Afaceri de la zero

Cand examenele si diplomele devin un adevarat hobby

11.05.2005, 19:07 Autor: Andreea Groenendijk
Turismul educational - excursiile in strainatate atat pentru placere, dar si pentru obtinerea unei diplome - a aparut de peste zece ani in Romania, dar abia in ultimii ani a inceput sa prinda la public. Daca pana nu demult studiul insemna o biblioteca plina de carti si atmosfera sobra, mai nou exista si varianta studiului pe taramuri insorite si exotice. Cateva agentii de turism au inclus in ofertele lor un program care consta in deplasarea peste hotare atat in scop turistic, cat si pentru participarea la cursuri in diferite domenii. Desi preturile pot ajunge si la 2.000 de euro, cererea este in crestere.

"Profilul clientilor interesati de programele educationale include elevi, studenti ce doresc sa-si perfectioneze cunostintele pe durata vacantelor sau sa se pregateasca pentru a urma cursuri universitare in strainatate, oameni de afaceri, angajati ai unor firme ce au nevoie de cunostinte imbunatatite de limbi straine", afirma Ioana Orbescu, reprezentant Happy Tour, una din agentiile care au inclus in oferta acest tip de turism. Cum preturile sunt relativ ridicate, excursiile sunt finantate fie de parinti, fie de firme, in cazul in care cei care pleaca sunt oameni de afaceri.

De la lansarea programelor, acum mai mult de zece ani, numarul clientilor care solicita aceste servicii agentiilor de turism a crescut considerabil, unul din motive fiind si cresterea puterii de cumparare a populatiei. Anul trecut, agentia de turism Happy Tour a avut 160 de cursanti pe an.

"Programul se afla pe o panta crescatoare. Avem mai multi clienti in fiecare an, intai pentru ca suntem de multi ani pe piata, si apoi pentru ca oamenii sunt mai bine informati, au inceput sa afle despre acest serviciu", a adaugat reprezentanta Happy Tour.

Aria de acoperire a acestei forme de invatamant este destul de larga si include cursuri de baza sau intensive de limba si cultura, cursuri pregatitoare in vederea accederii la colegii sau universitati din strainatate, cursuri de perfectionare si informare adresate profesorilor. Programele se adreseaza participantilor de orice varsta, de la copii de gradinita pana la studenti sau pur si simplu persoane care vor sa se perfectioneze intr-un anumit domeniu.

Persoanele care au cumparat astfel de servicii spun ca metoda da rezultate. "A fost putin greu la inceput, dar m-am adaptat. Profesorii au fost foarte buni, intelegatori. Nu se compara cu nimic din ceea ce am vazut aici. Am primit o diploma care atesta cunostinte de nivel mediu in limba engleza", spune Iulia Dragan, participanta la cursuri de vara anul trecut in Florida, Statele Unite.

"Anul acesta m-am inscris din nou, la un curs de o luna pentru limba spaniola in Spania".

Reprezentantii agentiilor de turism spun ca se asteapta la o cerere din ce in ce mai mare in anii urmatori, care va fi determinata si de nevoia tot mai mare de servicii de educatie o data cu apropierea momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.



Ca in familie

Durata minima a "sejurului" este de doua saptamani, iar maxima de cateva luni, uneori clientii solicitand sa studieze un an intreg in strainatate. Pentru aceasta varianta, preturile se ridica la cateva zeci de mii de euro.

Clientul opteaza pentru o tara pe care ar dori sa o viziteze si, ajuns in locul respectiv, va participa zilnic la cursuri in incinta unei universitati din vecinatate. Printre locatii se regasesc Anglia, Irlanda, Statele Unite, Canada, Franta, Germania, Rusia, sau destinatii exotice precum China, Japonia, Australia, Noua Zeelanda, Ecuador.

Reprezentantii agentiilor de turism spun ca rezervarile se fac uneori chiar si cu doua luni inainte, depinzand de durata cursului si de locatia aleasa. Pentru tarile care necesita obtinerea unei vize, perioada de asteptare este mai mare. Unul dintre cele mai populare servicii este cazarea la o familie care locuieste in zona in care se desfasoara cursurile, pentru ca astfel participantul sa aiba o oarecare senzatie de acasa. "Participantul are contact direct cu gazdele, cu limba, are asigurate mesele, isi dezvolta comunicarea. Sunt familii normale, cu conditii normale, ca si familiile din Romania. Nu sunt la nivel de hotel de 4 stele", spune Marinela Bazarca, manager de agentie la Fides Travel din Bucuresti. Agentia Fides a avut anul trecut 40 de clienti, care au cumparat acest tip de program.

Asadar, cursantul nu ia parte la un simplu program turistic, se si integreaza in viata de zi-cu-zi a localnicilor. Familiile, spun agentiile care ofera programul, sunt alese cu foarte mare atentie de catre scolile partenere. Exista si posibilitatea cazarii intr-un campus universitar sau la un hotel, insa acestea nu sustin la fel de bine adaptarea la peisajul tarii respective. Aproape 80% dintre cursanti opteaza pentru varianta cazarii intr-o familie, nu numai din considerente financiare, dar si pentru ca o astfel de optiune ofera un anumit confort domestic.



Nu strica o limba straina in plus

PreTurile programelor includ cursurile, cazarea si masa si pot varia de la cateva sute de euro pana la cateva mii, in functie de optiunile clientului.

Un parinte care vrea sa ii ofere copilului sau o vacanta inedita poate, de exemplu, sa il trimita in Australia, la un curs intensiv de invatare a limbii engleze, cu 30 de ore de curs pe saptamana si va plati in jur de 3.000 de euro.

Drumul nu este inclus in pret, insa agentiile ofera variante precum autocar sau avion, oferind uneori chiar si reduceri celor ce iau parte la program. Reprezentantii agentiilor spun ca in cea mai mare parte a cazurilor aceste excursii sunt finantate de parinti pentru copii lor.

In urma cursurilor, participantul va primi, in functie de programul ales, fie o diploma care va atesta faptul ca a ajuns la un nivel de cunostinte in limba aleasa, fie va putea sustine un examen de tip Cambridge, TOEFL, IELTS (pentru limba engleza), DELE (pentru spaniola), DAF si DSH (pentru germana), acreditate de British Council, ACCET, EAQUALS etc., acestea fiind recunoscute la nivel international si permit posesorului sa efectueze activitatea de traducator autorizat.

Programele se desfasoara in orase unde cei ce opteaza pentru acest gen de vacanta sa gaseasca si o modalitate de a se simti bine, fie vizitand un muzeu, fie mergand la un restaurant luxos sau la un club. Unele programe includ chiar si activitati organizate in grup, uneori chiar doua pe zi, asistenta non-stop si transport intre punctele de interes.

Durata programelor variaza de la 2 saptamani la cateva luni, iar fiecare saptamana are intre 20 si 30 de cursuri in domeniul ales de client. In ultimii ani, interesul romanilor pentru studiul in limbi straine a crescut simtitor. In Bucuresti exista gradinite, scoli si universitati cu predare in limbi straine, asa ca petrecerea vacantelor in strainatate pentru aprofundarea studiilor este doar urmatorul pas. Exista chiar si agentii de baby-sitting care ofera servicii prin care copiii sa invete limbi straine. Cerintele angajatorilor sunt din ce in ce mai stricte in ceea ce priveste cunoasterea limbilor straine, asa ca interesul romanilor pentru astfel de programe este justificat, pana la un punct.

Preturile, destul de piperate, sunt restrictive pentru o mare parte a tinerilor care isi doresc o participare la acest program. "Din cauza preturilor, nu este un program foarte dezvoltat. Noi incercam sa il promovam, dar uneori, pentru unele tari, si viza este un impediment", a afirmat Iulian Condrat, manager de program la GTS Turism.



Cerere mare pentru Japonia

Limbile straine care se pot invata intr-o excursie de tip turism educational sunt engleza (in Marea Britanie, SUA, Australia, Canada si Malta), franceza (in Franta si Elvetia), germana (in Germania si Elvetia), italiana (in Italia), japoneza (in Japonia), rusa (in Rusia) si Spaniola (in Spania, Argentina, Bolivia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Mexic si Peru). In fiecare dintre aceste tari exista mai multe locatii pentru care doritorii pot opta. Cele mai populare cursuri sunt cele de limba engleza, insa reprezentantii agentiilor spun ca din ce in ce mai mult sunt cerute cele din Japonia, in limba japoneza. Acestea necesita si ele cunoasterea la nivel avansat a limbii engleze, cursurile facandu-se din engleza in japoneza. Cat despre locatii, sunt solicitate indeosebi cele din Marea Britanie si Germania.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania