lângă Paris. „Acum trebuie să deschidem această cutie şi să oferim o abordare de piaţă unică, care este mult mai eficientă”.

În timp ce Europa se confruntă cu războiul Rusiei din Ucraina şi cu deteriorarea constantă a sistemului comercial global, Macron a încercat să îşi convingă partenerii din UE să îmbrăţişeze ceea ce el consideră a fi un program de reforme transformatoare pentru a transforma UE într-o forţă economică mai unită şi mai puternică. Doar devenind mai inteligentă în ceea ce priveşte protejarea intereselor sale, reducând reglementările în interiorul pieţei unice şi deblocând puterea de foc financiară a blocului, susţine Macron, UE are o şansă de a se lupta de la egal la egal cu China şi SUA.

Cu 15 miliarde de euro de noi investiţii străine anunţate la conferinţa de luni, subliniind schimbarea radicală faţă de zilele în care predecesorul său, Francois Hollande, a declarat că finanţele erau inamicul ţării, Macron încearcă să demonstreze că viziunea sa este mai mult decât retorică. „În mod clar, am recuperat decalajul faţă de ceilalţi şi acum suntem pe primul loc în Europa”, a declarat el, după ce şi-a petrecut dimineaţa discutând despre planurile de expansiune ale Microsoft în Franţa.

Cu toate acestea, propunerile sale au întâmpinat o opoziţie puternică din partea Germaniei şi a aliaţilor săi tradiţionali, care nu sunt dispuşi să îşi pună în comun obligaţiile financiare cu restul UE şi sunt neliniştiţi să îmbrăţişeze ideea de capitalism a la francaise.

În opinia liderului francez, un eşec ar bloca Europa pe calea unui declin economic pe termen lung şi a irelevanţei. Colaboratorii descriu o imagine sumbră a modului în care ar arăta acest lucru, cu declin industrial, scăderea productivităţii şi datorii publice zdrobitoare, îngreunate de povara unui stat social extins şi de îmbătrânirea populaţiei.

În centrul planului lui Macron se află ideea de a elibera puterea financiară acumulată de Europa pentru a impulsiona un val de investiţii în vederea modernizării economiei, a stimulării creşterii, a stimulării inovaţiei şi a consolidării armatei continentului în faţa ameninţării agresiunii ruseşti.

„Am ales Franţa - este un centru foarte, foarte important pentru noi aici pe continent”, a declarat David Solomon, directorul executiv al Goldman Sachs Group, într-un interviu televizat acordat lui Jonathan Ferro de la Bloomberg, la Versailles. „Aş spune, de asemenea, că oamenilor noştri le place să trăiască aici”, a adăugat el.

Franţa găzduieşte câteva dintre cele mai mari bănci din zona euro, inclusiv BNP Paribas SA, cu un bilanţ de 2.700 de miliarde de euro, suficient pentru a rivaliza cu produsul intern brut al mai multor ţări. Banca a fost numită JPMorgan Chase & Co. a Europei, însă valoarea sa de piaţă de 80 de miliarde de euro este inferioară celei a băncilor americane de top.

Macron a declarat că incapacitatea BNP de a realiza fuziuni transfrontaliere ridică „mai multe probleme”.

„Avem nevoie de o consolidare”, a spus Macron, astfel încât BNP să poată cumpăra concurenţi mai mici. Întrebat dacă acest lucru ar putea include şi rivalii europeni care să achiziţioneze un creditor francez precum Societe Generale SA, el a răspuns: „Da, cu siguranţă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels