Afaceri de la zero

Ca sa aiba si Madonna un loc unde sa se dea peste cap

27.08.2004, 00:00 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Petrina Calabalic


Sportivi din toata lumea, vedete, dar si oameni obisnuiti duc o viata mai sanatoasa datorita inventiei unui timisorean. Juliu Horvath, acum cetatean american, a avut o cariera putin obisnuita: din balerin al Operei timisorene in anii '60, Horvath a ajuns in America, unde a lucrat ca zugrav, dansator in Central Park si apoi balerin principal la Houston Ballet. Bogat si celebru a ajuns insa datorita aparatului de gimnastica si recuperare pe care l-a inventat si care la ora actuala a fost adoptat de sute de centre de fitness din SUA si din Europa.



Zilele trecute, tabloide si ziare serioase deopotriva tratau in diverse chei informatia ca vedeta pop Madonna, in plina desfasurare a turneului sau Re-Invention prin Europa, plateste mai bine de 100 de dolari pe ora unui cabinet de fitness din nordul Londrei, care foloseste exercitii Pilates si sedinte de gimnastica pe un aparat din lemn si metal numit Gyrotonic, foarte asemanator unui instrument de tortura medieval.



Cum ii spune si numele, aparatul se bazeaza pe miscari circulare: cel ce exerseaza se asaza pe aparat si isi roteste membrele, cu ajutorul unor dispozitive de tractiune, suspensie si impingere. Fara a forta miscari nenaturale ale bratelor sau ale picioarelor, exercitiile consolideaza articulatiile, consolideaza si lungesc muschii. Desi la prima vedere par foarte ciudate, exercitiile pe Gyrotonic, spun ziarele britanice, ar ajuta-o pe Madonna sa-si mentina forma fizica necesara in turneu. "Antrenamentele pe Gyrotonic creeaza muschi puternici, dar care au in acelasi timp suplete. Exercitiile vor diminua probabilitatea unor accidentari ale Madonnei in timpul turneului si ii vor pregati corpul pentru ceea ce vrea sa faca pe scena", spune Matt Aversa, director al firmei Gyrotonic.





Balerinul acrobat



Inventatorul acestui straniu aparat, propulsat peste noapte in atentia publica datorita stirii cu Madonna, dar cunoscut de cativa ani de amatorii de fitness din mai toata lumea, este un roman - timisoreanul Juliu Horvath, un om care a dansat ani de zile pe scena Operei Romane din Timisoara inainte de a fugi de regimul comunist, in America.



Juliu Horvath s-a nascut si a crescut la Timisoara, intr-o familie simpla, tatal lui fiind croitor, iar mama, casnica. Dupa ce facut performanta in inot, canotaj, gimnastica si alte sporturi, in anii '60, la varsta de 20 de ani, s-a dedicat in totalitate baletului, fiind admis printre dansatorii de la Opera Romana din Timisoara. Aici si-a uimit colegii prin abilitatile fizice.



Artistul plastic Dumitru Popescu, pe atunci scenograf la opera, si-l aminteste pe Juliu Horvath ca pe "un tip robust, cu un bun simt muzical si ritmic".



"Putea sa faca niste lucruri incredibile, in care nimeni nu-l egala. A facut o data un spectacol, ?Luceafarul?, in coregrafia lui Alex Schneider, in care cobora pe franghie de la 20 de metri inaltime, folosindu-se doar de forta bratelor. Imi amintesc ca facea yoga si ca avea o siguranta de sine extraordinara. O data a stat in maini pe cornisa Operei. Mai avea obiceiul sa-si provoace colegii la concurs - cine urca mai multe trepte in maini. Nu era prea inalt, insa avea constitutie de gimnast", povesteste Dumitru Popescu.





La Opera din New York



In 1970, aflat cu Opera timisoreana intr-un turneu in Italia, Juliu Horvath a hotarat ca e mai bine sa-si incerce norocul departe de comunism. Dupa sase luni petrecute intr-un lagar, balerinul timisorean a primit azil politic pentru America si a plecat imediat la New York. Nu a dat insa peste o viata usoara. Si-a dat seama ca, pentru a supravietui in capitalism, trebuia sa munceasca din greu.



A acceptat o slujba de zugrav si, pentru niste bani in plus, dansa pe o masina in Central Park. Treptat, a ajuns sa danseze in spectacole de mica anvergura, pana cand cineva de la Opera din New York l-a vazut si l-a angajat acolo. Printre starurile internationale ale baletului cu care a dansat timisoreanul se numara Margot Fonteyn, Jacques d'Amboise si Melissa Hayden.



Mai tarziu a fost invitat sa danseze si pe scena Radio City Music Hall, dupa care a primit rolul de balerin principal la Houston Ballet. Acolo insa, o cariera ce se arata promitatoare a fost intrerupta de un accident extrem de dureros: Juliu Horvath si-a rupt tendonul lui Ahile. "Eram la un antrenament si tendonul s-a rupt. Mai aveam si alte probleme, asa ca am fost nevoit sa ma retrag", povesteste balerinul.



In incercarea de a gasi metode de a scapa de durere, s-a reorientat spre practicile yoga. In 1977 s-a mutat in orasul St. Thomas din Insulele Virgine, unde si-a construit o locuinta modesta in munti, pentru a avea liniste.





"Yoga pentru dansatori"



In lupta cu durerea chinuitoare i-a venit ideea unui sistem de exercitii de refacere si relaxare, derivat din tehnicile yoga, pe care l-a numit initiat "Yoga pentru dansatori", cunoscut acum sub denumirea marca inregistrata "Gyrokinesis". "Am stat in St. Thomas sase ani, timp in care am creat exercitii pentru dansatori, atleti, a caror eficienta este recunoscuta astazi pe plan international", mai spune Juliu Horvath. Metoda lui incorporeaza principii ale yoga, dansului, gimnasticii si tehnicii tai-chi. Aceasta reeduca trupul sa se miste cu fluiditate, relaxare si putere. "Sunt in jur de 120 de exercitii in Gyrokinesis, cu peste 200 de variatii. Fiecare miscare se bazeaza pe cinci articulatii ale coloanei vertebrale", explica inventatorul.



Juliu Horvath s-a intors la New York la inceputul anilor '80 si a inceput sa predea un curs de "Yoga pentru dansatori" la clubul "Steps on Broadway" si in Central Park. Din banii economisiti si-a deschis primul club, numit "White Cloud Studio". Isi dorea foarte mult sa creeze un aparat care sa-i ajute pe dansatori sa poata face intoarceri si piruete mai bune. Asa s-a nascut primul aparat din seria Gyrotonic.



Expansion System, adoptat ulterior in sali de fitness si la cluburi de dans din toata lumea. Daca prin 2000, numarul acestor centre era estimat la o suta pe plan mondial, la ora actuala functioneaza numai in SUA peste 400 de centre de fitness care folosesc metoda lui Horvath, de obicei asociata cu alte proceduri, de la exercitiile Pilates pana la yoga adevarata.





Toate grupele de muschi



Principiile aparatelor create de Juliu Horvath constau intr-un sistem total nou de exercitii. Unicitatea este data de faptul ca, prin folosirea lor simultan, trupul se tonifica si se intinde cu efort minim, marind in acelasi timp mobilitatea si dezvoltand coordonarea armonioasa a miscarilor. Gyrotonic Expansion System a fost conceput pe baza unor principii din gimnastica, inot, yoga si balet, prin care grupele de muschi importante sunt lucrate interdependent, in acelasi exercitiu.



Sistemul pentru exercitii fizice creat de timisorean a fost medaliat in 1991, la Pittsburgh, in cadrul celei de-a saptea editii a Conventiei Internationale a Inventiilor. In America, aparatele sale au inceput sa fie utilizate si in recuperarea medicala, cu rezultate foarte bune, iar unii specialisti sustin ca este posibil ca acestea sa revolutioneze aceasta ramura a medicinei.



Spre deosebire de aparatele clasice, care solicita o singura categorie de muschi, cele ale timisoreanului sunt mult mai complexe. Sistemul Gyrotonic este o metoda de miscare care se bazeaza pe potentialul corpului uman de a executa miscari circulare. Exercitiile implica miscari care intensifica in mod eficient dinamismul trupului, maresc capacitatea de miscare, avand ca rezultat un sistem muscular echilibrat.



"Am creat Gyrotonic pentru a ajuta la mobilitatea incheieturilor si intarirea ligamentelor in asa fel incat legaturile dintre oase sa devina mult mai puternice. Puterea nu este data de cantitatea de muschi, ci de legaturile dintre incheieturi", spune Juliu Horvath.





Romania mai asteapta



La 62 de ani, Juliu Horvath traieste jumatate de an in Germania si jumatate in SUA. La sediul central Gyrotonic Europa, din orasul Bad Krozingen din Germania, lucreaza si fratele sau, Paul Horvath, si fiul acestuia, Abel. La varsta lui, Juliu Horvath antreneaza aproape zilnic persoane care vor sa-si deschida sali de sport cu aparate create de el.



Mama, in varsta de 94 de ani, si sora lui locuiesc in Timisoara, motiv pentru care Juliu Horvath isi viziteaza cat poate de des orasul natal. In ciuda faptului ca e timisorean, in oras nu exista nici o sala de sport unde se pot face exercitii pe aparate inventate de el.



Motivul? "Nu am avut nici o solicitare. Si nici din alte orase. M-ar bucura insa ca metodele mele sa se practice si in Romania", spune inventatorul celebru peste tot in lume, insa cvasinecunoscut in tara natala. transilvania@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania