Afaceri de la zero

Dupa asa castiguri merge si o vacanta

21.06.2004, 00:00 Autor: Vlad Nicolaescu

Experienta ultimilor ani arata ca perioada de vara este cu atat mai linistita la Bursa cu cat castigurile din primul semestru au fost mai mari pentru investitori.
Cu toate ca la Bursa s-a castigat destul de bine si saptamana trecuta, evolutia tranzactiilor de pe piata dau impresia ca multi dintre brokeri si investitori se pregatesc de vacanta. De la inceputul anului actiunile cotate la Bursa s-au apreciat in medie cu peste 60%.
Cresterile de pe piata nu au fost la fel de evidente ca in urma cu doua - trei saptamani, dar indicele ZF Index, care urmareste cele mai importante actiuni cotate la Bursa si pe RASDAQ a inregistrat o crestere de 2%.
Indicele BET-C al tuturor actiunilor cotate la Bursa de Valori a atins aproape zi de zi noi maxime istorice saptamana trecuta, dar cea mai mare apreciere a apartinut indicelul BET, care urmareste cele mai importante actiuni cotate si care a urcat cu peste 3%.
Cele mai mari castiguri le-au inregistrat investitorii in actiunile Bancii Transilvania, cu o apreciere de 8,4% pe parcursul saptamanii, o parte a investitorilor orientandu-se catre actiunile bancii dupa corectia negativa inceputa de actiunile SIF cu o saptamana inainte. Cu toate acestea, SIF-urile au inregistrat cresteri usoare si saptamana trecuta, dintre ele detasandu-se SIF Transilvania cu un castig de 4%, Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au avansat 2,8% dupa ce compania a anuntat o viitoare majorare de capital prin distributia de actiuni gratuite.
La polul opus s-au situat actiunile Rompetrol Rafinare, care au pierdut aproape 3% si cele ale Bancii Comerciale Carpatica cu o scadere de 2,5%.
Tendinta descendenta a dobanzilor pe care Banca Nationala a doreste sa o imprime s-a simtit la nivelul dobanzii titlurilor de stat pe un an, care a scazut cu inca 0,26 puncte procentuale pana la 17,24%. Dobanda titlurilor de stat cu scadenta la trei luni s-a mentinut insa la nivelul de 18%. Dobanzile la lei oferite de banci nu au dat semne de scadere nici saptamana trecuta, mentinandu-se la niveluri ce pot ajunge la 18% pe termen de un an. In conditiile scaderii preconizate a dobanzilor pe termen mediu si lung cele mai profitabile depozite bancare se pot dovedi cele cu dobanda fixa si scadente lungi.
Evolutia relativ linistita de a raportului euro-dolar pe piata valutara internationala a insemnat o noua saptamana de acalmie pe piata de la Bucuresti. Pe piata internationala cotatia euro s-a mentinut in jurul valorii de 1,2 dolari, astfel ca leul s-a apreciat nesemnificativ fata de cele doua valute. Moneda nationala a castigat 54 de unitati fata de dolar, care a incheiat saptamana la 33.910 lei, iar cursul euro calculat vineri de BNR a fost cu doar 30 de lei mai mic fata de cel de la finalul saptamanii anterioare. Intrarile masive de valuta de pe piata care au obligat Banca Nationala sa cumpere nu mai putin de 815 milioane de euro in primele cinci luni nu dau semne sa se opreasca, conditii in care o depreciere semnificativa a leului in perioada urmatoare este putin probabila.
vlad.nicolaescu@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania