Afaceri de la zero

Germania, un cosmar de trei decenii pentru englezi

16.06.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Istoria confruntarilor germano-engleze spune ca insularii n-au mai castigat un meci din 1966. Nici macar partidele in care au fost mai buni, cum s-a intamplat in semifinalele Euro '96, unde au pierdut la penaltiuri. Aceasta serie neagra trebuie ca i-a sugerat fostului international Garry Lineker fraza intrata rapid in cartea marilor proverbe ale fotbalului: "pe teren, 22 de jucatori alearga dupa o minge, iar la final castiga intotdeauna nemtii".

Care nemti, e clar, astazi nu mai au forta de alta data. Decaderea lor a fost evidenta inca de la Coupe du Monde, iar luni, in debutul la Euro, contra Romaniei, o data in plus confirmata. Poate si de aceea, selectionerul englez Kevin Keegan a insistat zi de zi in ultima vreme pe faptul ca "e momentul sa-i batem, in sfarsit". A trecut repede peste infrangerea cu Portugalia si le-a predicat elevilor sai despre ce va sa vina. Despre o Germanie de batut, "cu conditia sa evitam gafele trecutului". Una dintre acestea se exclude din capul locului, o data cu absenta accidentatului Adams, vinovat la golul trei al portughezilor. Absent maine seara la Charleroi va fi insa si McManaman, de asemenea indisponibil, ceea ce-i da selectionerului batai de cap.

Altfel, englezii au si un alt mod de a se pregati psihologic in vederea doritei revanse. Special pentru suporteri, cotidianul "The Sun" a imprimat 4 milioane de covorase de rugaciuni. Cu deja celebrul "Come on, England! Pleeeese" (Hai Anglia! Va rugaaam) si crucea Sfantului George, patronul lor spiritual. "The Sun" a insotit exemplarul prezentat miercuri si cu instructiuni: 1. Puneti covorasul pe podea; 2. Indreptati-va privirea spre televizor; 3. Ingenuncheati (locurile unde trebuie sa stea genunchii sunt marcate cu creta); 4. Uitati-va la meciul cu Germania si rugati-va. Pe covorasul de hartie, ziarul mentionat a asezat si fetisuri: potcoave, foi de trifoi, cosari sau labe de iepure. In acest fel, se vrea implorarea destinului. Inclinatia spre superstitie nu se opreste insa aici. "The Sun" priveste neputincios in istorie si decreteaza ca programarea partidei de la 19.45, ora Angliei, "nu este un semn bun si asta pentru ca in 1945 a inceput ridicarea Germaniei din cenusa razboiului. Mai bine ar fi fost 19.14 sau 19.39, fiindca atunci au inceput razboaiele mondiale, pe care aceasta le-a pierdut". Randuri la citirea carora reporterii ziarului german "Bild Zeitung" au concluzionat ca "britanicii au luat-o complet razna".

Daca insularii au mari probleme cu psihicul, ofurile germanilor sunt Matthaus, Bierhoff si presedintele federatiei, Egidius Braun. S-o luam pe rand. In urma meciului cu Romania, contra lui Matthaus s-a pornit o veritabila razmerita. Coechipierii si, mai nou, suporterii sunt impotriva lui, 87,4% dintre participantii la o ancheta a cotidianului "Express" declarandu-se impotriva folosirii acestuia in meciul cu Anglia. Totusi, batranul Lothar a obtinut miercuri o victorie. S-a oferit sa plece imediat acasa, lucru refuzat de selectionerul Erich Ribbeck, care i-a pus doar in vedere ca trebuie musai sa fie pus la punct cu pregatirea fizica daca vrea sa joace maine seara. Nici restul jucatorilor n-au comentat, iar Bierhoff, adversarul sau declarat, a suferit o ruptura musculara la antrenament. aedinta pe care, la invitatia lui Egidius Braun, trebuiau s-o desfasoare in orasul natal al acestuia. Trebuia, pentru ca la Breinig, cu 8.000 de suporteri pe gazon la un moment dat, nu s-a putut face mare lucru.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania