Afaceri de la zero

Firesc, cine deseneaza granite castiga bine

24.03.2003, 00:00 Autor: Elena Nicolae

La 23 de ani, un student din Cluj se poate mandri cu faptul ca este unul dintre putinii romani angajati la Organizatia Natiunilor Unite (ONU). A ajuns acolo printr-o intamplare fericita, in 2002, si a lucrat timp de sase luni la departamentul cartografic, cu atributii in materie de redactare a hartilor. Recent, s-a intors acasa pentru a-si da examenele de la Facultatea de Geografie, dar in curand va pleca din nou la New York, pentru ca a semnat un nou contract de munca, in cadrul aceluiasi departament. Intr-un rastimp relativ scurt, romanul a avut parte de o bogata experienta in cadrul forului mondial. In doua randuri, spre exemplu, a avut prilejul sa asiste la sedintele Consiliului de Securitate. La una dintre ele s-a mirat teribil vazand ca ore in sir s-a discutat daca o virgula trebuie asezata inaintea unui cuvant sau dupa acesta.
Norocul a dat peste Tiberiu Codileanu in iunie 2002, cand a primit un e-mail de la un fost coleg de facultate stabilit la New York. Mesajul era adresat mai multor persoane si continea informatii despre un angajament temporar in departamentul cartografic al ONU.
"Am trimis un curriculum vitae si, intr-o saptamana, am primit un raspuns pozitiv. Se primisera vreo sase-sapte CV-uri, dar am fost preferat eu, probabil pentru ca sunt mai tanar", spune Tiberiu.
Romanul a fost angajat pentru a verifica si valida o asa-numita "baza spatiala de date", comandata de ONU unei firme de specialitate. "Spre deosebire de o baza de date obisnuita, aceasta cuprinde si harti digitale, iar eu trebuia sa verific daca datele corespund cu hartile si daca hartile sunt corecte", explica el.

4.500 de dolari pe luna
Pentru acest "job", Tiberiu a fost platit cu 4.000 de dolari pe luna. O perioada, a locuit chiar in fata cladirii ONU, unde platea o chirie de 1.000 de dolari pe luna.
A finalizat in trei luni treaba pentru care fusese angajat, dar, pentru ca sefilor le-a placut cum munceste, i s-a oferit un contract de inca trei luni. S-a intors la Cluj in decembrie 2002, pentru a-si sustine examenele de la facultate.
Zilele trecute, Tiberiu a luat din nou drumul Americii, pentru un alt angajament de trei luni, cu posibilitate de prelungire. De aceasta data, va castiga 4.500 de dolari pe luna, sporul insemnand recunoasterea experientei dobandite. Ca amanunt interesant, persoanele angajate pe perioade limitate in structurile ONU nu platesc impozit pe salariu.
Dupa expirarea acestui contract, clujeanul spera sa se intoarca in Marea Britanie, unde a mai fost pana acum de trei ori, cu burse la Universitatea din Glasgow. Vrea sa se perfectioneze in sistemele informationale geografice, domeniu din care si-a ales, de altfel, tema lucrarii de diploma. Si i-ar placea, bineinteles, ca, dupa absolvire, sa lucreze din nou pentru Natiunile Unite.

ONU la 58 de ani
La ONU, toata lumea poarta ecuson de identificare de culori diferite. Galben poarta ambasadorii, care au acces nelimitat in cladire; rosu - angajatii misiunilor diplomatice; maro - membrii ONG-urilor afiliate si angajatii provizorii, iar verde - ziaristii.
Sediu central al ONU se afla in Piata Natiunilor Unite (United Nations Plaza) din New York. Organizatia, infiintata in 24 octombrie 1944, include 188 de tari membre si are drept scop instituirea unui sistem permanent de securitate mondiala. Cele sase organisme stabilite prin Carta ONU sunt Adunarea Generala, Consiliul de Securitate, Consiliul Economic si Social, Curtea Internationala de Justitie, Consiliul de Tutela si Secretariatul. Romania a fost acceptata in ONU in 14 decembrie 1955, impreuna cu alte 15 tari.

Lipseste harta Orientului Mijlociu
Cele mai dificile probleme de la departamentul cartografic al ONU sunt legate de intocmirea hartilor unor tari sau zone unde exista dispute teritoriale. Tiberiu Codilean s-a confruntat pe timpul contractului sau cu doua asemenea chestiuni. "Pentru fiecare zona cu probleme de granita exista o comisie care studiaza rapoartele trimise de analistii de la fata locului si care propune solutii. Spre exemplu, in cazul Ciprului, tara impartita in zonele controlate de greci si de turci, comisia nu aproba nici un proiect de restabilire a granitelor. A mai fost disputa intre Etiopia si Eritreea, care s-a rezolvat intre timp. Noi ne-am bucurat foarte tare inainte de Craciun, cand am terminat prima harta a acestei regiuni", povesteste Tiberiu.
El a mai marturisit ca la ONU nimeni nu-si asuma responsabilitatea intocmirii unei harti a Orientului Mijlociu.
Tiberiu Codileanu a avut ocazia sa asiste la doua sedinte ale Consiliului de Securitate al ONU. "Inainte de fiecare sedinta, departamentul cartografic primeste agenda discutiilor, ca sa putem prezenta hartile zonelor vizate, iar la sedinta propriu-zisa trebuie sa fie prezent, de obicei, si cineva de la departament. Sunt si sedinte la care au acces doar angajatii permanenti si ambasadorii. La una dintre sedintele la care am participat s-a discutat ore in sir daca o virgula trebuie asezata inainte sau dupa un anumit cuvant", povesteste studentul.

Mai rar institutie bugetara fara probleme
Nu e un secret pentru nimeni ca, mai ales de la inceputul actualei crize irakiene, ONU a fost extrem de criticata - de unii, pentru ineficienta, de altii - pentru lipsa de autoritate, concluzia majoritatii criticilor fiind insa comuna, respectiv ca e vorba de o institutie birocratica si bugetivora, care nu-si poate justifica nici banii cheltuiti, nici organigrama incarcata. Inca de anul trecut insa, pe site-ul Natiunilor Unite a fost publicat un document intitulat "ONU - mit si realitate", in care oficialii institutiei incearca sa raspunda acestui gen de acuzatii. Printre altele, ONU afirma ca fondurile totalepe care le cheltuie anual nu depasesc 10 miliarde de dolari, ceea ce e foarte putin comparativ, de pilda, cu cheltuielile militare globale. In ultimul deceniu, ONU a fost constransa sa renunte la o serie de programe importante din cauza crizei financiare cu care s-a confruntat, criza alimentata si de faptul ca multe state membre nu si-au platit contributia la bugetul Natiunilor Unite; la sfarsitul lunii ianuarie 2002, statele membre datorau ONU 1,46 miliarde de dolari, din care SUA le reveneau 532 milioane de dolari. La acuzatia dupa care bugetul ONU a continuat sa creasca, in ciuda faptului ca bugetele multora din statele membre au stagnat sau s-au redus, institutia raspunde ca e o impresie falsa, atata vreme cat bugetul bianual pe 2002-2003 a fost neschimbat fata de cel din 1994-1995, respectiv 2,6 miliarde de dolari. Cat priveste acuzatia dupa care ONU ar fi o organizatie birocratica si cu o organigrama prea incarcata, documentul oficial al institutiei sustine ca bugetul pe 2002-2003 are in vedere mai putin de 9.000 de posturi in schema de personal, fata de 10.021 posturi in exercitiul bugetar 1996-1997.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania