Afaceri de la zero

Cresterea salariilor, un faliment anuntat pentru cluburile mici

17.08.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Ca in fiecare an la aceasta data, agentia de consultanta "Deloitte and Touche" si-a prezentat raportul cu privire la starea de sanatate financiara a fotbalului englez si a prognozat ca nu mai departe de sezonul 2001-2002 vor aparea si in Premier League jucatori cu salarii de peste 100.000 lire sterline pe saptamana. Ceea ce, in opinia expertilor agentiei, nu este de bun augur.

"Deloitte and Touche" a estimat ca fabuloasele contracte de televiziune incheiate recent de Premier League, ce garanteaza cluburilor 2,4 miliarde lire sterline in urmatorii patru ani, vor urca veniturile acestora cu peste 1,5 miliarde numai in sezonul care incepe sambata.

Bani care nu este indicat sa fie indreptati toti spre buzunarele jucatorilor. Presedintii de cluburi trebuie sa reziste pretentiilor fotbalistilor pentru a nu se pierde controlul asupra spiralei salariilor, fapt care ar aduce gruparile mici in pragul falimentului.

Anul trecut, salariile au insemnat doua treimi din veniturile majoritatii cluburilor profesioniste din Albion, ceea ce le-a scazut profitabilitatea. "Este o sansa de aur pentru cei mici sa investeasca banii din televiziune in infrastructura, pentru a genera venituri alternative.

Este o cale mult mai sigura decat aceea de a-i baga in jucatori, care pot sau nu sa confirme", a apreciat Gerry Boon, bossul lui "Deloitte and Touche".

Cresterea salariilor, se scrie in raport, a facut ca toate cele 92 de cluburi din Premier League si din celelalte divizii sa reuseasca cu greu sa echilibreze balanta venituri/cheltuieli la finele sezonului 1998-1999, in ciuda unei cresteri de 10% a veniturilor totale.

Problema nu o reprezinta un David Beckham (Manchester United), care este o mare vedeta si are tot dreptul sa ceara un salariu pe masura, ci jucatorii de nivel mediu, care adesea castiga mai bine in comparatie cu ceea ce dau pe teren.

In stagiunea mentionata, cele 92 de cluburi au inregistrat o crestere cu 951 milioane lire sterline a venitului total, dar in acelasi timp si salariile au urcat cu 18%. Echipele din Premier League au facut un profit de 69 milioane lire sterline, in vreme ce gruparile din diviziile inferioare s-au trezit cu pierderi de 69 milioane.

"Daca salariile vor creste in continuare in acest ritm, cluburile mici se vor chinui sa-si gaseasca sponsori dispusi sa le acopere pierderile, iar unele s-ar putea sa ajunga la faliment", a concluzionat "Deloitte and Touche", ai carei experti sunt convinsi ca nu vor fi ascultati si "peste un an vom intalni primii jucatori cu salarii de 100.000 lire sterline pe saptamana".

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania