Afaceri de la zero

Cum sa incepi scoala in Romania si sa o termini in SUA

26.01.2005, 00:00 Autor: Diana Sava


Multumita unui program promovat in Romania de Centrul de Educatie Internationala, 40 de elevi romani vor studia timp de un an la licee publice din Statele Unite. Pentru tinerii romani este o sansa unica. Programul are deja o traditie de trei ani in Romania, timp in care au beneficiat de el 72 de elevi. Unii si-au continuat studiile in SUA. Toti recunosc, fara exceptie, ca experienta americana e unica si ca au invatat din ea mai mult decat au sperat.



De ce ar vrea un tanar de liceu, de 16-17 ani, sa studieze in alta tara? "Pentru a ma educa intr-un sistem care apreciaza creativitatea", "Pentru experienta pe care o dobandesti parcurgand un alt sistem educational" sau "Pentru ca nu am incredere in capacitatea sistemului de invatamant romanesc in a ma forma bine pentru viitoarea piata globala a resurselor umane". Alte motive: oportunitatea de a invata mult mai bine limba engleza, de a-si face prieteni noi, sau, pur si simplu, "pentru a scapa de corvoada orelor de chimie".



Asa isi justifica cativa tineri romani dorinta de a studia in Statele Unite ale Americii, de a participa la programul "An academic intr-un liceu public din Statele Unite", derulat in Romania de Centrul de Educatie Internationala (CEI), organizatie neguvernamentala, nonprofit, activa in domeniul educational, care are misiunea de a promova mobilitatea educationala pentru elevii, studentii si absolventii din Romania si din Republica Moldova.





40 de elevi romani pentru licee publice din SUA



Mihai Viorel Timofte, coordonator de programe al CEI, spune ca Centrul, in parteneriat cu International Student Exchange, va selecta anul acesta 40 de elevi romani. Acestia vor putea studia timp de un an intr-un liceu public din Statele Unite.



Pe plan mondial, programul este operational din 1983. In Romania, functioneaza de sase ani. La el participa cateva mii de elevi, tarile cel mai bine reprezentate fiind Korea, Japonia, Germania, Brazilia si tarile scandinave. Celor mai buni dintre ei li se ofera si sansa de a-si continua studiile la una dintre universitatile americane. "Este primul an cand noua ne-au fost alocate 40 de locuri si asta datorita faptului ca participantii din anii trecuti au fost foarte buni", explica Mihai Timofte.



Pentru anul scolar 2005-2006, inscrierile se vor incheia la inceputul lunii februarie. Anul scolar incepe in a doua jumatate a lunii august 2005, iar elevii vor beneficia in prealabil de un seminar de orientare in care vor fi informati asupra sistemului american de invatamant si in care vor fi pregatiti pentru a depasi asa-numitul "soc cultural".





Sase discipline de studiu, dintre care trei obligatorii



In programul "An academic intr-un liceu public din Statele Unite" se pot inscrie liceeni cu domiciliul stabil in Romania sau Republica Moldova, cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani si jumatate (nascuti intre 1 februarie 1987 si 8 septembrie 1990), care au media ultimilor trei ani de studii mai mare de 7,50 (corespunzatoare punctajului C+ din sistemul american de notare).



Tinerii trebuie sa sustina un test de limba engleza si trebuie sa dea dovada, la interviu, de maturitate si responsabilitate, necesare pentru a se putea descurca un an in SUA. "Evaluarea calitatilor personale se va realiza in cadrul unui interviu personal, prin discutii cu parintii si prin evaluarea referintelor de la profesori. Nu in ultimul rand, elevul trebuie sa se simta confortabil cu decizia de a participa la program. Nu trebuie sa fie decizia parintilor sau a profesorilor, ci trebuie sa fie decizia sa, luata cu sprijinul parintilor si al profesorilor, pentru a intelege provocarile pe care le aduce aceasta experienta", explica Timofte.



Sistemul de invatamant american permite studiul a sase discipline, dintre care trei obligatorii: Istoria Statelor Unite, Limba Engleza si un sport la alegere (baschet, inot, fitness subacvatic, etc.), iar celelalte pot fi alese de fiecare elev in functie de preferintele sale, intre matematica, fizica, chimie, spaniola, germana, jurnalism, biologie, USA Government, economie politica, geografie sau psihologie. De asemenea, pentru a fi considerat admis, elevul trebuie sa aleaga un numar de discipline facultative sau activitati voluntare - lectii de actorie, hipism, reportaje pentru revista scolii, formatii de muzica, diferite cluburi, lucru la biblioteca scolii, etc.).





E nevoie de 3.525 de euro



Suma necesara scolarizarii in SUA este suportata de guvernul american. Cei care vor studia insa acolo ii costa 3.525 de euro, bani care pot fi suportati fie de familie, fie de diferiti sponsori. Unii copii au gasit sponsori in localitatea de domiciliu, altii au primit sponsorizari de la locurile de munca ale parintilor, spune Timofte. "In acesti bani sunt incluse taxa de scolarizare, cazarea si masa intr-o familie voluntara americana, asigurare medicala, un seminar de pregatire la sosirea in Statele Unite si servicii de sprijin ale unui consilier educational pe parcursul intregului an academic. Parintii primesc regulat rapoarte privind activitatea scolara si in familie a copiilor", adauga coorodnatul de programe CEI.



Conditiile de selectie ale elevilor sunt destul de riguroase. Copiii trebuie sa obtina un punctaj minim de 50 de puncte la testul SLEP pentru a se putea face fata ca elev intr-un liceu in Statele Unite ale Americii. "In rest, suntem rigurosi cu indeplinirea tuturor criteriilor de eligibilitate", spune Timofte. Oficialul CEI mai spune ca, in America, elevii romani nu au nici un fel de probleme cu limba. "Cam dupa patru luni de stat in SUA, scapa adesea expresii in engleza, care, spun ei, le vin mai usor in minte", spune Timofte.



Cei care doresc sa participe la program nu sunt, in general, elevi foarte buni la scoala sau la limba engleza, ci doar extrem de deschisi la provocari. Nu neaparat copii bogati, dar copii ai caror familii au o anumita siguranta financiara. "Multi dintre parinti realizeaza ca, de fapt, in Romania cheltuiesc poate mai mult cu copii lor, daca iau in calcul tot ce este asigurat prin program", apreciaza Mihai Timofte care face si o comparatie, aratand ca la Scoala Americana din Bucuresti numai scolarizarea costa peste 25.000 de dolari (aproximativ 18.300 euro).



Rezultatele bune ale CEI se explica, in contextul recesiunii accentuate de pe piata globala a serviciilor educationale, prin nivelul ridicat al cunostintelor de limba engleza ale elevilor romani, crede Timofte. Pe de alta parte, adauga el, "nu numai marfurile americane sunt favorizate de cursul scazut al dolarului, ci si serviciile educationale oferite de Statele Unite, in detrimentul programelor in Europa."





72 de bursieri in ultimii trei ani



De sase ani, CEI deruleaza in Romania mai multe programe la care au participat cateva sute de elevi si studenti. In ultimii trei ani, in cadrul programului "An academic intr-un liceu public din Statele Unite", au fost selectati 72 de elevi din 31 de judete si din Bucuresti.



Cati dintre acestia au ramas in strainatate? Cred ca mai mult de jumatate dintre participantii la program au ales apoi sa-si continue studiile in SUA, spune Timofte. "Fie au primit burse totale sau partiale, fie familiile gazda au garantat pentru ei, fie lucreaza si isi finanteaza singuri studiile. La terminarea programului sunt obligati sa se intoarca in Romania. Pentru ca nu pot participa la program decat o singura data in viata, cei care aleg sa-si continue studiile in SUA se intorc pe un alt tip de viza, care le permite sa lucreze un numar limitat de ore, in campusurile universitare".





"Pentru mine, fiecare zi aici este speciala"



Cristian Ardelean din Satu Mare (fost elev in anul scolar 2003 - 2004 la Walkill High School, Walkill, New York) a aflat despre program in timp ce rasfoia arhiva de ziare a tatalui sau. "Aici in Statele Unite cred ca am realizat ca este exact cum am visat. Persoanele din jur sunt foarte prietenoase si foarte deschise", explica acesta.



Andreea Paun din Focsani (eleva in anul scolar 2003 - 2004 la Cleveland High School, Cleveland, Texas) spune ca se ducea la scoala de placere. "Cu scoala este mai mult decat bine, imi place foarte mult. Am note foarte bune, sunt deja considerata un geniu. Mi-am perfectionat engleza si spaniola in acelasi timp, pentru ca am si multi colegi mexicani. Sunt in echipa de "softball" a liceului (m-am transferat de la baschet la softball, am vrut sa incerc ceva nou si pot sa spun ca imi place, dar cred ca o sa joc si baschet). Pentru mine, fiecare zi aici este speciala, mereu invat cate ceva nou si interesant".



Loredana Dobrescu din Timisoara (eleva in anul scolar 2004 - 2005 la Yakima High School, Yakima, Washington) s-a inteles foarte bine cu familia voluntara la care a locuit. "Avem activitati in familie, de distractie, aproape in fiecare weekend. Am fost la haiking, am jucat volei, ne-am plimbat cu barca pe rau, am fost la petreceri, la discoteca", spune ea.



Cat despre sistemul de invatamant, Loredana Dobrescu il considera mult mai usor decat cel din Romania. "Profesorii sunt super (nici nu se compara cu multi de-ai nostri), iar de invatat inveti de mii de ori mai mult. De exemplu, la ora de engleza ne-a cerut sa citim pe trimestrul acesta 700 de pagini, orice vrem, cu conditia sa fie in engleza si sa fie minim doua carti diferite, din care una de fictiune. Aici, profesorii isi fac intotdeauna timp sa discute cu tine. Engleza mea s-a imbunatatit mult si sunt in clasa cu juniori americani. Si fac fata!", mai spune tanara. diana.sava@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania