Afaceri de la zero

Am dat o fuga peste Tisa, in Uniunea Europeana

20.09.2004, 00:00 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Dan Simai , Dana Ciriperu


In supermarketurile din Oradea se vorbeste tot mai mult ungureste, in magazinele din Arad sau Timisoara cetatenii maghiari cumpara produse din cele mai diverse, de la rechizite si pana la alimente. Multi unguri declara ca traiesc mai rau dupa integrarea in UE, iar inflatia in primele luni ale lui 2004, in special in iulie, a depasit dinamica prevazuta pentru acest an, dar vecinii nostri nu si-au pierdut optimismul.



Dupa aderarea Ungariei la Uniunea Europeana, in procesul de armonizare a taxelor si impozitelor, au survenit o serie de modificari la produsele si serviciile pentru populatie. Cele mai dure schimbari s-au produs la nivelul TVA, ceea ce a generat modificari de preturi la medicamente, energie sau alimente. Majorarea preturilor la alimente determina tot mai multi cetateni maghiari din partea de est a Ungariei sa isi faca cumparaturile din Romania.



Scumpirile unor produse de larg consum - ca si in cazul aderarii Austriei la UE - au inspirat cumparatorii sa se orienteze spre toate tarile vecine, unde preturile acelorasi produse au ramas scazute. Pana la 1 august, multi cetateni ai Ungariei, mai ales din zona limitrofa frontierei, au cumparat in primul rand zahar, ulei comestibil, carburanti din Romania si Croatia, iar in unele cazuri si din Ucraina.





Preturile au crescut incet, dar constant



"Dupa integrarea in Uniunea Europeana preturile au inceput sa creasca incet, dar fara oprire. La unele produse, cum ar fi alimentele, e mult mai rentabil sa cumperi din Romania decat din Ungaria, ca e mai ieftin", spune Molnar Karoly, instalator in cadrul unei regii de alimentare cu apa din Ungaria. Tot Molnar Karoly spune ca dupa integrarea Ungariei in Uniunea Europeana, "din cauza introducerii TVA de 25%, ca in toata Europa, automat au sarit toate preturile. Daca vii sa cumperi din Romania, iesi mai bine, pentru ca la unele produse e ceva mai ieftin si iti poti recupera la vama TVA", spune Molnar Karoly.



In ciuda majorarii preturilor, ungurii sunt in continuare optimisti. "Toata lumea s-a speriat ca dupa integrare preturile la apartamente si terenuri vor sari peste noapte. N-a fost asa si nu cred ca va fi asa nici in Romania. Casele s-au scumpit cu 3-4% si pretul creste, dar nu asta e problema. De cand am intrat in comunitate, totul e mai strict, regulile sunt luate mult mai in serios si s-au introdus tot felul de restrictii. Acum e mult mai greu sa obtii un credit de la banca decat in urma cu doi ani", comenteaza Molnar.



"Pe acest val de turism de shopping - care in toata Europa este un fenomen firesc si are o pondere de 10-15% din totalul turismului - s-au <catarat> si speculantii, contrabandistii. In urma masurilor adoptate de guvernul de la Budapesta pentru restrictionarea contrabandei si a evaziunii fiscale, in luna august acest flux de turisti a scazut drastic", a declarat HalA!sz JA!nos, consilierul comercial al Ambasadei Republicii Ungare la Bucuresti, seful Biroului Comercial Ungar din Romania.



La aceasta a contribuit si cresterea conjuncturala a preturilor din Romania si Croatia la aceste produse, in prezent ramanand ca motivatie a acestui turism alimentarea cu carburanti. "Este firesc sa faca senzatie faptul ca dupa 25 de ani sensul de circulatie a turismului de shopping in relatia Ungaria s-a constatat in ambele directii, pana acum fiind obisnuit ca tara de destinatie sa fi fost Ungaria", apreciaza consilierul ambasadei.





Nepotilor le va fi mai bine



Sotii Hajdu, pensionari dintr-un sat de langa Debretin, isi fac lunar cumparaturile din Oradea. Altfel n-ar rezista la preturile din tara. "Inainte de integrare, un plin de benzina ma costa cam 30 de dolari, dar acum a urcat la 50 de dolari. Preturile s-au marit, dar pensia mea nu a crescut", zice Hajdu Lajos.



Pentru a rezista scumpirilor, sotii Hajdu si-au gasit, pe langa pensie, cate un loc de munca. "Lucram cinstit, nu la negru, desi si la noi, pentru ca nu au de lucru, tot mai multi accepta sa lucreze asa", subliniaza sotia, Hajdu Lajosne. Cu toate acestea, batranii sunt convinsi ca dupa integrare le va merge mai bine: "Acum, la inceput, pentru un timp va fi mai rau, dar nepotilor nostri le va merge mai bine".



Aderarea Ungariei la UE a accelerat si unele transformari pe piata de munca, prin cresterea numarului celor care au solicitat permis de lucru in Europa de Vest, pentru ca pe piata interna a Uniunii locurile de munca sunt mai bine platite.



Cei mai sceptici sunt tinerii. "Integrarea in Uniunea Europeana nu ne-a adus decat rele. E mult mai greu decat inainte. Azi ai loc de munca, maine nu! Multe firme au plecat in Romania, in Rusia sau in China si au ramas oamenii pe drumuri. Prea multe locuri noi de munca nu au aparut insa. Cine a avut bani inainte are si acum, cine nu, e si mai sarac", spune Kiss Attila, om de ordine intr-un bar.



Botnar Garbor, mic intreprinzator, spune ca integrarea europeana nu-i nici pe departe visul in care credea toata lumea: "De lucrat lucram mai mult, dar nu inseamna ca o si ducem mai bine decat inainte".





Visul unei slujbe in Vest



La fel ca in Romania, visul fiecarui tanar ungur este legat de o slujba cat mai bine platita, undeva in Occident. "Toti tinerii cu cap pleaca sa isi caute de lucru in strainatate. Daca in Ungaria poti sa castigi un salariu de 50.000 de forinti, in Austria, de exemplu, pentru aceasi munca poti lua si 500.000 de forinti", spune Csibi Sandor.



Ungurii sunt speriati si de faptul ca in 2005 pretul energiei se va alinia la cel european. "Nu pot sa spun daca e bine sau nu, dar de anul viitor vom avea preturi la gaz cu 70% mai mari, iar salariile nici vorba sa creasca cu mai mult de 4,5%. Sunt curios cum o sa se descurce lumea", spune Botnar.



Un factor pozitiv in aceasta evolutie este faptul ca oamenii de afaceri unguri profita de libertatea de a compara gradul de fiscalitate la nivelul intregii piete comunitare. "Dupa extinderea Uniunii la 25 de membri, unii intreprinzatori occidentali au inceput sa-si mute afacerile in tari cu o fiscalitate mai avantajoasa pentru ei. Concomitent, multe firme mici si mijlocii din Germania isi transfera afacerile, chiar si sediul, in multe tari nou aderate, iar Ungaria este destinatia preferata de cei mai multi", spune HalA!sz JA!nos.



In primul semestru al acestui an, exporturile din Ungaria in Romania au crescut cu 27%, iar din Romania in Ungaria cu 50%. La aceasta din urma contribuie si activitatea celor 4.678 societati comerciale din Romania cu participare de capital din Ungaria, existand sanse reale ca in mai putin de un an de zile investitiile de capital din Ungaria in Romania sa se tripleze.



"Lectia ungara" arata ca integrarea europeana nu inseamna imediat locuri de munca mai stabile, nici salarii mai mari, sau o viata mai usoara, ci doar promisiunea unui viitor mai bun. Desi o duc mai greu, ungurii sunt mandri ca au fost integrati in Uniunea Europeana. "Inainte de integrare s-au facut investitii mari si daca mergi cu masina nu e mare deosebire intre Ungaria si Austria. Drumurile sunt mai bune si casele nu arata asa rau ca in Romania. Asa o sa fie si la voi", zice Csibi. transilvania@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania