Afaceri de la zero

De la portia de "xcolatl" a lui Montezuma la o piata de cacao de peste 6.000 de tone

29.03.2005, 00:00 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Andrada Coos



In Romania se consuma anual peste 6.000 de tone de pudra de cacao, importurile crescand in 2004 cu 600 de tone fata de 2003, inregistrandu-se cel mai mare consum din ultimii ani. Putini cunosc insa drumul sinuos parcurs de cacao de la plantatiile din Africa pana la desertul nostru de toate zilele. Si pentru destul de putini e important ca o punga de cacao sa fie de calitate buna, cei mai multi preferand mai degraba ceva ieftin.



Boabele de cacao necesare pentru producerea produsului finit sunt importate din locuri exotice, cu un climat cald, cum ar fi Ghana sau Coasta de Fildes.



In Europa ele se prelucreaza, fiind transformate in pudra in cadrul unor mari fabrici europene specializate in procesarea boabelor. Cele mai renumite centre industriale sunt Olanda si Germania unde se confera, prin prelucrare, adevarata valoare a prafului de cacao. De aceea, pe piata importatorilor, se vorbeste de o origine "europeana" a cacauei, multi fiind de parere ca aici i se confera de fapt identitatea.



Dupa producerea pudrei de cacao aceasta este exportata dupa anumite criterii - procentul de grasime sau modul de ambalare, adica in saci sau pungi care contin cantitati diferite de cacao. Tarile care importa cacao - printre care se numara si Romania -, o reambaleaza ulterior ca produs alimentar sau o distribuie companiilor autohtone, care o integreaza in obtinerea produselor lor.



 



Puncte de varf: Craciunul si Pastele



Edison Co. este distribuitor exclusiv in Romania si Republica Moldova al brandului Schokinag folosit pe scara larga la fabricarea tabletelor de ciocolata si  a glazurilor in Uniunea Europeana.



"Pudra de cacao Schokinag este un produs de varf al industriei alimentare germane, fiind superioara multor produse tip cacao existente pe piata romaneasca, dupa parametrii organoleptici, fizico-chimici si microbiologici indeplinind exigentele standardelor de calitate ale Uniunii Europene," a declarat pentru Ziarul Financiar Adrian G. Petica, director general la Edison Co.



Edison comercializeaza pudra de cacao naturala si alcalinizata, ciocolata cuvertura, nuca de cocos, piper, stafide, susan, mac, boia dulce si iute, avand o cifra de afaceri constanta in ultimii ani de aproximativ 260.000 de euro. Conducerea Edison Co. estimeaza o crestere a cifrei de afaceri pentru  2005 cu 5-10%. "Piata de cacao este una in crestere constanta. Punctele sale de varf sunt sarbatorile traditionale, Pastele sau Craciunul, deci



s-ar putea spune ca vinderea prafului de cacao este o afacere de sezon," a mai adaugat Adrian Petica.



Edison Co. distribuie cacao unor mari producatori de dulciuri, inghetata, produse de patiserie, cofetarie, ciocolata, produse zaharoase si de panificatie. Printre clientii sai se numara Alka Co., Cibibon Piatra Neamt, fabrica de inghetata Cicom, Colonial SA, Panificatie Lujerul SA, Milkpact Romania Com S.A, Panipat, Perfetti van Melle Romania, Tip-Top Food Industry. "Pana  in prezent, am crescut continuu, am castigat in fiecare an cativa clienti mari, iar clientii pe care ii castigam continua sa lucreze cu noi. Avem grija ca fiecare client sa fie multumit de serviciile si produsele noastre care sunt de cea mai buna calitate, iar livrarea lor este prompta," adauga directorul general al Edison Co. 



"Pentru 2005 ne-am propus sa investim in spatii noi de depozitare si birouri necesare dezvoltarii firmei," a mai spus Petica. Ponderea exportului reprezinta sub 5% din vanzarile totale de cacao ale Edison Co., pe cand vanzarile interne ocupa mai bine de 95%. Principala piata de desfacere internationala o reprezinta Republica Moldova. In prezent Edison Co. detine un punct de lucru langa sediul sau principal, avand contracte pentru inca 2 puncte de lucru pe 2005.



 



In competitie cu produsele de slaba calitate



SC Planet Intertrade Impex SRL importa cacao pudra in vrac, in saci de 25 de kilograme din Olanda si Spania in scopul vanzarii angro. Importurile au fluctuat intre 200 si 450 de tone pe an, Planet Intertrade importand cacao inca din 1994. "In 2004, raportat la 2003, importurile noastre au scazut cu circa 40% datorita cresterii importurilor de cacao pudra de slaba calitate din Turcia, Bulgaria, Malaiezia, Indonezia, China.



Preturile lor sunt mult mai reduse, si pentru ca platesc o vama mai mica. Producatorii solicita marfa foarte ieftina la care, in general, se adauga coloranti si arome," a declarat Constantin Voicu, director general SC Planet Intertrade Impex SRL.



Planet Intertrade distribuie cacao unor producatori de dulciuri, napolitane, fabrici de inghetata si ambalatori. Cei mai importanti clienti ai sai situandu-se in zonele Arad, Craiova si Iasi. "Exista o competitie deosebita determinata in special de fluctuatia preturilor la boabele de cacao. Domina piata importatorul care a incheiat un contract pe 6 luni, la preturile cele mai mici, iar preturile externe inregistreaza cresteri insemnate in urmatoarele 6-10 luni. Clientii nostri, in numar de 30-40 de societati, migreaza in proportie de 60% catre preturile cele mai joase indiferent de calitatea marfii," a declarat pentru Ziarul Financiar Constantin Voicu.



 



Marfa olandezului zburator



SC Rolim Holding SRL este importator de cacao de Zaan, produsa in Olanda si Polonia. "Brandul este cunoscut pe piata, el existand de mai multa vreme. Calitativ, este cea mai buna cacao, iar pretul mai mare se justifica, fiind nevoie de o cantitate foarte mica din produs pentru a obtine un gust si o culoare deosebite," a declarat Livia Popescu, director comercial la SC Rolim Holding SRL.



Rolim Holding importa diferite tipuri de cacao: cu o grasime de 20-22% care este inchisa la culoare si puternic aromata, ambalata in pungi de 1 kilogram sau saci de 25 de kilograme. Acest tip de cacao este cumparat de marii distribuitori angro precum Metro si Selgros.



Un al doilea tip de cacao este acela tot cu 20-22% grasime, dar care contine si lecitina si care se comercializeaza in pungi de 100 de grame pentru uz casnic sau in saci de 25 de kilograme pentru uz industrial.



Al treilea tip de cacao, cu o grasime de 10-12% este distribuit doar in saci de 25 de kilograme si este vandut strict pentru uz industrial producatorilor de ciocolata menaj, biscuiti etc.



Principalele zone de distributie ale Rolim Holding sunt Galati, Ploiesti, Craiova. Printre clientii sai se numara fabrica de inghetata Cam Braila, Comercial Marian Hrus, Adeline Productions si Colonial.  Rolim Holding a avut o evolutie constanta, in 2004 cifra sa de afaceri ridicandu-se la aproximativ 7 milioane de euro. Conducerea firmei estimeaza o crestere de 5-10% a cifrei de afaceri pe 2005. In 2004 importul de cacao s-a ridicat la aproximativ 150 de tone. Pe 2004, firma nu a avut investitii, dar in 2005 intentioneaza sa investeasca aproximativ 20.000 de euro pentru achizitionarea unor masini de ambalat.



 



Hrana zeilor



Aztecii si maiasii credeau ca arborele de cacao a fost dat fiintelor umane de catre zeul Quetzalcoatl care avea forma unui sarpe cu pene si ca boabele de cacao aveau puteri magice. Aceasta origine divina se reflecta si in denumirea stiintifica moderna a boabelor de cacao - Theobroma Cacao - Theoborma tradus insemnand hrana zeilor.



Boabele de cacao erau folosite ca bani intr-o parte a Americii de Sud, iar imparatul aztec Montezuma obisnuia sa bea un amestec facut din boabe de cacao numit "xocolatl". Cand conchistadorul spaniol Hernan Cortez a ajuns in Mexic in 1519, aztecii l-au confundat initial cu Quetzalcoatl insusi, si s-au purtat cu el ca si cu un distins oaspete. Montezuma i-a oferit lui Cortez o bautura de xcolatl, care insa nu i-a placut acestuia, un indiciu timpuriu ca el nu era de fapt Quetzalcoatl. Montezuma l-a dat afara din oras pe Cortez, dar a fost neputincios in fata trupelor spaniole care au cucerit in cele din urma Imperiul Aztec.



Cortez a trimis boabe de cacao si reteta pentru xcolatl inapoi in Spania. Spaniolii au indulcit bautura adaugand zahar si au incercat sa mentina monopolul cacauei din motive comerciale, dar italienii, francezii, olandezii si englezii au obtinut propriile surse de cacao, aceasta devenind o marfa pretuita in Europa - o bautura de lux, disponibila doar celor bogati si nobili. Primul local exclusiv pentru bautorii de cacao s-a deschis in Londra in 1657 si a devenit un loc la moda pentru intalniri mondene unde se obisnuia sa se bea cacao calda.



Din secolul XVIII pretul boabelor de cacao a inceput sa scada, iar in 1728 a fost infiintata prima fabrica de ciocolata in Bristol, Anglia de catre J.S. Fry. Prima ciocolata produsa comercial era foarte gustoasa datorita procentajului ridicat de grasime pe care-l continea cacaua. In 1828 C.J. Van Houten din Olanda a inventat presa de cacao care elimina doua treimi din grasimea de cacao din boabe. Fry a folosit descoperirile lui Van Houten pentru a fabrica prima tabla de ciocolata solida.



Evolutia tehnologica din secolul XIX a facut ciocolata disponibila unei piete mult mai extinse. Ciocolata cu lapte a fost inventata in 1876 de Daniel Pieters din Elvetia si a contribuit la cresterea popularitatii ciocolatei atat ca bautura, cat si ca aliment.



Astazi ciocolata este una dintre cele mai populare delicatese de pe planeta, cu o gama larga de articole de cofetarie si bauturi pentru a tenta cumparatorii.
transilvania@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania