Afaceri de la zero

Echitatie + aventura + agroturism a turism ecvestru

29.06.2004, 00:00 Autori: Anca Rif, ZF Transilvania , Carmen Grama


Turismul ecvestru e un domeniu cu sanse mari de dezvoltare intr-o tara care pentru multi occidentali reprezinta un loc ideal de refugiu - la preturi rezonabile - in ruralitate si in natura. Aceasta este explicatia faptului ca, desi primele cluburi de echitatie cu staif de la noi s-au deschis in apropiere de Capitala (Clubul de Echitatie Bucuresti in 1994 si Ecvalahis in 1998), tendinta in domeniul echitatiei de agrement a fost de indepartare de orasele mari si de formulare a unei oferte de divertisment care sa cuprinda si placerea de a calari, si emotia unor aventuri in munti sau in padure, si moda agroturismului. Asa au aparut, in diverse zone ale tarii, o multime de intreprinzatori care cu cativa cai si multe idei au reusit sa-si dezvolte afaceri originale.



Langa Cluj, un inginer horticol si un informatician au pus pe picioare, in 2000, o firma de turism ecvestru, pornind de la niste lipitani cumparati de la Herghelia Beclean.



Traseele calare prin Apuseni oferite turistilor de cei doi clujeni variaza intre o zi si o saptamana si includ, pe langa posibilitatea de a haladui calare, ture speologice, catarari pe munte, zboruri cu parapanta si vizite la ateliere ale mesterilor populari sau la targuri din zona Clujului. "Clientul meu este aventurierul fara varsta, sensibil la miscarea norilor si la cea a firelor de iarba. Daca este amator de turism ecvestru este de obicei un bun calaret, dar acelora care nu calaresc le oferim trasee in caruta cu coviltir, cu trasura sau chiar trasee pe jos, cu bagajele transportate pe magari de samar", spune Mugur Pop, unul din asociati.



De la inceput, clientii au fost cu preponderenta strainii. "Primii clienti ne-au gasit ei pe noi, prin intermediul paginii de web. Erau niste belgieni care conduceau un centru ecvestru si organizasera deja in Romania ture calare la Beclean. Se pare ca la noi le-a placut mai mult, caci au revenit dupa un an cu mai multe grupuri", afirma Pop.



Pentru alti intreprinzatori, plimbarile calare stau la baza unor afaceri mult mai putin obisnuite. In Occident, pentru persoanele cu afectiuni psihomotorii sau neuromotorii exista centre de hipoterapie - tratament prin echitatie, indicat in boli dintre cele mai diferite, incepand de la paralizie cerebrala sau artrita pana la autism sau dureri de spate. in Romania exista un singur astfel de centru, la cativa kilometri de Cluj, in comuna Floresti. A fost infiintat, in urma cu trei ani, de sotii Mioara si Sorin Goia, ea medic, el inginer constructor.



In 1998, cei doi au primit doua iepe de la un prieten si le-au folosit la inceput pentru calaria de agrement, fara prea mare succes. In 2000 insa au intrat in contact cu un chirurg ortoped, care cunostea utilitatea hipoterapiei pentru cei cu disabilitati motorii, astfel incat si-au schimbat obiectul de activitate. Acum, centrul lor de echitatie ofera si hipoterapie, si calarie de agrement, lectii de hipism sau pensiune completa pentru cai.



In alte locuri, ingeniozitatea administratorilor de herghelii de stat a transformat neajunsul lipsei de finantare intr-un avantaj. Pentru a-si suplimenta veniturile, herghelia de la Izvin, de langa Timisoara, inchiriaza trasuri pentru plimbari de agrement si ia in pensiune cai de la firme sau persoane particulare.



Herghelia de la Izvin, cu peste 300 de cai de rasa, este una dintre cele 17 herghelii din tara al caror proprietar este inca statul roman. Cei mai frumosi cai din Timis traiesc insa de pe urma alocatiilor de la stat si a unei trasuri. Pentru intretinerea celor 300 de cai, herghelia primeste lunar de la stat 230 de milioane de lei, insa cheltuieste 400 de milioane. Diferenta de 170 de milioane de lei este acoperita prin actiuni de inchiriere a cailor, cu sau fara un vehicul pe care sa-l tracteze. Cel mai mare succes in acest sens il are o trasura, care poate fi inchiriata cu un milion de lei pe ora.



O alta sursa de finantare pentru herghelia de la Izvin este manejul de la Padurea Verde, care apartine tot de aceasta. La manej sunt tinuti in pensiune 14 cai, adusi acolo de persoane particulare. Pentru hrana, curatenie si spatiul pe care-l ocupa, stapanii acestora platesc 3,3 dolari pe zi.





Mai nou, si Herghelia Beclean a intrat in circuitul turistic: incepand cu acest an, Directia Silvica Bistrita are aici in plan investitii de circa 50.000 euro, pentru achizitionarea de utilaje, amenajarea pistelor si a spatiilor de cazare. Scopul este de a transforma herghelia intr-un punct turistic important. Directorul Directiei Silvice Bistrita, Gheorghe Ivan, a declarat ca pe primul trimestru al acestui an s-au inregistrat deja venituri de peste 75.000 euro, chiar in conditiile in care turismul ecvestru este in faza de proiect.



"Am luat deja legatura cu agentiile de turism si preconizam ca de la 1 iunie 2004 aceasta forma de agrement sa stea la dispozitie turistilor, in special a celor straini", afirma Gheorghe Ivan.



Veniturile estimate pentru inceput se ridica la cifra de 40.000 euro, fiind asteptati anul acesta aproximativ 100 de turisti straini, pentru care tariful stabilit este de 75 de euro pe zi. Pretul include plimbari ecvestre pe cai din rasa lipitan pe traseele turistice din judet, cazare si masa, asigurate la cabanele forestiere. Turistii autohtoni sunt si ei asteptati, tariful fiind insa de cinci ori mai mic.  transilvania@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania