Afaceri de la zero

Cimitir de caini in comuna Catelu

08.10.2004, 00:00 Autor: Diana Sava


In tara noastra, piata serviciilor pentru animale de companie consta in principal din scoli de dresaj, pensiuni, frizerii si cosmetica pentru animale, cabinete medicale si magazine de hrana si accesorii. Multi dintre cei care au dezvoltat afaceri in acest domeniu au inceput cu canise si dresaj. In Occident, servicii ca dog sitting, dog taxi sau inhumare si incinerare pentru animale (care la noi sunt la inceput) formeaza deja o industrie foarte profitabila. Exista insa si in Romania un cimitir pentru caini. In comuna Catelu.



Pana sa intre in afaceri, Cristi Vatau, managerul firmei Kris, a fost instructor gradul I in dresajul de caini la Ministerul de Interne. In 1995, a inceput pe cont propriu o afacere cu caini. ?Tot ce am facut a fost sa observ si sa sesizez nevoile proprietarilor de caini. Nu m-am inspirat din strainatate, din reviste sau din alte surse. Am vazut problema si am venit imediat cu solutia - am oferit imediat un serviciu care sa rezolve aceasta problema".



In 1999, a deschis o scoala de dresaj canin, la momentul respectiv fiind singurul instructor din firma. Acum sunt 14. In 2000, a inceput sa functioneze prima pensiune canina, iar in 2003 a infiintat primul cimitir de animale.





Toate serviciile posibile



?Foarte multe firme in acest domeniu nu prea sunt. Eu, personal, stiu vreo doua. In momentul de fata, noi oferim toate serviciile care se pot aici. Avem concurenti doar pe anumite segmente si nu cred sa fie cineva care sa se incumete sa investeasca atat de mult. Eu ma situez in momentul de fata foarte bine pe piata si nu poti ajunge aici decat daca esti dispus sa investesti".



In 1995 primii bani investiti, 10.000 de dolari, au fost pentru achizitionarea de caini, Ulterior a facut o canisa prin care a importat rase foarte rare in Romania. ?Am cumparat azi un pui, maine o femela, am facut o monta afara. Ca exemplu, la o imperechere de bulldog englez se poate castiga in jur de 6.000 - 7.000 de euro, iar la o monta cu cinci-sase pui se plateste si 1.000 de euro pentru un pui. Sa spunem doar 3.000 de euro pentru o femela, la 40 cate avem in prezent, sunt 120.000 de euro".



Pensiunea canina, in care a investit 28.000 de dolari, a fost creata pentru a veni in ajutorul posesorilor de caini care sunt nevoiti sa-si lase animalele in grija cuiva cand pleaca in vacanta sau sunt obligati sa lipseasca pentru o perioada de timp. Tariful de gazduire este de 10 euro pe zi si, anual, in pesiunea cu 60 de locuri sunt gazduite in jur de 12.000 de animale.



Firma ofera si servicii de coafura si frizerie canina si de paza si protectie canina. ?Salonul are succes pentru ca exista din ce in ce mai multi caini. Lumea vrea sa cumpere caini de rasa, care nu sunt ieftini si este firesc sa-si protejeze cumva investitia, oferindu-i toate conditiile - cazare in pensiuni de lux, dar si intretinere si infrumusetare in salon de cosmetica si frizerie sau cursuri de dresaj".



In ceea ce priveste serviciul de paza si protectie, Cristi Vatau a infiintat impreuna cu un prieten agentia Sly Guard System, care are 80 de agenti si 30 de caini special pregatiti. "Cainii insotesc agentii de paza in locuri publice, aglomerate. Ei sunt curajosi si atunci cand li se cere efectueaza un atac foarte dur. Oriunde si oricand cainele este alaturi de oameni, nu-si tradeaza partenerul si este incoruptibil".



Printre clientii firmei se numara Alexandrion Grup, Dolphin Romania sau Catalin Smarandescu, bodyguard-ul lui Gigi Becali, si Mihai Stoica, presedintele executiv al Clubului Steaua. ?La dresaj cred ca avem peste 800 de clienti anual, la paza sunt 15-20 de obiective pe luna si 50-60 de monitorizari. La salonul de frizerie sunt in jur de 140 de clienti pe luna, iar la dog-sitter avem lunar 15 clienti noi".





Investitia in cimitir: 170.000 de euro



Ideea cimitirului de animale, "Raiul animalelor" i-a venit dupa ce cainele sau, la care a tinut foarte mult, a murit si a trebuit sa-l ingroape intr-un parc din spatele blocului unde locuia. ?Un prieten mi-a atras atentia ca sunt multi stapani de animale in aceasta situatie, care s-au atasat foarte mult de prietenii lor necuvantatori si sunt dispusi sa plateasca oricat pentru a sti ca animalul lor este ingropat intr-un loc adecvat".



Cimitirul a fost deschis in decembrie 2003, dupa doi ani de munca. Numai obtinerea tuturor autorizatiilor (de la Primarie, de la Patriarhie, etc) a durat un an de zile. Este situat la marginea Bucurestiului, in judetul Ilfov (sat Catelu) pe un teren de 15.000 mp. Pana in momentul de fata s-a investit in amenajarea cimitirului in jur de 170.000 de euro. La nici un an de la deschidere, cimitirul merge bine, mult mai bine decat se preconiza initial, dupa cum spune managerul firmei. "Avem in jur de 30 de cereri pe luna si suntem inca la inceput. Am ingropat pana acum si un cal, pisici, rozatoare".



Cimitirul este impartit in zone speciale (parcele) pentru caini, pisici, pasari, rozatoare, reptile sau orice alt tip de animale. ?Atat legislatia din Romania, cat si legislatia europeana clasifica corpurile animalelor ca deseuri infectioase care trebuie controlate. Ca urmare, depozitarea sau transportul in locuri neautorizate sunt considerate contraventii. Inhumarea se face numai cu accesorii din materiale biodegradabile pentru a nu contamina mediul inconjurator", explica Vatau.



Inhumarea costa 250 de euro, pentru un caine mare, si 180 de euro, pentru un caine mic, iar incinerarea costa 80 de euro pentru un caine si 30 de euro pentru o pisica. Stapanii platesc anual si o taxa verde, de intretinere a parcului, care variaza intre 300.000 si 900.000 de lei, in functie de marimea animalului ingropat. ?In Statele Unite ale Americii, intr-un cimitir de mana a doua, inhumarea unui animal de companie costa de la 1.800 la 3.000 de dolari. La noi, preturile sunt foarte mici, de aceea acest serviciu a prins destul de repede".



Cristi Vatau spune ca in curand o sa amenajeze la intrarea in cimitir primul parc de distractii pentru animale din Romania, unde se vor organiza expozitii de animale si alte evenimente sau unde oamenii pot veni numai pentru a se plimba aici cu animalele lor. Investitia in parc va fi de 80.000 de euro.





Taximetre pentru caini



Un serviciu special al firmei lui Vatau este cel de dog sitter. Pretul e de 5 euro/ora in Bucuresti si 10 euro/ora in afara Capitalei. Doi angajati ai firmei cu doua masini merg dimineata la posesorii de animale, iau cainii si le asigura plimbarea zilnica (cate o ora dimineata, la pranz si seara).



Pentru serviciul de taxi dog, Cristi Vatau a pus la dispozitie sase masini cu care sunt transportati cainii proprietarilor, acolo unde doresc acestia, indiferent de distanta sau de destinatie - cabinete veterinare, la pensiune, la padure, la mare, la munte). Tariful este de un euro/kilometru si managerul firmei spune ca are in jur de 5-6 clienti zilnic.





110 milioane de lei lunar pentru hrana cainilor



Anul trecut, Kris a realizat o cifra de afaceri de 4,8 miliarde de lei, iar anul acesta, la sfarsitul lunii iunie, cifra de afaceri ajunsese la 6,6 miliarde de lei. Pana acum, a investit in aceasta afacere peste 1,5 milioane de euro. "Numai mancarea pentru cei 160 de caini pe care ii avem acum ma costa lunar 110 milioane de lei", explica Vatau.





Concurenta este binevenita, pentru ca e loc pentru toata lumea



Sorin Dragomir, arbitru chinolog, crescator si dresor de animale, a intrat in afaceri cu caini imediat dupa 1990, investind pana acum peste 50.000 de euro. In momentul de fata, ofera servicii de dresaj, conduce "Scoala de dresaj Romano", pensiune si cosmetica canina. "Este o piata in crestere in Bucuresti. Oferta este deja foarte mare pe partea de dresaj si frizerie, dar, pe ansamblu, suntem destul de incepatori comparativ cu nivelul exigentelor occidentale. Cat despre tarife, acestea sunt fluctuante in functie de cat de renumita este scoala de dresaj", spune Dragomir. Despre serviciile speciale oferite de concurenta (dog-sitter, dog-taxi si despre cimitirul pentru animale), Dragomir considera ca acestea sunt binevenite deoarece exista cerere pentru asa ceva. "La compania de taxi m-am gandit si eu, dar nu stiu cat de usor poti obtine o licenta avand in vedere cat de multe companii de taximetrie sunt acum in Bucuresti. Oamenii lucreaza mai mult de opt ore pe zi si trebuie sa se ocupe cineva si de animalele de acasa".



Scoala de Dresaj Gabriel Cocu a intrat pe piata in 1996. Un pachet de 20 de sedinte de dresaj individual (intre 10 si 30 de minute pe zi) la domiciliul clientului costa 300 de euro pe luna. Tot atat costa si dresajul in incinta scolii, iar stapanii sau insotitorii cainilor sunt invitati sa asiste la program. Gabriel Cocu detine si o canisa si o pensiune in Bucuresti cu 30 de padocuri. Pretul este de 15 euro pe zi fara mancare, iar in acest pret sunt incluse si elementele de disciplina si mentinere a conditiei fizice a cainilor.



Pe partea de dresaj si de pensiune, piata s-a dezvoltat si in provincie, la Satu Mare, Brasov si Sibiu. La Brasov, Liviu Orghidan a infiintat Academia de Dresaj Canin ?Gundo", care ofera, pe langa servicii de dresaj, consultanta pentru achizitionarea unui pui de caine, si serviciul de bona - ingrijirea cainilor la domiciliul clientului si plimbarea acestora. Tariful este intre 5 si 15 euro pe zi, in functie de cerintele clientului. El spune lunar ca are in jur de 10-15 clienti, dar este dezamagit de faptul ca s-au deschis prea multe scoli de dresaj, de multe ori, de catre persoane fara pregatirea necesara. Liviu Orghidan, care a investit anul trecut 3.000 de euro pentru imaginea si dotarea companiei, spune ca s-a gandit si el sa faca un cimitir, pentru ca a vazut asa ceva in Occident. ?M-am interesat la Primaria din Brasov, dar cei de acolo nu au fost deloc deschisi acestei idei". diana.sava@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania