Afaceri de la zero

Cea mai mare banca din Europa, a inregistrat un profit de 73 mld. euro

05.05.2006, 00:00
UBS a raportat profituri record pentru primul trimestru, fondurile de investitii din administrare inregistrand cresteri de 114 mld. franci elvetieni (73 mld. euro).

Profitul net a crescut cu 33% la 3,5 mld. franci (2,23 mld. euro), sau 3,39 franci pe actiune, de la 2,63 mld. franci (1,68 mld. euro) sau 2,48 franci pe actiune, cu un an in urma, au declarat oficialii bancii cu sediul in Z?rich, relateaza Bloomberg.

UBS, ca si rivalul sau Credit Suisse, a beneficiat de cresterea taxelor de management al fondurilor pe masura dezvoltarii pietelor de capital.

Peter Wuffli, directorul executiv al UBS, a dezvoltat managementul fondurilor de capital ale UBS cu noua achizitii in afara Elvetiei in trei ani, incluzand aici intelegerea de achizitionare a firmei de brokeraj Piper Jaffray, incheiata in luna aprilie.

"Operatiunile private au avut o importanta majora in totalul profitului inregistrat", a declarat Florian Esterer, manager la Swisscanto in Z?rich, care administreaza fonduri de 40 mld. dolari, care includ si actiuni la UBS. Dezvoltarea bancii "aduce rezultate. A fost o miscare strategica foarte buna".

Credit Suisse a declarat pe 2 mai ca profitul de pe primul semestru a crescut cu 36%, la 2,6 mld franci (1,66 mld. euro).

Deutshe Bank, cea mai mare banca germana, a raportat ieri o crestere a profitului cu 55%, bazata pe veniturile din vanzari si tranzactionari.

Veniturile primului trimestru la UBS au inclus si castigul de 290 mil. franci (185,5 mil. euro) obtinut de pe urma vanzarii Motor-Columbus, o companie electrica elvetiana.

Valoarea actiunilor UBS a scazut cu 2,5 franci sau 1,7%, la 142 franci (90,8 euro), evaluand banca la 155 mld. franci (99,1 mld. euro).

Profitul brut, din managementul fondurilor de investitii, al UBS, incluzand aici si divizia americana, a crescut cu 39%, la un record de 1,46 mld franci (930 mil. euro) pe primul trimestru, in timp ce profiturile din investitii bancare a crescut cu 34%, la 1,75 mld. franci (1,11 mld. euro). Totalul capitalurilor controlate de banca a crescut cu 114 mld. franci (72,93 mld. euro), sau 4,3%, de la sfarsitul anului trecut ajungand la 2.770 mld. franci (1.770 mld. euro).

"Concluzia finala este ca strategia functioneaza", a spus Thomas Lusetti, manager la Verwaltungs & Privatbank, din Zurich, care controleaza fonduri de 18,2 mld. euro ce includ si actiuni UBS.

Achizitia de 455 mld. euro a Piper Jaffray a insemnat cea mai mare miscare efectuata de UBS in SUA, de la preluarea Paine Weber Group in 2000.

In decembrie 2004, UBS a achizitionat, pentru o suma nedezvaluita, divizia americana Julius Baer Holding, ce detinea active de 4 mld. dolari.

Banca de investitii UBS, condusa de Huw Jenkins, a avut cel mai profitabil trimestru din istorie, ajutata de procentul de crestere de 73% a veniturilor din afacerile cu fonduri de capital, de semnificativa crestere a derivativelor asiatice si de veniturile provenite din managerierea fondurilor de investitii alternative.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania