Afaceri de la zero

Aurul, la a opta saptamana consecutiva de crestere

02.05.2006, 00:00
Din cauza temerilor legate de izbucnirea unui conflict armat in Iran, pretul aurului ar putea depasi maximele istorice.

Pretul aurului ar putea creste pentru a opta saptamana consecutiv si ar putea atinge cea mai ridicata valoare din 1980 incoace, din cauza conflictului generat de programul nuclear al Iranului, care ar putea transforma aurul in cea mai stabila investitie, potrivit Bloomberg.

Pretul aurului a crescut la New York saptamana trecuta cu 19 dolari (15 euro) pana la 654,50 dolari (521,3 euro) uncia.

Pretul aurului a trecut de pragul de 650 dolari (517 euro) pentru prima data in ultimii 25 de ani dupa expirarea termenului limita din 28 aprilie, data la care Iranul ar fi trebuit sa ajunga la o intelegere cu inspectorii Natiunilor Unite care incearca sa stabileasca daca tara produce arme nucleare. Pretul a crescut cu 21 de procente de la inceputul lui ianuarie, cand Iranul si-a reluat cercetarile nucleare.

Cresterea de saptamana trecuta, cu trei procente, a pretului aurului la bursa Comex din New York a fost anticipata de majoritatea analistilor.

Ancheta Bloomberg a prevazut cu exactitate directia pretului la aur in 65 din cele 105 saptamani de ancheta (62%).

Ralph Preston, broker la firma Heritage West Financial, din San Diego, le-a recomandat clientilor sa cumpere aur din cauza grijilor ca un eventual atac militar al trupelor americane in Iran ar putea prabusi pietele financiare. Acesta anticipeaza ca piata va testa saptamana aceasta pragul de 700 de dolari.

Sanctiunile impotriva Iranului, al patrulea producator de petrol al lumii, ar putea provoca cresterea pretului la energie si a inflatiei. Aurul a atins un pret record de 873 dolari (695 euro) in ianuarie 1980 dupa ce o revolutie din Iran a provocat intreruperea exportului de petrol, al carui pret cunoscuse o crestere de peste 200% fata de 1979. Inflatia a crescut cu peste 12 procente in acei ani.

Pretul aurului ar putea creste si din cauza faptului ca investitorii isi pierd increderea in dolarul american. Dolarul a pierdut anul acesta 5,7 procente fata de sase unitati monetare importante.

"Nemultumirile referitor la dolar sunt in crestere. O pauza in politica monetara dusa de banca centrala a SUA afecteaza increderea in dolar. Persoanele cu economii in dolari se pot orienta spre achizitionarea aurului drept garantie a valorii", a declarat Michael Alfstad, CEO la Alfstad Capital, cu sediul la Seattle.

Oficialii UBS, care estimeaza ca euro va ajunge la valoarea de 1,30 dolari anul acesta, au declarat pe 28 aprilie ca pretul mediu al aurului in 2006 va fi de 630 dolari (500 de euro), cu 12% mai mult decat la ultima estimare.

Pentru anul viitor, pretul mediu este asteptat sa ajunga la 750 de dolari (597 de euro) si ar putea testa valoarea record de 850 de dolari (677 de euro), a declarat analistul londonez John Reade in raport. Acesta a mai declarat ca modificarile estimarilor au fost provocate si de faptul ca cererea speculativa de aur a crescut.

Scott Travers, presedintele Galeriei de monede rare Scott Travers din New York, a declarat ca monedele rare de aur din anii 1700 care se vindeau cu 10.000 dolari in urma cu cativa ani se vand acum cu preturi intre 20.000 si 30.000 dolari.

Unii analisti avertizeaza ca pretul aurului ar putea scadea saptamana viitoare tinand cont ca unii investitori ar putea vinde pentru a specula pretul actual, considerat exagerat.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania