Afaceri de la zero

Deficitul de cont curent al Statelor Unite va reveni la normal abia peste zece ani

31.03.2006, 00:00
Pentru ca America sa poata reduce considerabil deficitul de cont curent va fi nevoie ca economia americana sa se dezvolte mult mai incet fata de celelalte mari economii ale lumii.

Anul trecut a fost al optulea an consecutiv in care SUA au inregistrat un deficit de cont curent record, deficit in care sunt incluse si balanta comerciala si celelalte venituri obtinute de peste granita, scrie The International Herald Tribune.

Motivul principal de ingrijorare asupra acestor deficite este datoria externa din ce in ce mai mare a SUA fata de celelalte state ale lumii. Daca America nu plateste produsele importante si serviciile cu produse proprii, atunci ea isi plateste datoriile prin actiuni si obligatiuni. Acest sistem de plata functioneaza atat timp cat beneficiarii straini sunt dispusi sa accepte aceasta forma de plata. Daca situatia s-ar schimba, SUA s-ar confrunta cu o mare problema.

America a mai reusit o data sa scape de acest pericol. Intre 1987 si inceputul anilor 1990, deficitul de cont curent a scazut de la recordul de atunci de 161 de miliarde de dolari, aproximativ 3% din economia americana, la mai putin de 3 miliarde de dolari. In acest moment problema cu care se confrunta factorii de decizie americani este mult mai serioasa. Deficitul de 805 miliarde de dolari din 2005 a reprezentat 6% din economia SUA. La acest dezechilibru concura si o serie intreaga de factori care ar putea ingreuna eforturile de reducere a deficitului.

La sfarsitul anilor 1980 - inceputul anilor 1990, dolarul scadea vertiginos la bursele de schimb valutar fata de celelalte monede nationale de circulatie mondiala, in mare parte datorita coordonarii celor cinci puteri economice ale lumii. Odata cu scaderea dolarului, investitiile straine pe teritoriul american au devenit mai putin atractive, profiturile obtinute de ei valorand mai putin in urma convertirii la moneda nationala.

Castigurile propriu-zise au scazut si ele. Daca luam in considerare si modificarile cursurilor de schimb valutar, diferenta dintre dobanzile la imprumuturile ipotecare din SUA si cele din Germania au scazut cu 3,9% intre 1987 si 1991. Diferenta dintre dobanzile obligatiunilor pe zece ani din America fata de cele din Japonia au scazut si ele cu 1,7 procente. La acel moment era evident ca Statele Unite au devenit o destinatie de investitii mult mai putin atractiva. Valoarea dolarului si profiturile obtinute din investitii in dolari au scazut simultan. In acelasi timp insa, deficitul de cont curent s-a micsorat vizibil.

Dupa unii analisti de piata, economia americana se indreapta in prezent pe o directie aproape similara. Dobanzile au inceput in sfarsit sa se aprecieze in Japonia si Germania.

Aceste schimbari ar putea, dupa cum explica Maury Harris, economist-sef la UBS, sa determine si o schimbare a preferintelor investitorilor.

"Daca ne uitam la datele referitoare la fluxul de capital international, acestea nu sunt la fel de mari ca acum sase luni, sa zicem. Observam deja dovezile faptului ca dobanzile relative fac diferenta", a precizat el. Dupa parerea lui, anul acesta dolarul se va deprecia cu pana la 9 procente.

Schimbarea cotatiilor dolarului fata de yen si euro nu este suficienta pentru a rezolva problema unui deficit de cont curent excesiv prin aceeasi metoda ca in perioada 1987-1991. Marea diferenta dintre perioada de atunci si cea actuala este, dupa parerea lui Catherine Mann, membru al Institutului de Economii Internationale, "schimbarea proportiilor surselor de import si foarte putinele schimbari in destinatiile de export".

"Acest lucru este important pentru ca sursele noastre din ce in ce mai importante de import au rate de schimb care nu s-au schimbat foarte mult", a adaugat ea.

In 1987, deficitul de cont curent al Americii fata de Europa si Japonia, care aveau monede nationale flexibile, reprezenta 62% din totalul acestuia. Anul trecut proportia a fost de doar 32 de procente. In 1987 deficitul de cont curent fata de Asia, Africa, Mexic si restul Americii Latine a fost de aproximativ 50%. In 2005, raportul a ajuns la 71 de procente. O mare parte a statelor din America Latina au o politica de corelare a monedelor nationale cu cea americana. Procentele depasesc, adunate, nivelul de 100% din cauza surplusurilor inregistrate fata de alte state si organizatii internationale.

O serie de tari din America Latina isi protejeaza legaturile cu moneda americana prin mentinerea unor cote ridicate de obligatiuni in dolari in rezervele bancilor centrale.

Un ajutor deosebit pentru moneda SUA este reprezentat si de investitorii privati, care prin mentinerea cererii de obligatiuni americane la un nivel ridicat contribuie astfel la cotatia buna a dolarului. In acelasi timp, chiar daca Europa si Japonia, cu monede de schimb mai flexibile, ar trece printr-un boom economic, exporturile americane nu vor creste la fel ca la sfarsitul anilor 1980.

"La ora actuala un boom economic al acestor regiuni ar fi de fapt mult mai mic din cauza scaderii ritmului de crestere economica fata de vechile standarde", a explicat Mann.

Nu se poate vorbi insa de o problema serioasa a exportatorilor americani. Dupa ce nivelul exporturilor si-a revenit in 2002, exportul de bunuri si servicii a crescut intr-un ritm sustinut de 12% pe an. Lucrurile ar fi fost mai bune pentru americani daca state precum China ar fi permis monedelor nationale sa circule mai mult pe pietele valutare internationale.

Dupa parerea lui Robert Hodrick, profesor de finante internationale la Universitatea Columbia, aceste tari avide de dolari nu par a da semne de schimbare a acestei strategii monetare. "Pietele americane de capital sunt acolo unde oamenii vor sa-si investeasca banii. Dat fiind comportamentul deosebit de bun al economiei noastre, nu trebuie sa consideram aceasta metoda ca neproductiva", a continuat Hodrick. Conform spuselor lui Hodrick, daca state precum Coreea de Sud si Malaiezia dau semne de micsorare a rezervelor de dolari in rezervele valutare proprii, tari precum China si Japonia vor mai continua aceasta politica inca ceva timp. "Ei detin atat de multi dolari la ora actuala incat daca ar fi sa-si schimbe politica monetara nu ar face altceva decat sa-si devalorizeze propriile monede", a explicat el.

Pentru a intoarce evolutia ascendenta a deficitului de cont curent ar trebui ca SUA sa devina cu adevarat slaba din punct de vedere economic, in timp ce majoritatea celorlalte state sa creasca vizibil. Unele previziuni indica intr-adevar o incetinire a cresterii economice a Americii in urmatorii doi ani, in timp ce Germania si Japonia vor mari ritmul. Conform acelorasi date, deficitul de cont curent ar putea da semne de scadere chiar incepand cu sfarsitul anului urmator. Pentru ca redresarea deficitului de cont curent sa aiba loc intr-un ritm bun este nevoie de diferente cat mai mari de crestere economica intre SUA si celelalte mari economii mondiale.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania