ZF 24

Statele Unite îşi întorc din nou faţa către Ucraina: Secretarul de stat Antony Blinken vizitează Kievul în încercarea de a asigura statul ucrainean de sprijinul SUA

Statele Unite îşi întorc din nou faţa către Ucraina:...

Autor: Andrei Şerbănescu

14.05.2024, 15:18 93

Secretarul de stat Antony Blinken a sosit marţi la Kiev pentru a consolida sprijinul SUA, după ce întârzierile în acordarea unui ajutor militar de 60 de miliarde de dolari au forţat Ucraina să raţionalizeze muniţiile, provocând un val de temeri potrivit cărora SUA îşi vor abandona partenerul în faţa invaziei Rusiei, scrie Bloomberg.

Călătoria lui Blinken are loc într-un moment crucial pentru Kiev. Rusia a lansat o ofensivă majoră în nord-estul regiunii Harkov, una dintre cele mai agresive campanii ale sale de la începutul invaziei. Un oficial american de rang înalt, care a vorbit cu jurnaliştii sub rezerva anonimatului, a declarat că SUA a prevăzut asaltul din Harkov şi a colaborat cu Ucraina pentru a-l respinge. 

Blinken, care a sosit marţi dimineaţa după o călătorie de 10 ore cu trenul din Polonia, va evidenţia câştigurile de pe câmpul de luptă pe care susţinătorii Ucrainei spun că ţara le poate obţine cu asistenţă militară şi va prezenta progresele înregistrate în ceea ce priveşte reformele necesare pentru ca aceasta să devină membră a Uniunii Europene şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. 

Oficialul american a declarat că negocierile pentru un acord bilateral de securitate între SUA şi Ucraina se află în faza finală şi ar trebui să fie finalizate înainte de summitul NATO de la Washington din iulie. 

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, Blinken intenţionează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski, precum şi cu prim-ministrul Denys Shmyhal şi cu ministrul de externe Dmytro Kuleba. 

Congresul american a aprobat luna trecută un nou ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar armele provenite din această finanţare încep deja să ajungă pe câmpul de luptă, a precizat oficialul. Cu toate acestea, întârzierea aprobării unui nou ajutor american a lăsat Ucraina profund zguduită şi a forţat-o să raţionalizeze armele şi muniţiile într-un moment crucial. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24