Afaceri de la zero

Bani de computere si cursuri pentru comercianti

03.05.2004, 00:00 Autor: Ionut Bonoiu


Sunteti un comerciant cu pana in 250 de angajati si aveti o cifra de afaceri de pana in 8 milioane de euro anual ? Atunci mai mult ca sigur ca nu v-ar strica niste bani pentru perfectionarea profesionala a angajatilor, pentru achizitionarea de calculatoare sau chiar realizarea unui site pe internet.



Ordinul Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie, abia publicat in Monitorul Oficial la sfarsitul saptamanii trecute, stabileste pentru acest an un buget de 4 miliarde de lei (aproape 100.000 euro) pentru Programul de informare si educare a comerciantilor in vederea reducerii decalajului de informare fata de competitorii lor din Uniunea Europeana.



Potrivit acestui program, fondurile nerambursabile ce vor fi alocate sunt destinate participarii angajatilor companiilor specializate in activitati de comert la cursuri de formare/calificare, specializare/perfectionare profesionala. In plus programul prevede alocatii financiare nerambursabile si pentru achizitionarea de calculatoare, realizarea unui site pe Internet pentru prezentarea activitatii comerciantului, achizitionarea de semnaturi electronice extinse si certificate digitale calificate, administrarea POS-urilor pentru utilizarea platii cu carduri sau elaborarea si productia de materiale tiparite de promovare.



Pentru a se califica pentru aceste alocatii, comerciantii trebuie sa respecte cumulativ mai multe criterii:



- sa fie organizati pe baza Legii 31/1990 sau sa fie persoane fizice autorizate



- domeniul de activitate este comertul cu amanuntul si/sau ridicata



- au capital social integrat si cifra de afaceri de pana la 8 milioane euro



- au un numar mediu de angajati de pana la 249 in anul anterior



- nu au datorii restante la bugetul de stat, cel local si contributiile la bugetul asigurarilor



- au o durata de functionare de cel putin 1 an



Valoarea maxima a finantarii pentru activitatile pentru care se acorda ajutorul financiar variaza intre 1.300.000 de lei pentru participarile la cursurile de calificare profesionala si poate ajunge la 30.000.000 lei pentru achizitionarea de calculatoare sau 50-60.000.000 de lei pentru administrarea POS-urilor sau elaborarea si productia de materiale tiparite de promovare.



Valoarea alocatiei financiare nerambursabile se acorda beneficiarilor eligibili selectati si este egala cu echivalentul a 60-65% din valoarea cheltuielilor eligibile exclusiv TVA, in functie de anumite criterii.



Beneficiarii eligibil trebuie sa obtina o aprobare de principiu a finantarii in cadrul Programului, inainte de desfasurarea activitatilor respective si efectuarea platilor.



Fondurile vor fi distribuite de catre Unitatea de Implementare a Programului care se va constitui in cadrul Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).



Adresa ANIMMC : Bucuresti, strada Poterasi, nr.11, sector 4; site: www. mimmc.ro; telefon: 336.21.80, 335.28.80 interior 110, 0745/101.827, fax: 335.34.13
ionut.bonoiu@Zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania