Afaceri de la zero

Dar mai importanta a fost fabrica de airbag-uri

28.04.2004, 00:00 Autor: Crenguta Nicolae


Un nou episod din interminabila poveste a luptei pentru putere intre actionarii Manchester United a avut loc luni, cand miliardarul american Malcolm Glazer a cumparat inca 4,1 milioane de actiuni ale clubului si si-a consolidat cota de capital detinuta la 18,25%. Decizia lui Glazer de a cumpara un nou pachetel de actiuni a fost o surpriza totala pentru toti cei care urmaresc situatia de la United, avand in vedere ca magnatul anuntase clar la finele lunii trecute ca nu are de gand sa preia clubul.



La insistentele celor de la Manchester United, ai carui oficiali se saturasera de speculatiile continue pe tema schimbarilor de actionariat, Glazer daduse cu acea ocazie un comunicat de presa unde lamurea ca nu vrea sa cumpere tot clubul. Putina lume a dat atentie insa precizarii din comunicat, considerata o simpla figura de stil, cum ca Glazer isi rezerva dreptul de a-si majora sau reduce investitia la United; aceasta explica de ce acum pare ciudat ca americanul insista sa cumpere in continuare si de ce speculatiile din iarna au reaparut cu forte noi in presa americana si englezeasca deopotriva. Caci, in ultimele cateva luni, oricine a vorbit de Manchester s-a referit obligatoriu la manevrele misterioase ale celor mai importanti actionari, cu concluzia gata trasa ca acestia au in plan sa cumpere tot clubul si sa-l delisteze (conform legislatiei britanice, actionarul care atinge pragul de 30% intr-o societate este obligat sa faca o oferta de preluare integrala a acesteia).



In februarie, Glazier si-a majorat participatia la peste 16%, la mai putin de 24 de ore dupa ce irlandezii John Magnier si JP McManus, actionarii principali ai clubului prin intermediul firmei Cubic Expression, si-au majorat si ei pachetul detinut, ajungand de la 25,5% la 28,8%. Vinerea trecuta, potrivit presei britanice, Malcolm Glazer ar fi cumparat inca 4,1 milioane de actiuni, pentru suma de 2,5 milioane de lire sterline, de la Maurice Watkins, consilierul juridic al United, care la ora actuala a ramas in posesia a 1,9% din actiunile clubului. In urma acestei tranzactii, Glazer detine 47,8 milioane de actiuni, in valoare de peste 120 de milioane de lire sterline.



Acum, irlandezii n-au ripostat in acelasi fel la miscarea americanului, iar presa insulara sustine ca nici nu e probabil s-o faca, dat fiind ca si Magnier, si McManus au anuntat deja ca nu considera clubul drept o tinta de preluare, ci o investitie pe termen lung. Deocamdata, singurii care si-au anuntat public pozitia au fost suporterii United, a caror opozitie fata de ideea de club cu un singur proprietar este deja cunoscuta. "Mesajul nostru pentru orice posibil ofertant este acelasi: Manchester United nu e de vanzare", a declarat Jules Spencer, presedintele Asociatiei Independente a Suporterilor United.



Pana nu de mult, temerea principala a suporterilor era ca, daca Magnier si McManus vor ajunge singurii proprietari, vor renunta la serviciile lui Sir Alex Ferguson, nu numai fiindca au banuieli ca antrenorul si familia sa au castigat in mod ilegal de pe urma intermedierii unor transferuri de jucatori, dar si din cauza faimosului conflict personal dintre Magnier si Ferguson pe tema drepturilor asupra calului de curse "Stanca Gibraltarului". La inceputul lui martie insa, disputa hipica s-a incheiat - Ferguson a acceptat un compromis - sa primeasca 2,5 milioane de lire sterline in schimbul renuntarii la drepturile asupra armasarului - iar Magnier a mai facut si o declaratie cum ca e multumit de prestatia lui Ferguson la club, sugerand astfel ca n-ar mai vrea sa-l inlocuiasca. Prin urmare, atentia tuturor s-a indreptat spre Glazer, despre care se crede ca, daca ar castiga lupta pentru stapanirea clubului, va creste cu siguranta preturile la bilete si va mari tarifele pentru drepturile de difuzare a meciurilor.



Suporterii nu se inseala atunci cand intuiesc pofta de bani in interesul americanului pentru United: e limpede ca Glazer n-a ales clubul din Old Trafford numai fiindca ii place cum joaca Van Nistelrooy. Luna trecuta, in plina perioada de speculatii despre schimbarea actionariatului, clubul a anuntat pentru prima jumatate a sezonului curent, incheiata in ianuarie, o crestere cu 32% a profitului, la 18,7 milioane de lire (34 milioane de dolari) si o crestere cu 24% a veniturilor din contractele media. Capitalizarea bursiera a United oscileaza in jur de 1,2 miliarde de dolari, iar un studiu al firmei de consultanta Deloitte&Touche il califica drept cel mai bogat club din lume, cu venituri de aproape 280 milioane de dolari in anul fiscal 2002-2003 (mult peste cele 168 de milioane incasate de echipa de fotbal american detinuta de Glazer, Tampa Bay Buccaneers).



In acelasi timp, americanul si-a ales acum foarte bine momentul de a cumpara din nou actiuni, intr-un final de sezon in care valoarea actiunilor clubului a scazut din cauza insucceselor echipei pe teren - eliminarea din Champions League si pierderea primului loc in Premier League. Pretul actiunilor este cu atat mai important pentru american cu cat el a parut sa urmeze pana acum o strategie cam paguboasa: daca tot voia sa-si majoreze participatia, ar fi fost mai ieftin sa cumpere o singura data un pachet mare, in loc sa cumpere in etape, lucru care de obicei duce la scumpirea actiunilor.



Ziarele americane spun insa ca aici n-a fost vorba deloc de o strategie, ci pur si simplu de incapacitate de a gasi finantare, la fel ca in cazul tentativei esuate a lui Glazer de a prelua anul trecut de la magnatul Rupert Murdoch clubul Los Angeles Dodgers. Dupa ce magnatul si-a majorat participatia la Manchester in februarie, Comisia Federala pentru Operatiuni Bursiere (SEC) a inceput sa investigheze niste cresteri bruste ale valorii actiunilor a doua companii controlate de Glazer si familia lui si cotate la bursa din New York, Zapata si Omega, exact in perioada cand magnatul a inceput sa acumuleze capital la United. SEC banuieste ca Glazer s-a inteles cu o serie de investitori sa avanseze oferte de preluare a companiilor respective, numai pentru a determina cresterea valorii lor la bursa, in conditiile in care patronul Tampa Bay Buccaneers intentiona sa foloseasca actiunile celor doua companii drept garantii colaterale pentru finantarea noii sale achizitii din capitalul United.



Avram Glazer, fiul lui Malcolm si seful uneia din cele doua firme, a spus ca tatal sau nu ar fi avut nevoie de asemenea manevre dubioase, intrucat familia avea la dispozitie destule alte active de valoare. Nu este vorba de clubul Tampa Bay Buccaneers, pentru ca regulamentul National Football League interzice folosirea cluburilor in astfel de tranzactii; potrivit lui Avram Glazer, holdingul imobiliar al familiei, First Allied Corp., cu o retea de centre comerciale in 15 state americane, are disponibile pentru investitii nu mai putin de 500 de milioane de dolari. Aceasta nu inseamna insa ca miliardarul isi permite sa-i investeasca pe toti in fotbalul european: in ultimul an, de pilda, cea mai importanta achizitie a lui a fost un producator de airbag-uri pentru automobile, pe care a cheltuit 30 de milioane de dolari. Aproape incredibil pentru presa din Albion, care se incapataneaza sa creada ca United e buricul pamantului si ca e scopul vietii lui Glazer sa-l ia in stapanire.



crenguta.nicolae@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania