Bănci și Asigurări

Cât de utilă ar fi o listă cu service-urile în care şoferii îşi pot repara maşina în cazul unui accident în baza poliţei RCA. Circa 85% dintre respondenţii unui studiu IRES spun că le-ar fi de folos o propunere din partea asigurătorului, cu titlu informativ

Cât de utilă ar fi o listă cu service-urile în care...

Autor: Mircea Nica

08.05.2024, 18:12 72

Majoritatea covârşitoare a şoferilor români consideră util să primească o listă cu unităţi service unde să îşi poată repara maşina, în cazul unui accident, potrivit celui mai recent studiu al Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), au transmis reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare Reasigurare din România (UNSAR).

“Astfel, întrebaţi dacă le-ar fi de folos, în cazul în care ar avea un accident rutier, să primească din partea asigurătorului o propunere, cu titlu informativ, cu unităţi service unde să îşi poată repara maşina, 85% dintre respondenţi au răspuns afirmativ. Cercetarea sociologică a fost realizată de IRES, la solicitarea UNSAR, în primul trimestru al acestui an, pe un eşantion reprezentativ de 1.028 respondenţi 18Ă ani, care conduc un autovehicul”, au explicat reprezentanţii UNSAR.

Aceeaşi cercetare sociologică arată şi că majoritatea şoferilor români (56%) spun că i-ar deranja mult şi foarte mult situaţia în care costul reparaţiei efectuate într-un service ar fi cu mult mai mare în cazul în care aceasta s-ar realiza în baza poliţei RCA, faţă de cazul în care acest cost ar fi suportat din bugetul personal al unui şofer.

Atât fenomenul fraudelor, cât şi creşterile costurilor cu reparaţiile sunt factori care conduc la creşterea daunei medii RCA, care s-a mărit cu peste 8% în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 lei. Toate daunele sunt, în final, plătite din primele de asigurări pe care toţi deţinătorii de vehicule sunt obligaţi să le plătească în baza legii. În concluzie, acest sondaj relevă încă o dată faptul că şoferii români ştiu ce soluţii sunt necesare pentru îmbunătăţirea legislaţiei actuale privind asigurarea RCA. Reamintim faptul că asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza poliţelor RCA, în valoare de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar şi 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR), au mai explicat reprezentanţii UNSAR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO