Afaceri de la zero

Distractie de milioane, afacere de miliarde

12.10.2004, 00:00 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Dan Simai , Dana Ciriperu


Oradeanul Ion Marin este unul dintre primii investitori din Transilvania care a construit un teren de fotbal 5X5 pe suprafata artificiala. Reteta a fost "exportata" apoi, cu succes, la Cluj, Arad si Timisoara. Urmeaza inca un teren in Cluj si unul in Baia Mare. Ideea i-a venit, zice, de la o frustrare, in timp ce juca fotbal pe beton, intr-o parcare. S-a intrebat cum de exista atatea terenuri de tenis si nici unul mai acatari de fotbal. Apoi a vorbit cu un grec student la Medicina, Baltsavias Spiridon, care i-a devenit ulterior asociat si care i-a spus ca in Grecia nu exista orasel cat de mic fara astfel de terenuri. A identificat un loc, langa Sala Polivalenta, lasat in paragina. A umblat doi ani ca sa intre in legalitate, hartogaria a durat de cinci ori mai mult decat constructia in sine, spune el.





Sauna si dusuri cu apa termala



In septembrie 2003 firma "Fotbal 5x5" a inaugurat la Oradea primele doua terenuri de fotbal si un teren de tenis cu piciorul in care a investit in total 4,5 miliarde lei. "In Romania mai avea asa ceva doar Hagi", se mandreste Marin. Cele doua terenuri sunt acoperite cu gazon artificial umplut pe jumatate cu nisip, care atenueaza socul alergarii. Pentru a proteja si mai mult articulatiile jucatorilor, sub gazon a fost fixata o placa de cauciuc. "Ca sa nu-si distruga genunchii si gleznele alergand pe beton sau zgura, multi parinti isi trimit copiii sa se antreneze aici", spune Marin. Terenurile sunt deservite de vestiare cu dusuri cu apa rece si termala, sauna si un bar unde invingatorii si invinsii pot povesti meciul. "Se poate juca si iarna si vara si ziua si noaptea si pe soare si pe ploaie. Iarna, daca joci fotbal o ora sau doua, faci sauna, apoi dus si bei un ceai cald efectiv simti ca reintineresti".



La Cluj, Ion Marin a construit doua terenuri de mini-fotbal cu gazon sintetic. Masurand 1.200, respectiv 600 de metri patrati, terenurile sunt amenajate la standarde europene si omologate de FIFA si UEFA, fiind dotate cu nocturna si o tribuna acopertia cu 500 de locuri. Langa ele se afla un parc de joaca, modern si bine utilat, si o terasa-restaurant, tot comlpexul ocupand 7.000 de metri patrati. Liviu Turdean, directorul companiei Farmec a precizat ca acest complex ofera "primul gazon articial de mini-fotbal destinat publicului larg".





O investitie in care nu-tI vine sa dai cu piciorul



"Constructia unui teren cu suprafata sintetica, ingradit cu plasa, dotat cu instalatie de nocturna si tot ce trebuie costa 30 de euro pe metrul patrat. Procesul tehnologic permite avansul destul de rapid al lucrarilor: se toarna beton pentru fundatie, apoi asfalt cu drenaj, se pune un strat de cauciuc de 6-8 milimetri, apoi se pune cazonul in care se toarna nisip pentru stabilitate si granule de cauciuc pentru amortizare ", spune Marin. Inchirierea unui teren costa 500.000 lei pe ora. "Am zis sa fie un pret acceptabil ca sa poata sa vina toata lumea", zice Marin. Afacerea e sigura si pe termen lung, spune Marin, care a inregistrat anul trecut, in doar patru luni, un profit de 600 milioane lei. "Daca stii sa te ocupi de afacere intr-un an iti vin inapoi toti banii, iar apoi lucrezi in profit. Nu trebuie decat sa te ingrijesti de reclama, sa organizezi un campionat ca sa atragi jucatorii, sa oferi conditii de relaxare dupa meci, un loc unde oamenii sa poata bea, daca vor, o bere, si terenurile vor fi tot timpul pline." Ion Marin a organizat si un campionat cu premii in cupe, bani si echipament sportiv, in care s-au inscris 64 de echipe, fiecare cu minim 15 jucatori. Practic e cea mai mare miscare sportiva de masa din Oradea. "Cel putin 640 de oradeni fac sport aici de doua sau trei ori pe saptamana. Asta fara sa-i pun la socoteala pe cei care joaca in afara campionatului".





Gazonul din Italia, fotbalistii de la Cluj



Primul complex clujean de acest tip a fost facut de fostul portar al Universitatii Cluj, Zoltan Iasko, in colaborare cu Facultatea de Medicina si Farmacie, Iuliu Hatieganu. "Baza sportiva este a universitatii, iar eu m-am ocupat de modernizare", spune Iasko, care a investit peste 50.000 de euro in echiparea terenului. Gazonul artificial a fost adus din Italia, printr-o colaborare cu firma bucuresteana Artimex. Terenul are instalatie de nocturna si vestiare pentru vara, iar suprafata de joc esre conforma cu standardele internationale. In spatele terenului de fotbal, cu o suprfata de 1.050 de metri patrati, se afla un mini teren pentru tenis cu piciorul. In timpul zilei, ora de fotbal costa aici 750.000 de lei ora, iar 950.000 de lei. "Majoritatea clientilor provin din banci si IT, dar si din companii clujene mai mici", spune Iasko. "Poate fi o afacere rentabila, depinde doar de ceea ce vrei sa faci", mai spune el, adaugand ca primele prognoze se pot face abia dupa un an de functionare. transilvania@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania