Afaceri de la zero

Cand consumul accelereaza in fiecare zi, iar resursele alternative sunt rare, petrolul devine si risc, si avantaj

09.03.2006, 00:00
In conditiile in care pana in 2030 se estimeaza o crestere a consumului de petrol cu peste 33 de milioane de barili pe zi, pretul mare al acestuia ar putea avea un impact negativ asupra economiei mondiale.

Consumul de petrol la nivel mondial creste de la un an la altul, rezervele de hidrocarburi urmand sa se epuizeze in urmatorii 50 de ani. Agentia Internationala a Energiei estimeaza ca in 2030 consumul mondial de petrol va fi de 115,4 milioane barili pe zi, cu un ritm de crestere de 1,3 procente anual, in conditiile in care in 2004 consumul era de 82,1 milioane de barili pe zi, informeaza Forbes.

Pe langa riscurile pe care le implica aceasta crestere continua a consumului, un alt factor de instabilitate este si situatia tensionata din Orientul Mijlociu, zona cu cele mai mari rezerve de petrol din lume. 2005 a mai adus in discutie si influenta pe care natura o are asupra pretului petrolului. Uraganul Katrina a facut ca pretul "aurului negru" sa urce pana la 70,85 dolari pe baril.

Alimentarea cu petrol a fost afectata de multe ori in 2005 de intreruperi survenite in zonele de conflict, cele mai importante fiind Irakul, unde atacurile impotriva rafinariilor sau a conductelor au loc foarte des. O alta sursa afectata de probleme este Nigeria, care se confrunta cu revolte populare. Aici, la sfarsitul lunii februarie, militantii au atacat rafinariile din delta Nigerului, atacuri care au scazut considerabil cantitatea exportata de tara africana.

Conform datelor furnizate de American Petroleum Institute, capacitatea de stocare si rezervele strategice de petrol se afla la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani. O alta problema cu care se confrunta producatorii de petrol este diminuarea campurilor petroliere ce sunt exploatate in prezent, in special cele din Marea Nordului si Golful Persic, in timp ce rata de descoperire a noi zacaminte este in scadere. In perioada 2001-2003 companiile petroliere au descoperit zacaminte noi care insumeaza numai 6,8 miliarde de barili, spre deosebire de perioada 1997-2000, cand cantitatea descoperita a ajuns pana la 11,4 miliarde barili. Cererea de petrol va creste anul acesta cu 1,2 milioane de barili pe zi, adica o rata anuala de crestere de 1,5 procente. Aceasta crestere va fi sustinuta de tarile cu un ritm rapid de dezvoltare precum China si India. Agentia Internationala a Energiei estimeaza ca in cel de-al treilea trimestru al acestui an consumul mondial va fi de 82,5 milioane de barili pe zi, cu un procent mai mare decat in aceeasi perioada a anului 2004.

Si rezervele de petrol au de suferit, acestea fiind la un minim istoric. Companiile care activeaza pe piata petrolului detin rezerve mai mici de petrol datorita politicilor de eficienta sau de micsorare a preturilor pe care le deruleaza. O situatie aparte este cea a OPEC, grupul celor mai mari tari exportatoare de petrol, care din motive strategice mentine rezervele la un nivel scazut.

Conform datelor furnizate de sucursala din Dallas a Fed, pretul benzinei a crescut cu 50 de centi dupa ce anul trecut uraganele au lovit puternic in capacitatea de rafinare detinuta de rafinariile din Golful Persic. Pentru prima data in istoria Statelor Unite pretul benzinei a depasit in 2005 pragul de 3 dolari/ galon.

De la inceputul lui 2003 pana in 2006 pretul petrolului a crescut cu aproape 45 de dolari, atingand nivelul maxim de peste 70 de dolari/baril in august 2005. Dupa parerea specialistilor in domeniu, principala cauza a cresterii preturilor produselor petroliere este cererea din ce in ce mai mare. Alti factori care mai afecteaza pretul petrolului sunt scaderea dolarului in comparatie cu alte valute, conflictele ce pot duce la micsorarea cantitatii cu care piata este aprovizionata si pretul de transport in plina crestere.

Cresterea pretului petrolului are implicatii economice majore, cele mai importante resimtindu-se in nivelul inflatiei. Pretul energiei a crescut mult anul trecut si ca urmare cresterea economica a celor mai mari consumatori a avut de suferit. Daca pretul petrolului nu se stabilizeaza in 2006, ar putea atrage dupa sine perioade de recesiune economica, exemple in acest sens fiind recesiunea ce a avut loc in perioada 1973-1974, cand OPEC a triplat brusc pretul petrolului sau in anii A?80 cand pretul petrolului in termeni reali l-a depasit pentru mult timp pe cel practicat in prezent. Cresterea pretului petrolului a precedat noua din cele zece perioade de recesiune care au lovit America in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Cresterea pretului petrolului nu cauzeaza automat o perioada de recesiune, dar in conditiile in care situatia economiei americane este foarte sensibila, daca preturile energiei cresc, o criza economica s-ar putea declansa.

Industria transporturilor din Statele Unite a utilizat in 2003 34,6 miliarde de galoane si 15,2 miliarde de galoane de gazolina, in total 49,8 miliarde de galoane. Cu toate ca cifrele pentru 2004 si 2005 nu au fost facute inca publice, se estimeaza un consum de carburanti in valoare de 62,6 miliarde dolari in 2004 si 85 de miliarde dolari in 2005, in conditiile in care valoarea acestor cheltuieli s-a ridicat in 2003 la numai 52,2 miliarde de dolari.

OPEC, grupul celor mai mari producatori de petrol, va produce in cel de-al treilea trimestru al acestui an 34,4 milioane de barili pe zi, cantitate ce acopera 40,9 procente din productia mondiala. Agentia Internationala a Energiei estimeaza ca pana in 2030 OPEC va detine jumatate din piata petrolului. OPEC, institutie ce functioneaza de 45 de ani, incearca sa controleze pretul petrolului prin cotele de productie impuse statelor membre.

Un alt factor care afecteaza pretul si productia de petrol este teama de atacuri teroriste asupra obiectivelor producatoare sau transportatoare de petrol. Infrastructura cu ajutorul careia este transportat petrolul are destule puncte vulnerabile, dar este nevoie de mai multe lovituri simultane pentru a fi cu adevarat vulnerabile.

In concluzie, pretul petrolului va avea un impact important asupra ecomoniei mondiale si in 2006, iar analistii sunt de parere ca acesta ar mai putea creste si in acest an datorita situatiei incordate din Orientul Mijlociu si a rezervelor strategice aflate la un nivel redus. alexandru.matei@zf.ro
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania